Tidningarna får de kommentarer de förtjänar

Av någon anledning har svenska dagstidningar helt plötsligt insett att deras kommentarsfält är fyllda med dynga. De sitter och ojar sig över hur fruktansvärt internet är och hur otrevliga alla är mot dem. Är jag ensam om att tycka att de själva skapat miljön som gör att de får sådana kommentarer?

Till att börja med kanske vi ska säga att det inte är ok att skriva sådana kommentarer som skrivs på nyhetssiter idag, hot och liknande duger aldrig. Man får vara arg däremot. Med det sagt kan vi fundera lite på varför det ser ut som det gör i tidningarnas kommentarsfält. Anders Mildner har rätt när han säger följande:

Om inte målet är att tidningarnas reportrar ska delta i diskussionen om deras artiklar, då får man ett obefolkat rum där ingen tar ansvar för tonläget eller vad man egentligen ska diskutera där. Om den enda gången tidningen märks är när det har passerats en gräns, när det blir hets mot folkgrupp till exempel, då har man inte en verklig dialog.

Han har på inga vis hittat hela sanningen däremot. Det är kanske den allra senaste orsaken men det är inte allt. Jag tycker att Birro är det allra bästa exemplet på problematiken. Det är väl ett tjugotal gånger han slutat blogga för att näthatet är så enormt. Hans allra mest passande uttalande på ämnet är nog:

De kan fara åt helvete, alla dessa frihetspåvar och rättänkare som inte har ett liv värt att tala om bakom dataskärmen, utan tror världen är ett hånfullt och hatiskt hål i internetrymden dit de kan krypa och sprida sin träck.

I en enda, visserligen ganska lång, mening förklarar Birro varför folk tycker illa om honom. Det är nämligen så att alla vi på Internet som tycker om frihet kan fara åt helvete. Man får nämligen inte hata Birro, man får bara bli hatad av honom. På samma sätt är det med tidningar. Tidningarna som gnäller över Twitterdrev, Bloggdrev osv verkar helt ha glömt vilka som uppfann drevet.

På tidningar är det något fint att ”skapa debatt” och precis som Mildner säger så släpper man det helt efter att man skapat. Det pratas ofta om vilken makt tidningar har, att man är den tredje statsmakten. Det man helt glömt är att med makt kommer ansvar. Är det bara jag som tycker att de ligger som de bäddat?

6 svar på “Tidningarna får de kommentarer de förtjänar”

 1. Bra skrivet Magnus! Helt klart måste man bevaka den debatt man skapar. Självklart måste inlägg som kliver över gränsen modereras, för precis som du säger måste man få säga emot artikelförfattaren, men inte för den del vara elak.

  I min blogg tar jag bort kommentarer i stil med ”Min pappa är starkare än din”, men tillåter kommentarer som ”Det här var det mest idiotiska jag har läst, du måste ju vara helt hjärndöd”. Den sista är ju relevant, och måste därför tillåtas för att det ska bli en vettig debatt.

 2. Väldigt bra formulerat Magnus, för min del så kan de stora tidningarna gå omkull, jag tror att sociala medier kommer att ersätta tidningar helt och hållet på sikt, man söker helt enkelt upp den grupp som diskuterar den informationen man är intresserad av, och man får som en helhetsöversikt från te.x Twitter & Google+ (förutsatt att man följer en bred skara folk).

  Tidningarnas approach i det senaste om att man ska sälja lösnummer på ipad/mobila plattformer tror jag är ett sista desperat försök att hålla liv i något som inte längre är begärligt. Tv-nyheter också, vet inte i sverige, men här i Norge så hänvisar man nu mer vissa (mer sensationella) nyheter till sin webbsida, sannolikt för att få en viss inkomst även från reklamen som finns där.

 3. Mycket bra formulerat. Håller helt och hållet med om att om man startar något, varesig det är en debatt eller något helt annat så ska man ta ansvar för vad som skrivs och inte skrivs, vilket tidningarna idag inte gör.

  Frågan är om tidningarna skulle vinna på att faktiskt se till så att deras journalister kollade på de artiklarna de skrivit och vilka kommentarer som upppkommer där för att sedan kanske svara på eventuella frågor… En intressant tanke tycker jag.

 4. Pingback: Alla kan delta « GoodBadGirl
 5. Får inte alla de kommentarer de förtjänar? Om man anstränger sig och bloggar bra så får man läsare som uppskattar, om man dessutom tar sig tid att svara dem så blir det ett steg bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *