Tjänar man alltid på att tillåta kommentarer?

Jag är en av dom som tycker att interaktion med besökarna är något som lyfter en sajt. Genom att ha kommentarsfält på din blogg eller tidning så kan du förbättra sajten rejält. Ibland fungerar det tyvärr inte. Jag tänkte ta upp två exempel idag där kommentarerna förstör upplevelsen.

Om du besökt Dagens Media eller Resumé någon gång så vet du vad jag menar, det finns en oändlig ström av riktigt otrevliga kommentarer. Oavsett vad som skrivs i tidningarna så kommer det komma en skur kommentarer där de som kommenterar verkar ha släppt på uppförandet totalt. Jag kan bara tänka mig dessa personer mingla på en fest ”Skit vad ful och fet du är, behövde du verkligen komma hit?”

Jag har varit aktiv på forum, bloggar och innan det bbs:er (Bulletin Board System) så länge Internet funnits, bbs:er faktiskt strax innan Internet fanns. Ibland blir det dålig stämning på deltagarportaler och det verkar inte finnas något sätt att rädda det när det väl kommit dit. En snabb fråga på Twitter gav mig svaret att hård moderering och tydliga riktlinjer kan göra skillnad även på en långt gången negativ stämning men jag har personligen aldrig sett det hända. Det man som användare kan göra i dessa lägen är att helt enkelt sluta besöka sajten (eller om det nu var en uppringd bbs, sluta ringa). Jag och många med mig har lämnat många forum bakom oss.

Dagens Media och Resumé har en fördel gentemot ett forum med dålig stämning, de har faktiskt branschnyheter. Om man bortser från dessa, vilket jag tycker vi kan göra i exemplet, så är dessa sajter inget annat än forum med riktigt dålig stämning. Jag är övertygad om att det ger en negativ effekt på besökarantal, kundnöjdhet osv. Missförstå mig inte, lite beef i debatten är aldrig dåligt, det är när det bara blir otrevligheter kvar som jag klickar bakåt i webbläsaren.

8 svar på “Tjänar man alltid på att tillåta kommentarer?”

 1. Liknande attityd på nytekniks hemsida. Där är det iofs sällan personangrepp, utan snarare folk som ska klaga på tekniker som beskrivs och människor som utvecklar nya saker. "Det där är precis som fusion, kommer aldrig funka" eller "Som jag minns det har den där bluffaren försökt med det här förut" osv. Knappast konstruktivt och bidragande till debatten.
  Bra skrivet!

 2. Håller med! Jag har också tänkt på att klimatet bland kommentarerna på till exempel Dagens Media är förfärligt. Sällan har jag sett något konstruktivt yttras där.

 3. J, jag tänkte på IDG också, där är det liknande men det verkar som att det handlar om gamla bråk som får nytt liv i varje kommentar. Linux är bättre än Windows som är bättre än Apple etc.

  Jonas Nilsson Lee, jag upplever det faktiskt som tråkigt. Tycker inte att jag är en särskilt känslig person men jag läser varken Resumé eller DM på morgonen (väntar till kvällen när jag är med blasé) för att det är så dålig stämning.

 4. Nja, teorier kan man väl ha förstås men inget underbyggt, är väl kanske riktigt bittra surhögar som sitter och ruttnar på ett unket kontor någonsats :)

 5. Tänkte genast på Aftonbladetes kommentarsystem när jag såg detta inlägget. Har nog aldrig sett något vettigt skrivas där.
  Däremot på bloggar som jag läser (bland annat denna) är stämningen mycket bättre och man får ut något även från kommentarerna. Sen när man själv skriver ett blogginlägg uppskattar i alla fall jag ifall man får någon kommentar om inlägget, den lilla uppmuntran är värd mycket och man får ny drivkraft att fortsätta.

 6. Jag tror att det är svårare att få så onda (kom inte på något annat ord som kan beskriva dem ordentligt) kommentarer på en blogg. Huvudanledningen, tror jag, är att bloggen är personligare. Vi människor drar oss lite mer för att vräka ur oss hat mot en person som vi upplever en relation till och det är faktiskt vad vi gör med en blogg.

 7. Tycker att kommentarerna på di.se ska stängas av oxå. Så vansinnigt mycket gnäll och neg där!

  /Don

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *