Systembolaget

SystembolagetSystembolaget är något som ofta dyker upp i våra samtal här, min fru är galet fascinerad över hur reglerar allt de lägger vantarna på. Hon har totalt spenderat några månader i Sverige och Systembolaget är det mest besynnerliga vi har. Hon tycker att det är förskräckligt.

Jag brukar faktiskt försvara systembolaget lite, trots att jag är mot monopol. Jag brukar berätta om Sveriges långa historia av supande och hur det var på väg att bli riktigt illa under en period. Jag brukar lyfta fram att man kan köpa riktigt bra viner till ett riktigt lågt pris. Du kanske inte visste det men när det gäller finare sprit så är systembolaget inte alls särskilt dyrt, det är på de billiga grejerna de slår på rejält på priset.

Jag brukar lyfta fram utbudet, för det är sant som de säger monopolförespråkarna att Systembolaget har ett fantastiskt utbud. Under min tid på Malta upplevde jag det som riktigt svårt att hitta precis det jag ville ha, i Sverige är det lätt så länge man gör det under Systembolagets öppettider. I Costa Rica är det till snudd på omöjligt att hitta bra grejer, det generella utbudet är under all kritik.

Trots att jag är en av dom som alltid tar upp dessa fördelar med bolaget så är jag ändå övertygad om att det är osunt med ett monopol. Det finns dessutom inget som säger att vi måste stänga alla Systembolagets butiker bara för att vi lägger ner idén med monopol, jag ser faktiskt inga problem med att antingen sälja ut eller låte staten fortsätta äga och driva. Det som är ett problem är att vi har ett monopol.

Systembolagets butiker och öppettider

Många som kommer till den här bloggposten har gjort det för att de försökt hitta en specifik butik. Jag klarar tyvärr inte att direkt lista alla systembolagets butiker och öppettider utan vill då istället hänvisa till deras egen site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *