Sverigedemokraterna sämst i klassen

För inte så länge sen fanns i Svenska Dagbladet och någon enstaka tidskrift, en artikel om hur himla bra Sverigedemokraterna är på sociala medier. Jag tänker inte länka till den eftersom det var så bakom flötet att det skulle vara att ljuga bara att länka till den.

Sanningen är att Sverigedemokraterna duger som definition på dåligt i sociala medier och jag ska utveckla den tweet jag skickade ut som flög riket runt, den var bra i sociala medier till skillnad från spammarpartiet.

Att säga att SD dominerar sociala medier är som att säga att folk oftast skickar mail om Viagra.

Så såg den tweet jag skickade ut och det landade på kanske 80-90 retweets (du vet när någon tycker att det är så hejigt att de vill att deras vänner ska se det också). Varför nådde den så långt? Svaret är ganska enkelt, det är inte bara jag som upplever att Sverigedemokraterna spammar. Om jag ska vara uppriktig så skulle jag säga att deras massiva bloggkommentarsanstormningar är ett arbete utfört av ett gäng fullkomliga nybörjare. Ja, SvD som förstås rakt av publicerat ett pressmeddelande från sagda parti har rätt i en sak, de syns överallt där Sverigedemokraterna nämns. Jag kan garantera att det kommer dyka upp en rad hätska kommentarer på den här bloggposten som kommer klaga över invandringen. Det kommer nämligen förmodligen inte komma kommentarer från någon som läst posten ordentligt utan från vad som till vardags kallas en spammare.

Jag hade egentligen inte tänkt ta upp sajtn Sverigedemokraterna.de men känner att senaste tidens näthändelser kräver det. Anledningen är att Nikke Lindqvist som vanligt hamnar i skottgluggen när ljusskygga personer på internet blir arga. Det har faktiskt gått så långt att det verkar som om SD numer inte bara automatbevakar ord som hör deras parti till utan även Nikkes namn då poster om honom får ta del av spamskörden också.

Bakgrunden: Sverigedemokraterna.de (notera .de) är en sajt startad av en idag okänd sökmotoroptimerare. Nikke väljer, precis som en hel del andra, att skriva om sajtn. Samtidigt som .de-sajtn sökmotoroptimerar ordentligt för att ta positioner på sökordet Sverigedemokraterna så gör partiet rejält bort sig med sin sajt. De lyckas med en lång rad manövrar sumpa sin egen varumärkessökning, panikåtgärd efter panikåtgärd från en skara absoluta nybörjare inom SEO gör att problemet bara blir större och större. Man börjar sen skylla ifrån sig, man skyller på hackare, Sverigedemokraterna.se och slutligen på Nikke. Nikke som inte hade ett dugg med saken att göra men som vanligt poppar upp i sökresultat lite här och var tack vara en stark blogg.

Sverigedemokraterna är i mina ögon precis lika dåliga på sociala medier som de är på sökmotoroptimering, de slafsar runt som arga amatörer och spammar. Sanningen är att jag är övertygad om att åtminstone hälften av alla som fått kommentarer från SD håller med mig.

14 svar på “Sverigedemokraterna sämst i klassen”

 1. Blir lite besviken att du tar rygg på det här. Har inte mycket mer att säga än att det är vänster nissar som spammar i SD:s namn. Det vet jag med 100% säkerhet.

 2. Jovisst, partiet har säkert gjort misstag i sideskonstruktionen.

  Däremot är det faktiskt inte partiet som såg till att den förra sidan kraschade. Det är saboterande hackare.

  Det är inte partiet som har startat den tyska sidan. Det är en SEO-sabotör ute efter att jävlas.

  Det är inte slutligen inte partiet som har sett till att sprida länkningen till den tyska sidan. Det är politiska fiender och massmedia.

  Innan motgnället börjar – nej, jag har inget emot att politiska fiender försöker säga emot våra argument. Sånt får man stå ut med. Däremot stör det mig att man uttryckligen startar en sida som den tyska i akt och mening att hindra oss att synas. Det hade jag kunnat leva med, eftersom taget för sig själv hade det haft ungefär samma effekt som en finnig AFAit som river ner en av våra affischer. Värre blir det när hela mediaetablissemanget hakar på med länkningar till sidan. Då får det karaktären av sanktionerat sabotage.

 3. Till att börja med Joakim, att sidan hackats (om det nu inte var ett försök till pr-kupp från er egen sida) har inget med positionerna i sökmotorer att göra. Det är ett uppenbart tecken på att du inte vet något om sökmotoroptimering att du tror det.

  För det andra, vem har sagt att ni länkar till Sverigedemokraterna.de? Det jag säger är att ni väller runt som en pest på svenska bloggar och lämnar ogenomtänkta kommentarer.

  För det tredje varför skulle det vara dåligt att någon startar en site som tar upp ett partis negativa sidor? Är SEO-sabotör ett ord du hittat på själv? Er sites ranking i sökmotorer har inget att göra med sverigedomkraterna.de, ni har sumpat era positioner och ert spammande gör att ni förmodligen aldrig kommer få tillbaka dem heller. Om ni hade läst på lite om sökmotoroptimering (det finns hur mycket information som helst, Google sökmotoroptimering så får du se) så hade ni kanske inte klantat er så förbannat. Nej, Sverigedemokraterna.de hindrar inte er från att synas, det gör ni utan problem själva och ni hade garanterat haft kvar förstaplatsen om ni inte hade varit såna förbannade klåpare.

 4. Väldigt bra skrivet Magnus, om Sverigedemokraterna förlorar platser i google så beror det inte på .DE sidan, precis som du säger så är jag rimligt säker på att det är deras envisa spamteknik som orsakar det.

 5. Det är du som säger att ALLT vad som skett är endast och enbart vårt eget fel. Så är inte fallet. Om du inte gillar att få kommentarer (elelr "spam" som du kallar det) så får du väl stänga ner den funktionen.

  Japp, SEO-sabotör är mitt eget ord. Jag funderar på att patentera det. Jag syftar alltså på någon som är kunnig i hur man ser till att komma högt i sökresultaten och använder det för att sabotera för nån annan.

  Jag låtsas inte att jag är bra på SEO. Jag arbetar inte med sånt. Däremot har det hävdats att en orsak till att vi tappades sökresultat var att vi plockade ner den gamla hemsidan och lade upp en ny på en annan server. Detta gjordes enbart för att bli av med attackerna på den gamla sidan (och det säger rätt mycket om din paranoia att du tror att vi hackade vår egen hemsida).

  Återigen – du vill ha det till att allt som har hänt är vårt eget fel. Det är det inte. Rätta mig om jag har fel – själva syftet med den tyska kampanjen var att höja den sidan till topp i google genom att får SD-motståndare att länka till den. På vilket sätt blir det vårt eget fel?

  Det är inte jag som arbetar med hemsidan. Det är ju trevligt att du tror att den tyska sidan aldrig hade en chans att lyckas. Det är därför du länkar till den, va?

 6. SDs sätt att hantera sina egna sidor på nätet får en att skruva på sig och rodna precis som när man ser något mycket pinsamt på TV.

  Men aktiva är de på nätet mer än alla andra partier tillsammans, att kommentera hos andra vill säga. Skriver man som jag en del om politik så är det en hel del kommentarer som jag inte kan släppa igenom pga av sitt innehåll, där avsändaren vill få fram ett budskap som ligger i linje med SDs politik. Och det med en retorik, som jag med mycket högt i tak på kommentarer, inte kan släppa fram.

  Men de är inte så många märker jag av anhängarna som kommenterar. De lär sig rätt så snabbt vilka bloggar som modererar och där gör de inga vidare försök i.
  Så de verkar vara runt max 20 – 30 personer som flänger runt och kommenterar.
  Samma sak med kommentarerna i medias kommentatorssidor. Inte många där inte, men de vill gärna framstå som några fler.

  Ser samma mönster där som när foliehatterna var som mest aktiva i vaccindebatten. Där var det ungefär samma antal som förde väsen.

 7. Joakim jag ska förklara det här långsamt:

  1. Man kan inte patentera ord.

  2. Sverigedemokraterna.de har inte ens tagit förstaplatsen som ni satt på. Den hade inte gått om er i sökresultatet, den har faktiskt inte ens gått om wikipedia som ni ju som kanske bekant låg före. Att ni har tappat positionerna har inget med den att göra. Eftersom det inte verkar gå hem oavsett vilka ord jag använder ska jag försöka ge en liknelse. Jag tar en från sportvärlden för det kanske lättare slinker igenom?

  Hur bra måste Degerfors spela för att Helsingborg ska tappa förstaplatsen i Allsvenskan? Svaret är att oavsett hur bra Degerfors spelar så kommer Helsingborg inte påverkas annat än att Degefors klättrar sig in i Allsvenskan (från superettan) och sedan spelar sig hela vägen till toppen. Att de dyker upp i Allsvenskan kommer inte ta ifrån Helsingborg deras position och att Sverigedemokraterna.de syns på Googles förstasida på sökningen gör det inte heller för er site. Ni har gjort bort er med diverse ompekningar och det senaste genidraget att fylla kommentarerna på Politiskt Inkorrekt med länkar,som är nofollow och alla från samma post, huvudanledningen till att ni framkallat så mycket skrattsalvor på senaste tiden.

  "Det har hävdats" låter som att det är oraklet i partiet som suttit och granskat ben från gamla nazister. Ett serverbyte gör inte att man tappar positioner (om man inte gör bort sig förstås), jag har bytt server på hundratals siter. Det är bortförklaringar, skyll på "hackerattacken" så behöver det inte komma fram att det inte finns en enda person i Sverigedemokraterna som kan hantera en dator på mer än en genomsnittlig femtonårings nivå.

 8. 1. Det var tur att du sa det hör du du, annars hade det allt sett fånigt ut när jag stod i entrén till PRV imorgon.

  2. Nej, jag håller med om att den sidan nog förmodligen inte hade tagit sig så högt upp som den gjorde utan våra egna misstag. Däremot har det hävdats att en bidragande orsak till att .se kickades från sökresultaten var att det fanns många sajter med samma namn men på olika domäner, varvid den svagaste (.se) kickades. Alltså: den tyska sidans existens påverkade vår placering. Ska du ta bort länken till deras sida nu?

  3. Jag är inte så intresserad av fotboll, men jag har faktiskt spelat ett par matcher i ett division 6-lag hemma i byn.

  4. Det är inte heller mitt jobb att säga åt läsarna av PI vad de får kommentera om och inte. Det går inte ut några kommenderingar med sådan info från partikansliet, vilket du verkar tro.

  5. "Det har hävdats…" av Nicke Lindqvist. Jag ska minsann säga åt honom att du har sagt att han är nazist!

 9. Det känns som jag gett dig tillräckligt mycket gratis tips nu. Jag är övertygad om att det inte kommer gå in iaf och att ni inte kommer klara av att synas i sökresultaten alls innan valet.

 10. Eftersom den berörda SvD-artikeln förefaller ha blivit närmast avsiktligt misstolkad från vissa håll vill jag kort påpeka vad som faktiskt stod i den.

  För det första: SvD har ALDRIG sagt att SD är ”bra” i sociala medier. Vi har skrivit en artikel som hävdar att de är ”aktivare” och ”populärare” i sociala medier än många av riksdagspartierna.

  SvD-artikeln handlade om att de tre småpartierna utanför riksdagen som i opinionsmätningarna når mätbara resultat, det vill säga Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ (alltså inte enbart SD) satsar på sociala medier när de inte inte får så stort utrymme i de traditionella medierna.

  Att SD:s ytligt sett stora närvaro i sociala medier kan ifrågasättas var en del av SvD-artikelns vinkel – det står ju redan i ingressen.

  I SvD-artikeln konstateras att SD-anhängare framförallt ägnar sig åt att skriva kommentarer i tidningars och bloggars kommentarsfält efter artiklar och blogginlägg. Vidare konstateras bland annat att de är aktivare än flertalet riksdagspartier i att lägga ut egna filmer på Youtube, att SD:s fansida på Facbook är störst av partiernas (samtidigt som det tydligt framgår att Nej tack till SD-gruppen är många gånger större), och att SD-vänliga bloggar har de högsta besökssiffrorna).

  I SvD-artikeln finns framträdande resonemang som ifrågasätter denna bild av SD-dominansen. De intervjuade Brit Stakson och Nikke Lindqvist resonerar utförligt kring detta.

  Ditt flitigt retweetade tweet ”Att säga att SD dominerar sociala medier är som att säga att folk oftast skickar mail om Viagra” tycker jag på ett alldeles utmärkt sätt sammanfattar SD:s närvaro på nätet – och det sägs ju redan i SvD-artikeln där Nikke Lindqvist berättar hur SD-anhängare dyker upp i anonyma kluster.

  Något pressmeddelande från SD ligger inte bakom SvD-artikeln. Artikeln skrevs en månad innan den publicerades och kom till helt på reporterns eget initiativ och utan några som helst påtryckningar från SD – jag har helt enkelt, precis som du, under många år noterat hur SD-anhängare är väldigt synliga (obs, inte detsamma som duktiga) på nätet och i sociala medier.

  Jag får onekligen känslan av att en del personer som är aktiva på sociala medier medvetet försöker misstolka den aktuella SvD-artikeln. Om det handlar om en motvilja mot traditionella medier (man vill inte att SvD ska förstå sig på sociala medier) eller en motvilja mot partiet SD (man vill inte att SD ska synas så mycket på nätet) blir jag inte riktigt klok på.

  Här är länken för den som vill döma själv:

  Med vänliga hälsningar

  Tobias Brandel
  Reporter

  SVENSKA DAGBLADET
  tobias.brandel@svd.se
  twitter.com/tobias_brandel
  http://www.svd.se

 11. Tack för ditt svar Tobias. Jag vet inte om jag kan kalla det att misstolka att när ni säger "SD dominerar sociala medier" eller när ni använder orden "stort inflytande", "populärare", "framgångsrik opinionsbildning" och "bättre" tolka det som något annat än att reportern är hänförd av Sverigedemokraternas skicklighet på Internet.

  Hur skulle du tolka det?

 12. Tack för att du har länkat min artikel. Mejla till risburk@yahoo.se så ska du bli inbjuden till ett ganska stort och lukrativt affärsevent som jag har genom mitt arbete och ett av våra samarbetsbolag som du kan nätverka i. 200 olika bolag kommer vara i. //Daniel Arrospide Alata

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *