The Good Guy

Många skulle säga att man inte kan lyckas i affärer utan att vara tuff. För att göra klipp behöver man tränga sig före ibland och affärer är ju affärer. Stefan Mahlstein hävdar däremot motsatsen.

Jag känner Stefan och har jobbat mycket med honom (bland annat är vi kollegor just nu eftersom han är arbetande styrelseordförande på Pineberry). Just nu håller han på och sätter upp The Good Guy Concept, siten är väl inte färdig än men budskapet är tydligt i alla fall. För att du ska förstå vad det handlar om tänkte jag ge lite bakgrund, Stefan är affärsman. Han investerar i företag han tror på och han ser till att utveckla dem. Han är en sån kille som folk vill ha i sin företagsstyrelse för att de vet att han kan hjälpa till att förbättra ett företag och öka lönsamheten. Han har som bakgrund bland annat en VD-post för B2B poker och kan hittas i ledningen för ett antal företag idag, däribland Redeye, Fondmarknaden och som sagt Pineberry. Första gången jag kom i kontakt med Stefan pratade vi om att jag borde arbeta med Michael och honom och det jag slogs av var hur schysst han verkade. Detta resulterade senare i Pineberry.

Det är faktiskt så att Stefan (som är genuint hyvens) hävdar att om man är schysst eller en Good Guy så går ens affärer bättre. Det är inte bara så att man kan kosta på sig att vara trevlig utan man kommer tjäna mer pengar långsiktigt om man följer hans moraliska råd.

En av de saker som Stefan sa när jag kollade på att börja jobba på Pineberry var att vi ska ha en balans i arbetet, vi ska till 50% tjäna pengar och till 50% ha roligt. Det är förstås viktigt att företaget går bra för att vi ska kunna fortsätta jobba och dessutom så vill vi ju alla få lite mer på fickan om möjligt. Men, det är förstås också viktigt att det känns roligt att gå till jobbet på måndag morgon. För att det ska kännas roligt behöver man vara stolt över sitt arbete och en av delarna som gör att jag är stolt över Pineberry är att vi alltid försöker vara så schyssta som möjligt. Jag menar inte att vi blajar på och inte gör affärer men vi har en företagsetik som är bra. Vi rippar inte våra kunder, vi säljer inte riktigt så där aggressivt och vi tar inte kunder där vi tror att vi inte kan leverera eller när vi ser att det skulle bli billigare att gå till en konkurrent.

Vi sitter inte och håller på hemligheter det tycker jag är en stor grej. Alla på Pineberry uppmuntras att blogga (andra företag kan ju ha alla möjliga konstiga åsikter om bloggande på jobbet) och om du tar en titt på sökmotorkonsult.se så ser du att jag där fritt delar med mig av min branschkunskap.

Vår modell för hur vi säljer SEO är helt transparent. Vi berättar allt vad vi gör för våra kunder och ofta (inte alltid) kan de nästa gång de lanserar en site bygga den rätt redan från början. Vi har inga bidningstider när vi säljer sökmotoroptimering, om man inte vill vara vår kund längre är det i princip bara att sluta betala (vi blir förstås väldigt glada om vi får veta det innan fakturan går ut). Det ingår både när vi säljer och till dem som redan är våra kunder att vi berättar så mycket vi kan om hur man går till väga.

Det har faktiskt hänt att vi haft kunder som bara köpt en månads tjänst av oss, lärt sig och sedan gått vidare med arbetet själva och tagit 1:a positioner på svåra sökord. Många kan hävda att vår affärsmodell gjort att vi förlorat den kunden men jag skulle säga motsatsen. Det är en kund som köpt in en riktigt prisvärd tjänst och som kommer rekommendera oss till alla som är intresserade av SEO.

Det här är kärnan i The Good Guy Concept. De flesta affärer som görs idag görs efter en rekommendation (åtminstone de av lite större slaget) och om man gör affärer på ett huvens sätt kommer man bli rekommenderad. Det är bättre marknadsföring än något annat, kanske till och med bättre än SEO.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *