Ta en paus, få nya perspektiv

M90 - Magnus Bråth

I Silicon Valley pratas det om meditation och tidigare kollegan Stefan ensamsemestrade veckor i sträck. En företagsledare behöver ta en paus, komma ifrån. Dels för att få energi, dels för att få nya idéer. Det här har jag gjort i helgen.

Jag bjuder på en selfie idag, anledning är att jag just kommit tillbaka efter fyra dagar i skogen och jag skulle vilja slå ett slag för det. Jag har personligen alltid haft svårt att inte arbeta. Jag får nästan ångest när jag upplever att det inte händer något och jag är övertygad om att många känner som jag. Att bara sitta på en strand har aldrig riktigt fungerat för mig. I kombination med att jag ibland behöver ta en paus, precis som alla andra, så blir det lite krångligt.

Det gäller att inse att man inte måste vara sysslolös, alltid, för att återhämta sig. Ett sätt som fungerar väldigt bra för mig är att göra något helt annat. En del väljer här att utforska fjärran länder, konstant renovera sin sommarstuga eller ägna sin uppmärksamhet åt barnen. Jag kommer, konstigt nog, uppfriskad och alert hem från några tuffa dagar i skogen. Belastningen är nästan lika stor när man leder arbete på en övning med försvaret som när man arbetar på kontoret, arbetstiderna är dessutom svårare och mat och sömn får stå tillbaka något. Ändå är det en piggare Magnus Bråth som kommer hem efter övningen än det var som åkte iväg.

Förklaringen är förstås att man tänker på något helt annat. Hjärnan behöver också vila och mina erfarenheter säger mig att hjärnan vilar bäst när den gör något annat. Istället för att fokusera på jobbet får den fokusera helt på något som är väsensskilt från det. Att tänka sig att hjärnan skulle kunna vila genom att bara sakta ner eller stänga av känns orimligt i min värld och är inget jag upplever fungerar alls.

Tar du pauser i ditt arbete på ett vettigt sätt? Har du förslag på hur man kan koppla bort arbetet eller är det alls inget problem för dig? Lämna gärna en kommentar.

5 svar på “Ta en paus, få nya perspektiv”

  1. Skogen är ett bra ställe för avkoppling. Det finns till och med studier som visar att utbrända återhämtar sig fortare genom att vistas i skogen, och på Umeå sjukhus har man rehab i skogen för utbrända och strokepatienter mfl grupper som behöver återhämtning. Även trädgård är en sådan sak, man kan inte tänka jobb samtidigt som man rensar ogräs, och man vistas i en grön miljö. Just den gröna miljön ska vara väldigt bra för våra hjärnor. Själv trädgårderar jag, fiskar och plockar bär. Det funkar för mig. Att renovera stugan har blivit en bieffekt av det hela för att jag ska ha någonstans att bo när jag fiskar och plockar bär, men det funkar rätt bra det med, renovering alltså…

      1. Nej jag minns hur det var när vi byggde huset, det var mer stress eftersom där bor man ju jämt, stugan kan man åak iväg från

  2. Det finns så mycket distraktioner i dagens tid att det kan vara svårt att djupt fokusera på något en längre tid. Jag tycker det är strategiskt att åka iväg någon vecka om året och koppla bort sig från internet och alla distraktioner. Så att man kan riktigt tänka och planera. Vad jag har märkt att är att man ser den större bilden av saker och ting.

    1. Ja, det är långt ifrån alltid de bästa idéerna kommer på kontoret. Allt är förstås inte idéer, ibland behöver man jobba hårt också men det är bra med viss tid avsatt för annat än arbete, även ur jobbperspektiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *