Svensk Media och särskilt Public Service…

Den absolut viktigaste uppgiften svensk media i allmänhet och public service i synnerhet har är att garantera vår demokrati. Det kanske verkar som att fria val och ett parlament med riksdagsledamöter och deras vänner är det som är grundpelaren i svensk demokrati. Snarare är det så att detta är demokratins instrument, anledningen till demokrati är en annan.

Det krävs ganska mycket av ett land för att det ska vara en demokrati, ett tecken på detta är att det faktiskt tagit väldigt lång tid innan vi nådde en ansenlig mängd demokratier i världen från det att ett snille i toga kom på tanken. Det räcker inte med att man får rösta (man fick rösta även i Sovjetunionen), det räcker inte med att man har en folkvald ledare (Hitler var typ folkvald), det räcker inte ens med att man har lagar som är lika för alla. Alla dessa är viktiga komponenter i hur demokratin fungerar men de är inte det som gör att det är en demokrati.
Det finns i princip ett enda fundament vilket hela demokratin vilar på, vi pratar om upplysta medborgare. Medborgare som förstår vad som händer, som känner till hur makten fungerar kommer att kräva demokrati, kommer att kräva att presidenten eller statsministern tar sitt ansvar, kommer att kräva alla de instrument som nämnts. Det finns förstås grader även i demokratin och Sverige har haft ett litet försprång för vi har offentlighetsprincipen. Den fina svenska principen har inneburit att det har varit mycket lättare för våra murvlar att visa upp vad som faktiskt händer bakom de lyckta dörrarna, för de har faktiskt inte ens varit lyckta.

Tyvärr är pressen inte så sugen på att jobba med det här längre och det är ganska lätt att förstå. Det är inte lika lätta pengar, att skriva om en notis från en brittisk tabloid tar en tränad journalist 10 minuter. Att avslöja en avlyssningsaffär kan ta år. Jag skulle vilja sticka in med ett exempel, Jan Guillou var en av landets vassaste journalister, han avslöjade vad som var en av landets stora skandaler och det blev förstås hans genombrott. Nu är han redan stor och då kan han lätt tjäna lite snabba pengar på att harkla ur sig ogenomtänktheter i kvällspressen.

Nämnda kvällspress lider av precis samma fenomen, de sitter i en ekonomisk knipa för annonsintäkterna minskar så de vill tjäna lite snabba pengar för att rädda skinnet. Istället för att satsa en hel årslön på att få fram en enda riktigt bra artikel satsar de på att köpa in så mycket brittiska tidningar som möjligt och låter rewriting-pennorna gå på högfart. Jag kan tycka att de har all rätt i världen att göra så med sitt eget företag, jag kan inte tvinga dem att skriva om sånt som är viktigt. Däremot kanske det kan vara dags att börja tänka, kanske kan det vara så att vi inte längre är beredda att betala för att ni bara bryr er om de snabba pengarna. Kanske har vi tappat förtroendet.

Public Service missar målet i än större utsträckning. De driver nämligen till skillnad från det mesta av pressen (även om det finns ett visst mått av presstöd) inte ett eget företag. De får pengar av dig och mig just för att garantera att vi fortsätter vara en demokrati. Hur mycket av pengarna de får spenderar de på att göra just vad de är ämnade att göra och hur mycket läggs på annat? Hur mycket tjänar demokratin på Trädgårdsfredag eller alla olika matprogram?

Det är inte konstigt att gammelmedia fått just det tillmälet. De är gamla och skinntorra och orkar helt enkelt inte längre. Det är helt enkelt inte värt det för gammelgäddorna att slåss, de vill luta sig tillbaka och leva på sina pensionspengar. De kan mycket väl ha förtjänat det, de har varit folkets ögon och öron i över hundra år, det är klart att de är trötta.
När de börjar försöka hindra dem som är beredda att ta stafettpinnen däremot, då begår de högförräderi. Att sitta på en kvällstidning och säga att bloggar är ointressant brus är att aktivt motarbeta demokrati. Att avfärda små partier som uppstått på Internet är att motarbeta demokratin. Att kalla gammelmedia för riktiga media är att säga att medias främsta uppgift är att bevaka röda mattan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *