Sverigedemokraterna och demokratin

Jag tycker hejdundrandes illa om Sverigedemokraterna. En av anledningarna till det är att jag trots deras namn upplever dem som antidemokratiska och det tycker jag är bland det värsta man kan vara. Främlingsfientlighet är förstås också illa men det är inte så viktigt för just den här bloggposten. Jag skulle vilja peka på det stora problemet för oss som inte vill att folk ska lyssna på deras uttalanden.

Jag tycker generellt sett att vi svenskar bara ska skita i att lyssna på deras uttalanden, vi ska helt enkelt skita i vad de har att säga. Så långt är allt ok, man får lyssna på vem man vill och om man inte vill lyssna så slipper man, antar att alla håller med. Om man skulle passera gränsen från att inte lyssna till att hindra dom från att tala blir situationen en annan och jag antar att du håller med om det med.

Om man skulle ta det ett steg längre, 13 av 15 reklambyråer har idag sagt att de inte tänker jobba med SD och det kan jag förstå. Jag skulle heller inte vilja jobba med dom. Problemet uppstår när alla säger nej. På samma sätt som Sverigedemokraterna haft svårt att hitta lokaler att ha möten i, jag förstår det med för jag skulle inte hyra ut till dom heller. Men vad händer om de inte kan få tag på någon lokal?

Vi säger i vår grundlag att vem som helst ska få föra fram sin åsikt och att vem som helst ska få mötas. Det finns förstås inga krav på att någon särskild person ska hyra ut en lokal eller att någon särskild byrå ska jobba med dem. Problemet är att våra individuella beslut (som görs på goda grunder) saboterar något som är viktigare. Inte kan väl vi vara emot dem för att de är antidemokratiska och sen inte låta dem komma till tals?

31 svar på “Sverigedemokraterna och demokratin”

 1. Jag fick precis frågan varför jag väljer att lyfta det här. Nej, det är inte för att jag vill sprida SD:s varumärke på något sätt utan för att jag tycker att det är en viktig men komplex fråga.

  Jag har all respekt i världen för människors frihet att välja om de vill arbeta med ett visst politiskt parti men i förlängningen leder det till lite kusliga effekter. På samma sätt som barn naturligtvis ska få välja vilka dom vill leka med i skolan men när alla väljer att inte leka med en specifik tjej så blir det fel.

  Jag hoppas vi kan föra en någorlunda sansad debatt om det här och är tacksam för all input för jag har verkligen ingen lösning på problemet.

 2. Förstår alla som tycker illa om SD vi har ju trots allt media monopol i det här landet. Säger massmedia och övriga partier att något är extremt måste det ju vara det. Även om deras politik praktiseras utmärkt i andra länder. Det är inget extremt att vilja ha starkt begränsad invandring. Det behöver inte ha nånting med att nedgradera en enskild invandrare eller invandrar grupper.
  Många invadrare har flytt från entniska oroligheter. Etniska oroligheter som även nu kommit till vårat land. Judar flyr Malmö nu pga av växande antisemetism tex.
  En person som tycker väldigt illa om SD måste ju egentligen tycka väldigt illa om en stor del av resten av världen utanför Europa. Hur lätt är det att få bidrag där ? Hur hög invandring har dom ? Vilken roll spelar etnicitet i deras länder ? Ja betydligt större än den gör i något land i vätsvärlden. Tycker man ska avdramatisera det här med SD. För hur extrema är länder som tex danmark där deras politik fått genomslag ? Det är ju ett land som verkligen är respekterat utomlands trots allt.

 3. Just här i Costa Rica där jag bor har vi ju mycket högre invandring än i Sverige och det handlar ju ändå om ett land som inte har i närheten så bra ekonomi som Sverige.

 4. Jag förstår helt och hållet hur du tänker, men jag är inte säker på att jag håller med dig.

  Jag skulle nog säga att det här är ett problem för Sverigedemokraterna, men inte för nån annan. I alla fall så länge de inte utesluts från sånt som staten tillgodoser.

  Om man vill använda sig av en tjänst (eller vara) som ett privat företag, eller tilll och med en privatperson, tillgodoser så får man helt enkelt göra det på de villkor som sätts upp av säljaren.

  Jag menar helt enkelt att det är ett val man gör. Antingen så betalar man någon för att få höras mycket, och då kommer den som har "megafonen" ha inflytande av vad man säger, eller så säger man något som "megafonägarna" inte gillar, och då får man skrika själv, eller köpa en egen "megafon".

 5. Jo så kan man förstås se på det men vi håller väl med varandra om att hur bra reklam man producerar och hur synlig den är är en viktig faktor i valet. Om alla utom ett parti får bra reklam känns det ju inte som att det är ett helt rättvist val.

 6. Båda ja och nej.
  Jag håller med om att kvaliteten på partiernas reklam påverkar utgången i valet.
  Och jo, det kan göra att det inte blir helt rättvist, men jag menar att problemet i så fall inte ligger hos reklambyråerna. Problemet finns i det faktum att vi förlitar oss på ett system som vi medborgare egentligen inte kan påverka, när vi tar våra demokratiska beslut.

 7. Allt är inte så enkelt.

  Jag är ledare för SD i min kommun. Sambo med en kvinna från Laos. En utlandsadopterad dotter. En "extra son" med det för mig förhatliga epitetet "invandrarbakgrund". En lika vidrig stämpel som den jag ständigt får: "Rasist!"

  Jag vill ta hand om de utlandsfödda som nu finns i Sverige och behöver stöd. Ni vill ta in ytterligare 100.000 utlandsfödda under detta år utan att kunna erbjuda dem anständig försörjning och godtagbar bostadsmiljö.

  Allt är inte så enkelt. "Snällismen" låter hjärtat tala på hjärnans bekostnad. Då blir det fel och de som drabbas är paradoxalt nog de man ville vara snälla mot.

  Stellan Bojerud

 8. "Jag tycker generellt sett att vi svenskar bara ska skita i att lyssna på deras uttalanden, vi ska helt enkelt skita i vad de har att säga".

  Den nya definitionen på demokrati?

 9. Baronaxelson (blir så fina namn med openID). Ja, det är ett problem. Om man vill vara lite pragmatisk så skulle man kunna försöka titta på en lösning som åtminstone halvfixar problemet just nu. Det var något sådant jag efterlyste för jag har själv ingen bra lösning.

  Stellan, jag har försökt hålla den här posten till att inte handla om rasism för jag tycker det här är ett riktigt problem som är värt att diskutera. Jag har däremot svårt att se att Sverige skulle ha så svårt att erbjuda en godtagbar bostadsmiljö för jag har sett alternativet.

  Oavsett detta så ger jag inte särskilt mycket för era idéer om att "stärka den svenska kulturen" och krav på "invandrares assimilering". En av huvudanledningarna är att min kultur inte är samma som din, du ser Sverige som Stockholm och jag kan lova dig att vi från Norrland inte gör det. Om du vill assimilera mig kommer du få det svårt och jag kommer heller inte anpassa mig till din stärkta kultur. Det finns alltså ganska mycket som ditt parti vill påtvinga även mig som har helsvensk bakgrund.

  Trots detta tycker jag att du och ditt parti har en demokratisk rättighet att komma till tals och det är den frågan jag vill lyfta.

  Och ett klart Ja på din efterföljande fråga, i en demokrati får man skita i att lyssna på folk man tycker är idioter.

 10. Såsom redan idiotförklarad må jag säga att som delvis uppvuxen i Boden och med militärtjänst där 1964-1965 och 1982-83 känner jag ditt förakt mot mig stötande.

  Jag är alltså inte välkommen till Luleå, där min far föddes 1911. Jag är inte välkommen till Kiruna däer jag tjänade Jägarskolan 1970-74.

  Slutligen tack för ditt sammanfattande omdöme om mig: "i en demokrati får man skita i att lyssna på folk man tycker är idioter".

  Så sant. Du är ingen idiot. Inte alls. Men har du möjlitvis en spegel i din bostad?

  Vad jag tycker om dig kan jag tala om för dig öga till öga, men jag skulle själv aldrig kunna kalla en människa som jag inte känner och aldrig träffat för IDIOT.

 11. …"du ser Sverige som Stockholm och jag kan lova dig att vi från Norrland inte gör det".

  Alla delar av Sverige är förstås färgade av regionala förutsättningar, t.ex. en del av lappländsk kultur är att åka snöskoter samt jaga vilt. Något man inte gör så ofta i en storstad. Men vem vill tvinga en lapp i Lappland att leva eller tänka som en stockholmare, eller tvärtom?

  Flyttar man däremot inom Sverige så får man räkna med en del mindre kulturkrockar, men på det stora hela taget finns en majoritetskultur som de flesta människor förhåller sig till, t.ex. jul, midsommar osv.

  Ingen kan för övrigt tvinga någon som kommer till Sverige att assimilera sig, utan detta är förstås mer en attitydfråga som handlar om huruvida man tycker att det är viktigt att försöka bli en del av majoritetssamhället för att i längden kunna trivas, eller inte.

  Om jag t.ex. bodde i USA skulle jag gärna äta kalkon på Thanksgiving, om inte annat så för att det vore trevligt att försöka uppleva mitt nya hemland på samma sätt som urbefolkningen upplever det.

  Skillnaden mellan USA och Sverige härvidlag är att i USA är både uramerikaner och invandrare stolta över att känna sig och bli betraktade som amerikaner – medan det officiella Sverige lider av en rädsla för att visa invandrare att vi svenskar också är stolta över vårt land, och då är det väl inte konstigt att många invandrare själva inte heller känner sig som svenskar (när många svenskar inte ens känner sig som svenskar)?

  Att detta skulle vara något konstigt förstår jag inte. Och att kalla SD för ett "odemokratiskt" parti är nästan ännu märkligare. Partiet arbetar demokratiskt, väljer sina företrädare i demokratisk ordning, och förespråkar parlamentarism genom allmänna val. Utöver detta värnar de om alla människors lika värde samt erkänner Genevekonventionen, Barnkonventionen och alla andra konventioner och deklarationer som Sverige har åtagit sig att följa.

  Själv lägger jag SD-röstsedeln i valkuvertet den 19 sepgtember, och hoppas att många andra med mig gör detsamma. I demokratisk ordning.

 12. För att göra det enkelt:

  Där är mitt tänkande. Gilla eller ogilla? Det är valfritt. Men det är lättare att förstå varandra – och i förekommande fall vara osams – om vi enas om vad orden betyder och vilka mål vi strävar mot.

 13. "Jag tycker hejdundrandes illa om Sverigedemokraterna. En av anledningarna till det är att jag trots deras namn upplever dem som antidemokratiska och det tycker jag är bland det värsta man kan vara."

  Tyck gärna illa om SD. Men om möjligt på rätt grunder.

  Det är en utbredd missuppfattning att Sverigedemokraterna är uniformsklädda skinnheads som avhåller sina möten under stöveltramp, heliande och avsjungande nazistiska kampsånger.

  Verkligheten är så tråkig: Medelålders kvinnor och män, som bläddar i beslutsunderlage och uttalar sig med den karisma aom kännetecknar kommunfullmäktige i Byhåla.

  Hur är det? Du hatar antidemokrati. Därför vill du bekämpa mina demokratiska rättigheter för att DU HAR ENVÄLDIGT BESTÄMT ATT DU ÄR "DEMOKRAT" OCH ATT JAG SOM "ANTIDEMOKRAT" INTE SKALL HA NÅGON TALAN.

 14. @mopsen:
  Börjar du bli lite ilsk? Det känns som att du håller på att reta upp dig själv.
  Blogginläggets budskap är ju mycket tydligt, just att oavsett vad man har för åsikter ska man ha samma rätt som någon annan att föra fram dem.

  @Magnus:
  Jag har nog ingen riktigt bra lösning heller.
  Det uppenbara skulle väl vara att uttöka staten markant, men jag tror inte att det är en bättre idé än att ha det som det är nu.
  Man kanske borde fundera mer på det i alla fall. Vem vet, en dag kanske det ändras och man hejar på de som förlorar istället. Känns inte så troligt, men knappast en risk värd att ta.

 15. Mopsen, jag gissar att du inte läst inlägget, jag skriver ju att det är dåligt att SD-representanter inte kan komma till tals. Däremot betyder det inte att jag är tvingad att lyssna och inte heller att jag måste läsa din blogg.

  Jag skiter dessutom helhjärtat i vad du tycker att ni står för och det är min fulla rätt.

  Om du tycker att det är antidemokratiskt av mig att inte orka lyssna på din dynga så får det stå för dig. Vi som lever i verkligheten förstår att det är en skillnad på yttrandefrihet (och nog låter jag väl dig kommentera här eller hur?) och på att tvinga någon att lyssna.

  @Axelsson Eller hur :)

 16. Ja, jaq har lätt att reta upp mig själv. Erkänns och åtgärdas efter bästa bristande förmåga.

  "Jag skulle vilja peka på det stora problemet för oss som inte INTE VILL att folk ska lyssna på deras uttalanden".

  Demokokrati?

  Vi, de goda vet bäst! Sanning är lögn. Slaveri är frihet. Åter till 1984 och George Orwell.

 17. Varför får jag inte tycka att man inte ska lyssna på er? Vad har det med demokrati att göra? Frågan är väl huruvida ni har rätt att yttra er eller inte? Sitter du och tvingar folk att lyssna på Ohly och Mona med?

 18. Till Magnus:

  Din dynga? Du har ju inte sett min gödselstack innan du dömer ut den.

  Jag dömer inte ut ditt tänkande och din intelligens på förhand.

  Jag överlämnar till min moraliska överhet att döma mig och min familj. Du har ju redan fällt din dom.

 19. Vad exakt menar du med din "moraliska överhet"?

  Om jag kanske kan få gissa lite om din person då, du är en besviken gammal militär som fått sparken och du har lärt dig din semantik i ett gammalt försvar som ingen längre vill ha kvar. Därför vet du inte vad du ska göra med din ilska på måndag-kvällarna utan får utlopp för den skrivande MED CAPSLOCK på i folks kommentarfält.

  Duger det som gissning på vem du är? Får jag tycka att du är en idiot nu?

 20. Vid närmare eftertanke. Varför skulle du lyssna på mig? Men hur vet du att det är dynga innan du ens har hört den första tonen?

  Du skall inte lyssna på mig och du skall inte läsa det jag skriver. Jag vill inte att du läser mina böcker, för det skulle kännas obehagligt.

  Om du lever i din värld, så håller jag mig i min. OK?

 21. Du får gärna kalla mig idiot. Du får gärna kalla mig misslyckad militär.

  Det viktiga för mig är att jag inte kallat dig vare sig för idiot eller misslyckad.

 22. Jag har faktiskt inte kallat dig idiot och inte heller haft avsikten att göra det. Det jag vill ha sagt är att man inte måste lyssna på allt möjligt korkat som sägs bara för att vi har yttrandefrihet.

  Dessutom har jag ju redan från början uttryckt på ett väldigt starkt sätt att jag tycker att du har rätt att yttra dig och fast den här bloggen inte på något som helst vis kan anses viktig för demokratin så låter vi det gälla här med. Så länge kommentarerna inte faller under något som jag kan bli dömd för (ansvaret för innehållet är ju mitt) så ska jag försöka släppa igenom allt.

 23. Tackar Nikke, skönt att någon reder lite i begreppen. Jag blev faktiskt lite förvånad över all ilskan för jag förväntade mig nästan hurra-rop när jag skrev posten.

  Det är nog precis som du säger, det har varit ett så konstigt debattklimat kring partiet att debattörerna inte är lika slipade som vi är vana vid från politiker.

 24. En utsträckt hand skall mötas. Jag är en fridens man (65) som har haft nog av strider i min ungom. Du vässade på min förmodade bitterhet o s v.

  Jag vill väl för Sveriges folk, för mina barn och barnbarn. Jag vill väl om min utlandsfödda sambos (Laos) barn och att de och våra vänner skall leva i ett fungerande land.

  Att bli Sverigedemokrat var ingen lätt resa. Det tog tre år innan jag beslöt mig för att det inte finns något alternativ för att söka behålla resterna av det Sverige jag växte upp i och vill lämna i arv till mina barn och barnbarn.

 25. För att försöka komma tillbaka till resonemangen och frågan i ditt ursprungliga inlägg:

  Tycker väl egentligen inte problemet ligger i att ingen vill hyra ut till, eller arbeta med, SD. Det är det fina med den självsanerande effekten av demokrati och fritt val. Impopulära resonemang och idéer får det svårare att nå ut, då få eller inga vill stödja budskapet.

  Det finns inget som säger att SD inte kan använda sig av PR eller träffas. Dock kanske det inte finns proffs som är villiga att underlätta arbetet med PR, eller hyresvärdar/fastighetsägare som vill tillhandahålla lokaler. SD kan väl träffas hos sina mer välbärgade medlemmar med större bostäder eller i skogen. PR kan man faktiskt sköta själv om man har intresse samt budskap.

  Min farhåga är att det är oron för mediernas reprisalier och reaktioner, och inte ett faktiskt avståndstagande från SD's synsätt som ligger till grund för de svårigheterna SD upplever.

 26. Och för att återkoppla till gårdagens diskussion om anonymitet så uppträder jag här som Nikke Lindqvist och du Magnus under sitt eget namn och trots att du benhårt står upp och försvarar SDs rätt att få yttra sig så får du en hård diskussion emot dig, från två semianonyma herrar.

  Jag vet. Det är inte så himla lätt att ha en avvikande åsikt och kanske är det ännu värre när man har tendenser till att vilja tvångsmata andra med dem.

  För det är något speciellt med de snabbkommenterande, men ofta väldigt slarvigt läsande, sverigedemokrater som blixtsnabbt dyker upp i alla sammanhang som över huvud taget nämner ordet sverigedemokraterna och som i sin vana att antingen få totalt medhåll (se Mopsens blogg) eller få totalt mothugg (som i din egen diskussion till exempel) börjar hugga till höger och vänster i diskussioner som faktiskt på ett rent filosofiskt plan går deras väg.

  För mig är det ett problem att ordet sverigedemokraterna placerar sig överst i Googles sökförslag när man börjar skriva Sverige i sökrutan hos Google. Personligen tycker jag att det är tillräckligt jobbigt att nationalisterna har tagit patent på flaggan. Ska de lägga beslag på landets namn nu också?

  Därför kommer jag inte ha några som helst problem att länka till den här bloggposten. Det är ju underbart med sverigedemokrater som inte ens förstår när någon som inte är total medlöpare faktiskt försvarar deras rätt att yttra sig, men samtidigt förklarar att han själv tänker utnyttja sin lika självklara rätt att slippa lyssna.

 27. @Mopsen, efter att ha läst artikeln och konversationen här, samt 2 sidor på din blogg så känner jag mig glad och upprymd över att du leder SD på det viset du gör.. för det gör mig direkt trygg över att du/ni aldrig kommer att komma till någon väsentlig makt eller kunna påverka Sveriges politik nämnvärdigt. Hur du har kommit till din position är för mig ett stort mysterium!
  Jag uppmanar fler att använda sin rösträtt! Se här vad ni får med SD!

 28. Hej.

  Måste ge Charles cred och hålla med honom angående hans inlägg av själva "sakfrågan" i det ursprungliga blogginlägget. Jag skulle inte (vare sig i profisionell kostym eller privat) medvete hjälpa eller hyra ut PR-utrymme, lokal osv till SD eftersom jag inte alls håller med om de står för (eller iaf det jag uppfattar att de står för). Det tycker jag inte alls ger några demokratiska problem som Magnus kanske hintar i sin blogg. MEN om jag väljer att inte göra det för att jag är RÄDD för att bli nedskriven i press, "förföljd" och att det får negativa konsekvenser på min affär, person, familj osv då är demokratin i fara!

  /Jörgen Sandahl

 29. Jag tycker att det är utmärkta synpunkter från både Jörgen och Charles. Om vi landar i att man inte törs arbeta med ett visst parti i rädsla för repressalier är vi ju inte så långt från diktaturer runt om i världen.

 30. Om? Vi är redan där. En påtänkt kommunfullmäktigeledamot i Sundbyberg (fö född i Rumänien) har hoppat av på grund av hot mot hans barn.

  Stellan Bojerud
  Ordf SD Solna-Sundbyberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *