Swedma – under all kritik

Efter att jag skrivit min bloggpost om vilket fiasko Guldnyckeln är för sökmarknadsföring har jag fått svar från Swedma som är arrangörern. Det är ett svar som brister på så många punkter att jag nästan inte tror att det är sant. Jag tänkte visa några av problemen som Swedma har.

Till att börja med så kan jag tycka att det är någon form av ursäkt eller förklaring att Swedma faktiskt är en klubb för direktmarknadsföring snarare än sökmotoroptimering eller PR. Om man däremot ger sig in i leken, vilket jag tycker Swedma gjort i båda fallen, så får man tåla kritik på ämnet. Sökmotoroptimering genom att dela ut ett sökmarknadsföringspris och PR genom att kommentera på bloggar (mer om det lite senare).  Till att börja med så ska vi titta på Swedma själva, finns kompetensen för att utvärdera vad som är bra sökmarknadsföring?

Svaret är ett rungande Nej, om det funnits minsta insikt om sökmotoroptimering, som ju är en viktig del av sökmarknadsföring, så har man omöjligtvis en site byggd i frames. Jag tänkte att vi kunde ta en titt på Googles Cache av startsidan för att få en insikt i hur de ser på Swedma.

Som du kanske ser så finns det inget alls där. Google uppfattar sidan som tom. Det finns alltså inget som helst sökmotorvänligt över siten – man har misslyckats totalt. Det finns ingen som helst kunskap om SEO bakom något sånt här, det här är det allra sämsta man kan göra med sin site.

För att återgå till deras svar på min kritik så kan vi börja med att notera att det var ett standardsvar. Alla som skrev något negativt om Guldnyckeln fick samma copy-pasteade svar. Här finns ett exempel till. Det kommenterades dessutom i ett annat namn än den person som faktiskt lämnade kommentaren, som ni vet hänger jag inte gärna ut anonyma kommentarer här men att använda sig av någon annans namn duger inte. Jag har mailat fram och tillbaka med personen som lämnat kommentaren och rättat den.

Nu till själva kommentaren:

För några dagar sedan jublades det hos ett antal av Sveriges byråer och annonsörer när nomineringarna till årets Guldnyckel offentliggjordes. Några aktörer och kreatörer har dock fått sin glädje grumlad av insinuanta kommentarer från läktarplats, som vanligt främst framförda via kommentatorsfälten. Kritiken riktas mot sökkategorin och går i korthet ut på att juryn påstås ha nominerat sina egna kollegor. Från SWEDMAs sida vill vi därför klarlägga hur det ligger till.

Det finns en stor direkt felaktig mening här  ”som vanligt främst framförda via kommentatorsfälten.” Till att börja med heter det kommentarsfält men det är kanske inte så viktigt. Det som är viktigt är att det faktiskt inte är sant, kritiken har inte framförts i kommentarsfält, den har framförts på min och några andras bloggar samt twitter. Det som kommit i kommentarsfälten är faktiskt till exempel Swedmas egen kommentar. En annan viktig detalj som missats är att det i princip är hela branschen som är kritisk, titta vilka som kommenterat i min tidigare post eller gör en slagning på Twitter – det är inte direkt pereferin när det gäller SEO.

• Det är de bästa bidragen bland de tävlande som har nominerats. Klaga inte på att fel bidrag har nominerats, tävla hellre själv och visa att du kan bättre.

Till att börja med var ju en anledning till kritiken att det saknades kompetens att bedöma just det. Hur vet ni att det är de bästa bidragen? En annan konstighet är att hon som skrivit kommentaren försöker hetsa oss på något vis att vara med i en tävling vi tycker är skit, det är retoriskt ganska skickligt men betyder ju inte annat än: Man får inte klaga på att vi är dåliga om man inte är oss.

• Alla har samma möjlighet att tävla och skicka in bidrag. Guldnyckeln marknadsförs brett i flera kanaler, genom våra mediepartners, Internetworlds, Dagens Medias och AGIs kanaler samt via e-post och direktreklam.

Jag skrattade så jag höll på att kräkas när jag läste det här, de har skickat direktreklam som säger att man ska delta i en SEO-tävling. Om vi bortser från galenskaperna och tittar på inkompetensen istället. Tror ni verkligen att det här är det kanaler där man når sökmotoroptimerare? Jag kan berätta ett antal ställen som, dels är gratis, dels skulle få mycket bättre genomslag. Sanningen är naturligtvis att de inte ville ha fler tävlande, det är inte tävlingen som är huvudsyftet, det är marknadsföringspotentialen. Man betalar en slant för att få vara med i tävlingen och då är det ju säkrast att man garanteras en vinst så man kan skryta lite på sin site.

• Sök har varit en kategori i Guldnyckeln sedan 2008. Guldnyckeln var den första och är i dag den enda svenska tävling som premierar tävlingsbidrag i denna kategori. Det gör vi för att sök är en disciplin som ständigt ökar i betydelse inom dm och kundfokuserad marknadsföring.

Om sök är en disciplin inom direktmarknadsföring är jag en låda med bananer.

• Guldnyckelns jury arbetar professionellt och hanterar jävssituationer korrekt enlig en tydlig instruktion. Om det finns en koppling mellan ett bidrag och en jurymedlem så lämnar den personen rummet och dessutom finns en jävfunktion i det tekniska röstningssystemet som används för poängsättning.

• Juryns sammansättning styrs främst av att vi vill ha genuint duktiga och professionella jurymedlemmar. En gedigen erfarenhet och kunskap krävs för att kunna bedöma bidragen professionellt. Jurymedlemmar väljs på tre år. Någon annan lösning för sammansättning av en jury förekommer inte i någon tävling.

Någon annan lösning för sammansättning av en jury förekommer inte i någon tävling? Va? Jag kan räkna upp ett åtm ett hundratal tävlingar som uster jury på alla möjliga konstiga sätt. Att dessutom bara säga att juryn har gedigen kunskap och erfarenhet gör inte att det blir sant. Om det skulle räcka så kan ju jag återgå till lådan med bananer: Juryn är en låda med bananer.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Guldnyckeljuryns gedigna arbete att bland en stor mängd mycket kompetenta bidrag, har sållat fram de som vi slutligen kan lyfta fram som exempel på det bästa av 2010 års direkta och interaktiva marknadsföring. Ett urval som både jury och nominerade kan vara stolta över.

Ja det är klart att juryn kan vara stolta, de får ju förstapriset i tävlingen.

Mikael von Ekensteen
vd, SWEDMA – arrangör av Guldnyckeln

Det var som sagt inte Mikael som lämnade kommentaren, måhända var det hans ombud men det duger inte på min blogg.

Till sist några frågor

Varför är kommentaren skriven som om den vore en pressrelease eller något liknande? Istället för att sätta sig in i och förstå den kritik som kommer från bloggarna har man skrivit en standardtext och limmat in överallt.

Är det någon som på allvar tror att det är en slump att det är samma personer i juryn som de nominerade företagen?

Är det någon som tror att Swedma kommer spela någon som helst roll inom SEO i framtiden?

16 svar på “Swedma – under all kritik”

 1. Ja vad jag tycker är väl rätt så klart vare sig Swedma eller Sempo för den delen kommer kunna spela någon roll inom SEO.
  Skall det finnas en organisation bör den snarare ingå i ett större sammanhang som en mindre del. Så många företag är vi inte i Sverige som håller på med det här, 100-150 kanske. Det vill jag säga är för få till en egen organisation då det knappast kommer bli 100% anslutning.

  Men du glömde en detalj med Swedmas egen webbplats. En bit ner till höger på webbplatsen finns – Tips om bra utbildningar – . Där länkas det till Search Integration inom framesetet. Med andra ord en förkastligt länkning då det ser ut som att innehållet tillhör Swedmas egen webbplats. Att S-I inte har något emot det kan man förstå. Men det är synnerligen vilseledande och oetiskt skulle jag nog säga om det också rent allmänt. Och är väl knappast något som organisationer/företag som sysslar med SEO skall göra.

  1. Ojsan, lustigt, tror du Swedma förstår det och tror du det är Search Intergration som gett tips om att lägga dit länken?

   1. Om Swedma förstår det så är de olämpliga att dela ut priser inom sök. Förstår de inte det så är de också olämpliga att dela ut priser inom sök.
    Vi får väl fråga någon på S-I om det kanske.

 2. Pingback: Scharlataner inom sök
 3. Att många får samma standardsvar(det som ser ut som en pressrelease är inte alls konstigt. Tänk på att denna organisationen är van att skicka samma sak till alla svenska hushåll, samtidigt. Det är helt i linje med vad de sysslar med. Ngt annat vore väldigt förvånansvärt faktiskt.

  De verkar ta lätt på kritiken, det är precis som de inte riktigt förstått att de fått stora delar av Sveriges söksamhälle emot sig och tappat den lilla trovärdighet de hade tidigare. Detta är inte bara direkt livsfarligt då SEO är ett samhälle man inte skall bråka med. Man finner ofta de starkaste bloggarna bland SEO:are och när de börjar diskutera saker och ting brukar det sätta sina spår i varumärkessöket. Gör gärna själva en sökning och se hur SWEDMA:s varumärke ser ut nu!

  Man är ju dessutom beroende av detta samhället för sin trovärdighet. Tappar man den så bygger man ju inget långgsiktigt värde.

  För mig är SEMPO trams sedan länge, nu verkar SWEDMA skjuti sig själv i foten också!

  1. Tycker du har en viktig poäng gällande de båda, om de nu tvunget vill locka oss i SEO-branschen att bli medlemmar – varför inte göra det seriöst?

 4. Det här blir bara knasigare för varje dag som går. Jag är för en tävling av något slag och jag är dessutom för en branschorganisation av något slag inom SEO-branschen.

  Jag fick höra om ett fall där man satsade omkring 500 000 kr på banner och ca 50 000 för sök. Bannerkampanjen gav förutom branding 50 konverteringar men sök gav 500 konverteringar. Med andra ord så fick man 10 gånger fler konverteringar för 1/10 av investeringen. Och det största felet i allt det här är att många företag tar heller banner i tron att det ger affärer på samma sätt som sök.

  Banner gav såklart branding, men av någon anledning får ”banner” större utrymme av budgeten än sök. Och det är något som man kan vända på när man har praktiska exempel som visas upp i exempelvis tävlingar.

  Dessa tävlingar, om inte annat priset som delas ut får förhoppningsvis uppmärksamhet i media som Marknadschefen läser. Därmed få upp ögonen för sök och vikten av marknadskanalen. Det är allt för många som jag träffar som helt enkelt inte vill satsa en enda krona pga. av att det är något som är krångligt m.m. Då hjälper det inte att jag sitter där och säger hur värdefullt sök är. Däremot så har jag en förmodan om att ett pris inom sök skulle i det långa loppet ge något mer än de bloggposter som finns. Som dessa marknadschefer inte hittar till eller läser i samma utsträckning.

  Urban. Du har rätt vad gäller länkarna, ska man länka så bör man länka till alla som är med. Det gör exempelvis (Sveriges Glas och Porslinhandlareförbund). Att länka till endast S-I, är ju såklart bra länkar för dem men inte så opartiskt agerat av Swedma. Kan ju i och för sig vara en annons, men då har man missat att lägga till informationen om att länkarna är sponsrade och lägga till taggen nofollow.

  Jag är inte direkt rätt person och bedöma huruvida de i juryn är lämpliga som jurymedlemmar. Vem plattsar bättre i juryn tycker du.

  Att Swedmas hemsida ser ut som den gör är beklagligt. Men jag tvivlar på att man kan döma ut juryns kunskaper om SEO bara för att en gratisarbetare till medlem inte har tagit ann Swedmas hemsida. Jag förmodar att Swedmas medlemmar arbetar ideellt och det är ett av de största problemen. Få har ju som sagt tid när man jobbar ”gratis”.

  Jag undrar också Magnus varför du inte har skickat in ett tävlingsbidrag för att sedan vinna och därefter ha möjlighet att sitta i juryn. Efter det bli en påve i etablissemanget för att sedan kunna vara med och sätta upp regler idyl.

  Vida över lag är det beklagligt att diskussionen är så här, för nu ser slutkunden att det är ännu mer komplext och ännu mer ”pajkastning” mellan konsulter. Återigen så hamnar fokus på fel ställe. Någonstans bör man hitta en central punkt, om det nu är via en branschorganisation som ser till kundnyttan, eller via SEO-gala där vi berömmer varandra ;). Vore det naturligtvis vara intressant att ta vidare. Därmed bör vi då diskutera det vidare och hur man får fram en organisation som man dels vill vara med i, som om några år ger en bieffekt där upphandlaren av SEO kan hitta något användbart.

  Då undrar jag om Ni som har kommenterat Urban, Christian, Magnus. Vill ni vara med i en branschorganisation (som naturligtvis ser till kundnyttan)?

  1. Swedma är ett aktiebolag som omsatte 4mkr förra året ) så jag har lite svårt att tro att det är någon som jobbar ideellt där.

  2. Jag ligger rätt så nära där i åsikt som Christian numera. Speciellt när jag reflekterat över de senaste dagarnas debatt kring Swedma och deras försök till att ta på sig en kostym som är alldeles för stor.
   Skall jag gå med i en organisation så skall fokus ligga på vad den kan ge mig för mervärde.
   Lite som när jag var med och arbetade fackligt för en herrens massa år sedan. Facket skall arbeta för att främja medlemmarnas villkor inte arbetsgivarna.
   Flera år senare var jag med i en arbetsgivarorganisation för mitt företag. Och då var fokus lite annorlunda av lätt insedda skäl.

   Och som Christian säger, företag kan hantera miljardinvesteringar för sitt företag i egen regi eller ta in experter som hjälper dem. Men när det kommer till SEO så skall de tydligen betraktas som blöjbarn.
   Det visar på en överskattning av vår bransch i förhållande till alla andra branschen och en grov underskattning av företagare och deras förmåga.
   Det finns ingen bransch som är speciell, även om så många tycks tro det.

   1. Tack för svar, och Christian.

    Ni har helt rätt i att man har ett eget ansvar när man köper något. Jag som ett exempel åker aldrig till verkstaden med min bil utan att fråga ”far” om vad som kan vara fel och hur jag ska agera mot den bilmekaniker jag ämnar mig till.

    Samma självkänsla ska även inköpare ha när man köper in tjänster. Kan man inget så får man anlita hjälp istället.

    Underlaget för en branschorganisation är dock väldigt liten som har påpekats tidigare. Innerst inne förstår jag samtidigt varför man inte vill ha någon branschorganisation som tvingar sämre bolag att bli bättre. Jag som ett exempel tjänar ju pengar på att det finns ”undermåliga” sökmotoroptimerare ;)

    1. Det var att dra ut tolkningen på varför det inte finns intresse av en branschorganisation. Frågan är vilken nytta den skulle göra dig som företagare inget annat.

     Men jag håller med, din verksamhet är en bra nisch. Först kan man skriva om undermåliga SEO-företag för att skapa ett intresse för sina egna tjänster. Sedan säljer man in tjänsterna som man har skapat behovet av genom att kritisera andra.
     Ungefär så man bör sköta försäljning i en del fall.
     Finns inte behovet uppenbart av produkten/tjänsten så får man skapa behovet.

     Ungefär som när den nya generations faxar kom i början på 80-talet. Knappt ett enda företag som visste varför de skulle köpa en. Men det lyckades man lösa genom att skapa ett behov.

     1. Ja, jag drog iväg lite där. Men jag får känslan av att herrarna är livrädd för att debatten kommer ut där det diskuteras på konsumentnivå om vilka metoder man ska använda. Får man snurr på en eventuell branschorganisation är det ofrånkomligt att slutkonsumenter får nys om den och efterfrågar vägledning, rådgivning och frågar om kvalitetsstämplar. Eller är jag ute och cyklar?

 5. Nicklas

  Jag vill inte vara med i branschorganisation. Jag vill inte lägga tid och pengar på ngt som kunden borde lära sig själv. Kunden får lära sig köpa, vill de inte det, orkar de inte det. Ja, då får de stå där med pungen i brevlådan.

  SEO är inte rocket science. Varje dag i svenskt näringsliv köps det in ofantligt mkt mer komplexa produkter än SEO och det blir bra. Att folk tycker att deras seo är märklig, felaktig eller att de ej får bang for the buck är helt och hållet deras eget fel.

  Tex, skulle du vilja att en svensk genomsnittlig marknadschef köpte in bromsar till bilar på samma sätt som de köper SEO? Ingen branschorganisation som skall vara som en snuttefilt för marknadschefen. De får lära sig!

 6. SWEDMA har dessutom andra problem. Läs min artikel på SvD:

  Håll i minnet att deras stadgar ändrades inte så långt efter min kritik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *