Stat, kommun och landsting – sjukligt ineffektiva

Det som är så tydligt för den utomstående betraktaren verkar så ofta omöjligt att se för den som står mitt i skogen. Hur kan produktiviteten vara så oerhört låg så fort det offentliga är inblandat?

Det allra första vi ska göra idag är att se med förståelse och ursäkta de organisationer jag senare i den här posten kommer att vara hård mot. All offentlig verksamhet styrs uppifrån och det finns en hel del lager med skydd för individen inbyggt, dessa skydd kan skapa extra byråkrati men de är nödvändiga. Vi vill inte att arbetssökande, de som är misstänkta för brott eller patienter på sjukhuset ska komma i kläm. Med det sagt, hur tusan kan ni vara så ineffektiva?

Varför går det så dåligt för polisen?

Det verkar gå allt sämre för polisen i hela landet, här uppe talas det ofta om folk som säger upp sig trots stor brist på poliser. Man får inte ägna sig tillräckligt åt att vara just polis är en av de orsaker jag fått höra. Jag finner det så svårt att se hur man kommer dit eftersom de flesta poliser jag talat med i kommunen faktiskt blivit poliser av en inre drivkraft, man tycker att det är ett viktigt arbete som måste utföras. Om jag kunde rekrytera ur en nationell pool full av människor som inte bara vill ha jobbet utan tycker att det är att Göra Rätt, då skulle jag vara i en drömsits. Polisen, lyckas inte behålla dem.

Varför läggs det ned sjukhus?

Läkare, sköterskor, undersköterskor och vårdbiträden, de arbetar alla med något som borde vara tydligt motiverande. Att rädda någon undan döden, att undsätta en sjuk, att göra livets slutskede lättare för någon som kämpat ett helt liv, allt detta borde kunna vara grunden till den mest motiverade arbetsstyrka världen sett. Ändå verkar Landstinget få ut mindre vård för pengarna varje år som går. Lokalt verkar det som att ett av de tre sjukhusen i länet måste läggas ned, trots mer pengar i budgeten.

Varför investerar kommuner i allt möjligt?

I kommunen där jag bor, Örnsköldsvik, skjuter man i dagsläget in rätt stora pengar i en elithockeysatsning. Övik har som bekant mycket länge haft ett hockeylag som varit bland de allra bästa men som i dagsläget pruttar på i botten av allsvenskan. Laget verkar vanskött bortom all räddning, man har bytt ledare oftare än man besökt omklädningsrummen, men det är inte det stora problemet. Det stora problemet är att kommunen, i en tid då många andra verksamheter verkar gå på knäna, har råd att investera. Mitt företag går lysande, jag har ändå inte råd, hur tusan kan det bli så att man har råd när det är skattekronor som betalar?

Hockeyn är förstås inte det enda, stat, kommun och landsting investerar i allt möjligt konstigt. Varför bedriver man riskkapital och investerar i företag till exempel? Varför ge pengar till företagare, de kan väl knappast vara en särskilt utsatt grupp?

Varför har vi ett bibliotek i den här stan som är av sådan kaliber att inget företag skulle ha råd att befinna sig i lokalerna. Kräver böckerna havsutsikt?

Det är ingen som bryr sig

Det enda svaret jag kan komma på här är att så fort man sluppit undan tjänsten på golvet inom dessa organisationer sitter man fast i oändlig byråkrati. Om man en gång hade en vilja att ge bäst vård eller se till att stan är trygg så försvinner den viljan, eller åtminstone orken, med varje karriärsteg. Kvar blir bara hantering av papper.

Låt mig ge ett lysande exempel. Här är aktuella siffror från försvarsmakten:

 • Kontinuerligt tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän: 5 200
 • Yrkesofficerare: 9 100

Om vi räknar bort att gruppbefäl är chefer så finns det likväl tillräckligt många chefer inom försvarsmakten för att bakom varje soldat ska det, i händelse av krig, kunna stå åtminstone en chef och peka:

Skjut där Bosse! Och sen han bakom granen också.

Jag är medveten om att organisationen ser skev ut av historiska skäl men är det ingen annan som ser att det här är konstigt?

En algoritm som äter upp allt minne

Jag minns tyvärr inte vad de heter för det var 20 år sedan jag hörde om den när jag pluggade på Pollacksbacken i Uppsala. Det finns algoritmer som kommer att äta upp allt minne i din dator när du kör dem, oavsett hur mycket minne du lägger till. Någon som kan namnge åt mig?

Exakt så upplever jag offentlig verksamhet. Det spelar ingen roll hur mycket pengar eller personal du skjuter in. Den nya personalen eller de nya pengarna kommer i första hand bara skapa mer jobb åt befintlig personal. Det går inte att lösa problemen med mer pengar i budgeten eftersom organisationen är byggd så att mer pengar skapar mer problem.

Det kan vara så att Notorious B.I.G var den som förstod offentlig verksamhet bäst.

 

2 svar på “Stat, kommun och landsting – sjukligt ineffektiva”

 1. Tack för ett sunt och utmanande inlägg!
  Min erfarenhet av arbete med organisationer både utomlands och i Sverige har givit mig en insikt som stämmer väl överens med det du skriver!
  ”I en övertalig organisation råder det alltid brist på resurser”
  Jag skriver inte personal, utan resurser!
  Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *