Surftown

Av någon anledning har jag fortfarande en del siter hostade hos surftown. Jag vet att sedan tidigare att det inte är en optimal host men idag nådde de verkligen botten. Utan förvarning bytte de adress på servern där mina databaser finns. Inget mail, står inget i adminet, faktiskt så är det som står i adminet den gamla hosten. Vi som livnär oss på internetverksamhet är ganska beroende av att siterna funkar, särskilt i anmälningsformulär och webshoppar och liknande. Det är inte bara dåligt att tappa kunder under perioden det är nere det skadar också förtroendet på sikt. Vad Surftown gjorde var alltså att på en söndag kväll utan att berätta det saboterade varenda site jag äger.

MySQL-databashantering
hostname mydbb1.foretag.surftown.se (212.97.132.241)

Så här står det i Surftowns administrationsinterface och det är också den som fungerat tills ikväll. Jag märkte av en slump att en av bloggarna var nere och jag kollade genast upp andra siter jag har hostade på surftown. Samma där, alla som var beroende av databas var borta och de som hade medlemsregister och liknande kunde inte ta emot medlemmar. Jag skickade förstås ett mail och undrade vad som var fel och hur snabbt de skulle åtgärda det.

Svaret från Surftown:

Hej,

tack för ditt mail.

Ni ska använda er av ”mydbb1.surf-town.net”

Best regards / Cordialement / Freundliche Grüße / Venlige hilsener / Vänliga hälsningar / Vennlig hilsen

Alex
Surftown Support

Jag svarade förstås att admininterfacet säger något annat och jag har inte fått någon förvarning är det inte lite konstigt? Jag frågade också igen vad de tänkte göra åt det.

Svaret från surftown:

Hej,

Vi är medvetna om problemet men det ni ska använda er av när det gäller databas server är ”mydbb1.surf-town.net”

Best regards / Cordialement / Freundliche Grüße / Venlige hilsener / Vänliga hälsningar / Vennlig hilsen

Alex
Surftown Support

Riktigt arg skickar jag nu ett nytt mail och undrar om de vill att jag ska bygga om mina siter under natten och om de raderat mina databaser eller bara flyttat dem utan att förvarna.

Svaret från Surftown:

Hej,

Vi menar att den databas adress ni ska använda er av är ”mydbb1.surf-town.net” alla era databaser är kvar det är bara servern som har bytta adress.

Best regards / Cordialement / Freundliche Grüße / Venlige hilsener / Vänliga hälsningar / Vennlig hilsen

Alex
Surftown Support

Äntligen kröp sanningen fram, Surftown hade helt enkelt valt att byta adress på servern utan att berätta för mig. Antar att dom tänkte att jag inte skulle märka något.

Nästa steg är att börja migrera samtliga siter från Surftown, åtminstone förlorar de några tusenlappar i intäkter.

23 svar på “Surftown”

 1. Javisst blir man trött på dem? Och så där är det alltid. Information är inte deras huvudsakliga business tydligen. Särskilt inte mot existerande kunder.

 2. Ja verkligen, har haft en liknande incident tidigare då jag tydligen var tvungen att göra någon form av manuell uppgradering av mitt konto, hade ju varit roligt om de berättat i förväg.

 3. Hej!

  Nu är det inte så att databas-servern har bytat namn, utan att det var ett server-alias som hade ”förlorats”. Jag medger att det inte var riktigt bra formulerat av supporten, men jag ska göra vad jag kan för att något liknande inte ska ske igen.

  Vi har flera adresser till en och samma server, och alla fungerar precis likadant. Det innebär att ni kan ansluta med både ”mydbb1.surf-town.net” och ”mydbb1.foretag.surftown.se” för att nå er databas. Problemet med det förlorade server-aliaset har dock blivit åtgärdat, och ni kan återigen använda er av det. Adressen ”mybb1.surf-town.net” är dock ”huvudadressen”, så har ni redan bytat kan ni gott låta det vara kvar, så försäkrar ni er om att något liknande inte sker i framtiden.

 4. Använder dom översättare när dom skrivar (felskrivet med flit)? Både supporten och ”Jonathan Gabor” säger ”bytat” hela tiden…

 5. Gustav:
  Haha, nej. Jag är svensk och använder ingen översättare. :)

  Det var en felskrivning av supportern och det fastnade hos mig, så jag av misstag själv råkade skriva fel.

  Det ska självklart vara ”bytt”.

 6. Vad sägs om det här svaret på frågan hur man byter typ av konto:

  Hej,

  Tack för dit mail.

  1. Ned graderingen är tyvärr inte möjligt då ni har Webshop och inte ett vanligt företags paket.
  2. Det går bara att ändra om man har medium företag eller högre.

  Best regards / Cordialement / Freundliche Grüße / Venlige hilsener / Vänliga hälsningar / Vennlig hilsen

  Alex

 7. Instämmer i klagokören, ångrar djupt att jag har samlat webbuppdrag hos Surftown, kommer ta en massa tid i anspråk att flytta. De har skapat mer besvär än vad de löst.

 8. Jag har också haft riktigt stora problem med Surftowns support. Dessutom tog det ett ganska långt tag innan jag förstod att de inte var ett svenskt företag så jag kunde inte fatta varför mailen var så konstiga.

 9. Har haft samma problem och nu senast blev det så roligt att webbservern vägras kontakt med databaserna. Panikflytt av allt jag tidigare haft hos surftown. Sen till det roliga, jag kunde inte ens be dem om hjälp denna gången (inte för att det hjälpte förra gången) för jag kan inte logga in på supporten och har inte kunnat det på någon månad, smidigt sätt att slippa kritik?
  Har sagt upp det nu, hoppas bara det finns en möjlighet att få tillbaka något av det ekonomiska.

 10. Det är ofta små avbrott i tillgängligheten, 1-10min, vilket är irriterande men senaste veckan har det varit långa avbrott, som mest ett halvt dygn åt gången, utan att det registrerats som nertid på server infon…

  Synd att man nyligen förlängt annars hade man väl fått hitta ett seriöst ställe.

 11. Jag har själv faktiskt fortfarande kvar siter hos Surftown, mest för att jag inte orkar flytta. Jag har egentligen inga stora problem med nertid men det är att man inte kan prata med dem som är problemet. Om jag bara fick reda på att nu är servern nere i tio minuter skulle jag vara lugn.

 12. lite gammal topic kanske .. men..
  Har haft Surftown sedan slutet av 2004. Enda problemet jag har är den jävla safe_mode. skapar en massa problem … när jag ska installera nya moduler i CMSer så måste jag flytta över till en lokal server, göra installen och sedan joxa över allt till live igen. För några år sedan så bytte dom namn på endel filer.. men nu har dom slutat med det (tack).

 13. Har använt Surftown i några år. Är en simpel blogg allt man ska ha så är det inte några problem. Håller med om att supporternas svar ofta är … ”skumma”.

  1. Jag håller inte med, visserligen blir det svårare och svårare ju fler siter man har men det är ju ändå krångligt med näst intill oläsliga supportsvar även om man bara har en blogg. Jag har numer faktiskt nästan inget kvar hos Surftown, av många anledningar.

 14. Surftown är den värsta sortens slum.

  När jag hade dem som host så utan att säga något tog de helt enkelt ner alla mina domänhotellrum.

  När jag frågade varför sa de att jag använde för mycket bredband.

  Va! Det står ju fri bandvidd på er sida sa jag.

  Jo, men med en asterisk. Du får inte använda mer än lite gran innan vi kastar ut dig.
  Så de stängde av mig, gav mig ingen ersättning och jag tvingades betala dem yttligare i 1 år för ett 10-tal domänhotellrum.

  Vilka vidriga svin.

  Jag tänkte stämma dem på pengar men eftersom huvudkontoret ligger i Köpenhamn så skulle det vara meget jobbigt.

 15. Surftown är riktigt riktigt dåliga. De svarar aldrig på support, de svarar inte ens då de ska vara öppet det går inte att mejla, de är bara allmänt frånvarande. Varför valde jag SURFTOWN??? FY FAN va jag ångrar mig! välj inte webbhotell surftown – det blir ditt livs största misstag! Stoppa hellre en hand i en köttkvarn, det är skönare!

 16. Jag har letat och letat efter en bra sida att slänga upp min hemsida, men allt jag hittar där man inte behöver ha förkunskap om hur man gör en sida säger alla är skit. Hur ska jag få tag i en pålitlig sida? Kan någon rekomendera något?

  1. Nu önskar jag magnus kan komma med lite tips på stabila webhotell.
   Har varit på surftown i minst 5 år , slutat använda databaser osv pga
   ostabilitet. Men nu har dom haft driftstopp i 48 timmar pga översvämning
   av sin serverhall smart placerad nära hamnen i en källarlokal.

   Är binero ett bra alternattiv.

   Nu har även jag fått nog av surftown , ingen mail på 48 timmar.
   Mitt företag förlorar pengar , hoppas magnus startar en ny aktuell
   blogg om den nya katastrofen som surftown var helt oförberedd på!

   Surftown – Mission att bli sveriges bästa webhotell. LOL

   1. Det finns en viss aura av Bagdad Bob över Surftowns twitter inlägg. Först skulle allt var återställt inom 24 timmar. Sedan blev 48 timmar. Nu är det snart 72 timmar och det enda som har återställts är webmailen.

 17. kan någon tala om hur man flyttar sin domän från Surftown? Det är lögn att komma fram till kundtjänst om man inte har en supportkod vilket vi inte har.
  Just nu ligger vår domän någonstans och ”flyter” och vi har ingen aning om hur vi ska komma åt den

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *