Tjäna pengar på att blogga, en komplett guide

Är du en av alla dom som drömmer om att tjäna stora pengar på din blogg men som kämpar i motvind. Att kunna leva på sin hobby är något som många vill och det är väldigt få som faktiskt lyckas. Du kanske till och med redan har gett upp med försöken? Jag skulle vilja säga att det faktiskt är lättare än det verkar att tjäna pengar på bloggen, ok du kanske inte kan leva på det men nog ska du kunna dra in några extra tusenlappar i månaden.

Eftersom jag är övertygad om att många fler kan tjäna pengar på att blogga så bestämde jag mig för att sätta ihop den här guiden. Jag har själv ganska stora intäkter från mina bloggar och en hel del bloggare jag umgås med tjänar också pengar. Jag ska försöka ge dig alla tips som jag har så att du ska vara så bra rustad som möjligt.

Hitta din marknad

Tjäna Pengar på bloggen

Det allra första du måste göra är att ta reda på vad du faktiskt har för blogg. Det kanske verkar som att du redan vet det men det finns en hel massa saker som du måste känna till om din blogg innan du kan börja tjäna några pengar. Till att börja med måste du gå igenom hur många besökare och vilken typ av besökare du har. För att kunna ta reda på det behöver du ett bra statistikprogram. Att använda sig av Bloggtoppen eller något liknande duger inte. Mitt råd är att installera Google Analytics, det är gratis och kan ge dig väldigt bra statistik.

När du installerat Analytics behöver du vänta ett tag så att du får ett ordentligt underlag. Du vill kunna se med någorlunda statistik säkerhet hur dina besökare beter sig på din blogg. När du fått ihop lite data så är det dags att göra den faktiska analysen. Det allra första och enklaste du ska kolla är hur många besökare har du egentligen per vecka? Titta inte på besök utan på unika besökare. Den här siffran är bra att ha om du ska sälja annonser eller liknande i ett senare läge. Sen behöver du ta reda på mer information om dina besökare. Titta på vilka sökord de kommer till din blogg på, vilka siter som skickar dig besökare och vilka bloggposter de besöker. Det är lätt att tro att de flesta besökarna kommer till förstasidan på bloggen men det behöver inte alls vara så. Många gånger har du någon eller några specifika bloggposter som fått en bra position på Google eller som någon större site har länkat till. Det kan till och med vara så att de posterna inte har så mycket att göra med bloggen i övrigt. Ett exempel är den här bloggen som har en del trafik på sökordet Surftown, något som inte direkt är bloggens huvudämne men den arga bloggpost jag skrivit fick lite uppmärksamhet och det gör att den får trafik hela tiden. Ta reda på så mycket du kan om dina besökare, vilka bloggposter de läser, hur många sidor de besöker när de kommer in på ett viktigt sökord. Hur hög bouncerate du har på populära bloggposter.

Genom att samla på dig all den här datan får du ett försprång. Om du till exempel vet att en stor del av dina besökare kommer in på sökordet ”tvätta bilen” till en bloggpost du skrev för flera år sedan och att de allra flesta direkt studsar tillbaka till sökresultatet så är det lätt att lista ut vad du behöver göra. Det första du ska göra i exemplet är att lista ut varför besökarna inte stannar kvar. Förmodligen är det för att de letade efter möjligheten att tvätta bilen och inte en bloggpost om hur du och Ronny skrubbade baksätet förra året. Bygg om eller till posten så att den innehåller information som är värdefull för dina besökare och kombinera den med en passande annons. Annonsen ska förstås handla om att tvätta bilen även om du egentligen har en blogg om akvariefiskar.

Olika betalningsmodell för olika bloggar

Alla bloggar kan inte få flera tusen besökare om dagen. Det är heller inte nödvändigt för att tjäna pengar. Om du har en hårt nischad blogg kan du ofta ta mycket mer betalt än de bredare bloggarna för annonser. Det är faktiskt inte ens säkert att det är just genom annonser du ska tjäna pengar även om det tillhör de vanligaste sätten att tjäna pengar på sin blogg.

Om det är så att du ska tjäna pengar på annonser finns det lite olika möjligheter. Ett av de allra enklaste och vanligaste sätten är att använda sig av Adsense. Adsense är Googles annonssystem och det fungerar så smidigt att man bara lägger in koden i sin blogg så väljer systemet automatiskt ut de annonser som passar bäst och ger dig bäst betalt. Det fungerar dessutom även bra med riktigt små mängder besök och vanligtvis är konverteringsgraden (hur stor del av dina besökare som gör det du vill att de ska göra, läs mer om konverteringsgrad) ganska bra.

Stapel med PengarOm du vill gå vidare till nästa steg är Affiliatenätverken det som de flesta brukar välja. Det finns många affiliatenätverk att välja på och de största är väl tradedoubler, double, tailsweep, zanox och agent interactive. Det ett affiliatenätverk erbjuder är att de har samlat ett stort antal annonsörer som betalar antingen per klick, lead eller sale. Det finns en del som betalar per visning av annonsen men det blir allt färre. Det går vanligtvis till så att du anmäler dig till affiliatenätverket och sen ansöker om att gå med i annonsörernas olika program. Du kan där välja fritt mellan de olika annonsörer som finns och knepet är att välja de som betalar bäst inom din nisch. Många gånger kan det vara bra att ha flera olika erbjudanden inom nischen, om du till exempel har en reseblogg kan det vara smart att ha fler än en researrangör plus kanske en hotellbokningssite och en som har hyrbilar i olika städer. Min vana säger mig att de program som fungerar bäst är de som betalar i flera steg, t ex både för klick och för sales.

Det som är problemet med affiliatenätverken är att de faktiskt tar en del av den betalning som annonsören ger. Det är inte mer än rimligt de har ju gjort en del av jobbet och ska således har betalt, det gäller för övrigt för Adsense också.

Det kommer därför naturligt för många att ta steget från affiliatenätverken och hitta annonsörer själva. Om du lyckas landa dina egna annonsörer kommer du själv kunna ta en större del av kakan. Inom gambling online och resebolag så är det ett vanligt fenomen att annonsörerna själva har ett system för affiliates och då kan du tjäna mer pengar genom att vända dig direkt till dem. Många andra saknar fungerande affiliatesystem och då är den enda möjligheten att ta betalt per månad eller liknande. Om du däremot lyckas med det kommer du onekligen att tjäna mer pengar.

Ett annat sätt som kanske är lite mer i gråzonen är att faktiskt blogga mot betalning. Det finns färdiga system för det också och det mest kända svenska är Blogvertiser. Anledningen att det ligger i gråzonen är att man då inte längre gör skillnad på redaktionellt material och reklam.

25 svar på “Tjäna pengar på att blogga, en komplett guide”

 1. Trevligt inlägg Magnus.
  Känner igen det där att få in trafik på ord som är oväntade.
  Får in en hel del trafik på två ord i ett inlägg som är drygt ett år gammalt. Men den trafiken kommer för att det finns en buskis med samma namn som gick i somras.
  Avvisningensfrekvensen ligger på över 90% där. Men det är naturligt.

  Ibland räcker det med att man i något inlägg länkar till en annan blogg så kan det ibland belönas med en länk tillbaka senare från den bloggen.

 2. Hej! intressant blogg.. ska göra vad jag kan. Började blogga för ca två veckor sedan och har idag upp till 600 besökare på vissa inlägg. Det har gått i raketfart utan någon som helst reklam. Har en väldigt speciell nich. Du får gärna kika in.
  Är en efterlyst yrkeskriminell som gömmer mig i Thailand och tycker till.

  Wanted

 3. har fått nu fått ett bokkontrakt ang marknadföring. Är en av de största förlagen i sverige men jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska gå vidare ang själva bloggen men att kunna tjäna slantar.

 4. Hejsan.
  Jag är bara 13 år och man måste vara 18 för det hur kan jag göra då om jag vill känna pengar på min blogg?

 5. Tycker du skriver väldigt bra & ordagrant så man förstår dig..
  Men på nåt kymigt sätt så får jag bara inte detta med "pangatjänande" att funka..Skulle behöva hyra in någon som kan fixa detta åt mig!

 6. Tack allesammans för kommentarerna.

  Sebastian: Tyvärr tror jag inte att det går att göra eftersom du är för ung för att få skriva avtal. Du kanske kan be någon förälder att ordna det åt dig men att du fortfarande ser till att skaffa trafik som kan ge pengar.

 7. hur är det om man skriver sin blogg på engelska som jag gör då?
  typ om man vill att alla runt om i världen ska titta på bloggen?

 8. Vilket fantastiskt informativt inlägg även för en familjebloggare i funderingar att hitta en mer nischad och kommerciellt gångbar vinkling. Tack!

 9. Alldeles för mycket text för att orka läsa igenom för dem flesta. Fet markera nyckelord för att göra det intressant och generera fler läsare.

 10. Hej alltså jag fötstår inte. hur ska jag gå till väga för att folk vill ha sina annonser på min blogg o betala mig eller ?

  1. Jag skulle börja med att ansluta mig till ett affiliatenätverk, där finns det redan annonsörer som letar efter bloggar att synas på. Testa http://www.wordon.se som jag själv är en av de som står bakom.

 11. Det finns redan dom som vill, kolla efter ett affiliateprogram. Några exempel Tradedoubler, Double, Wordon eller Tailsweep.

 12. Hej

  Om man nu ska starta en blogg och fösröka få in några kronor. På vilken bloggsite ska man starta? Får man ”lägga” ut egen reklam på gratis blogg siterna?

  //Lotta

  1. Jag tycker att om du ska göra en seriös satsning så ska du ha egen domän och en egenhostad blogg som finns att ladda ner på WordPress.org.

   Annars är det nog Blogger som gäller, WordPress.com tillåter inte reklam och de flesta andra är sämre i mina ögon.

 13. Instämmer med Tjana Pengar. Texten är väldigt jobbig att läsa och man får lite ont i huvudet tyvärr :/ Annars är det ett perfekt inlägg !

  Jag har själv en 8-9 blogger bloggar och det fungerar utmärkt att tjäna pengar ifrån dom. I början bör man börja med en fri tjänst som då blogger.

  1. Jag håller verkligen inte med om att man ska börja med Blogger eller liknande – det finns inga som helst fördelar med det.

 14. Ännu en bra artikel, med bra och grundläggande information om hur man kommer igång och tjänar pengar på sin sida.

  Dock, hade jag, precis som flera tidigare påpekat, önskat en lite ”skönare” styckeindelning.

  Du nämner att det är viktigt att analysera varifrån trafiken kommer och var den tar vägen, vilket statistikprogram rekommenderar du att man använder i detta syfte. Just nu använder jag inbyggda statisk-varianter de olika webbhotell jag använder, men uppgifterna man får där är ganska basic. Jag vill helst inte använda Google Analytics heller, vad finns det för bra betal- gratisalternativ ?

 15. Jag blev nyfiken på google trends en gång och noterade starkt intresse för staden Hedestad från Larssonböckerna. Lade upp ett blogginlägg smart utformat kring ordet hedestad och vips så hade jag hundratals besökare varje dag. Tyvärr var det sällan någon kom för att läsa det mer genomarbetade innehållet jag hade på hemsidan i övrigt.. Så kan det gå.

 16. Hej, tänkte starta en blogg med eget domännamn. Vilket program är bäst? WordPress tillåter tydligen inte reklam. Vill ha annonsörer till min blogg. Vad är rimligt ta i annonskostnad /mån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *