The Pineberry

Jag ska berätta en sällsam historia om den konstigaste virala marknadsföring jag råkat ut för, en grundläggande faktor är nämligen att vi inte låg bakom den, vi råkade ut för den. Det handlar om The Pineberry Hoax.

Den sista mars börjar en brittisk stor matvarukedja för att lansera ett nytt bär, en typ av vit jordgubbe. De väljer att kalla det Pineberry. Inte förrän långt senare skulle deras kunder acceptera att det faktiskt fanns för lanseringsdatum blev den 1:a april. De hade dessutom året innan lanserat Pinanas som skulle vara en blandning mellan Pineapple och Banans. Pineberry lanseras precis ett år efter och ska vara en jordgubbe som smakar ananas.

Precis en månad innan hade vi (Pineberry) lanserat ett antal mindre kampanjsiter, bla Pineberry.info och Pineberry.biz för att vi ville göra något med de domäner vi köpt upp för att skydda dem från brandjacking. Det föll sig så att Pineberry.info kom att handla om ”ett försvunnet bär” och Pineberry.biz om hur man tillverkar ”Pineberry Jam”.
Waitrose som lanserade bäret fick förstås en del uppmärksamhet, det skrevs massor av artiklar men vad ingen räknat med (särskilt inte vi för vi hade ju ingen aning om vad som skulle hända) var att det i nästan varje artikel dök upp information om att det var en hoax, ett aprilskämt. Det är kanske inte så ovanligt när man lanserar besynnerliga bär på 1:a april. Det som blev lite konstigt var att vi fick äran. Om någon lanserar ett länkbete av det här slaget som råkar heta samma som ett företag som sysslar med sånt, då är den rimliga slutsatsen att det är företaget bakom.

Så var det inte, vi hade inget att göra med det men vi fick mail, kommentarer, hurra-rop och nästan alla ville en av två saker, 1. Beställa sylt eller 2. Berömma vårt imponerande arbete. Trafiken på vår pineberry.com sköt i höjden och våra nya kampanjsiter uppmärksammades världen över. The Pineberry Hoax var en lyckad kampanj.

2 svar på “The Pineberry”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *