TV i köket eller internetstressad?

Brit Stakston pratade om något mycket intressant på Sweet Sunday Web Crunch. Hon sa att nästa generation kommer att ha bra rutiner för att stänga av internet. Jag är övertygad om att hon har fel.

När jag går in på en pizzeria och beställer en Ciao Ciao sitter jag ner och stirrar på TV:n i hörnet. Många av mina vänner gör inte det, de ser inte skräpet som visas för de filtrerar bort det. Den stora skillnaden är att de vänner som filtrerar bort TV:n är samma personer som hade TV:n igång när det var små. Vi hade inte det i mitt hem, vi satte oss ner och såg på TV men om vi inte satt där och tittade var den avstängd.

De som mer eller mindre alltid hade TV på hemma blir inte trollbundna på samma sätt som vi andra och jag är övertygad om att det är samma sak med uppkopplingen. Om du vuxit upp med ständig uppkoppling kommer du helt enkelt inte bli stressad av det, du filtrerar bara bort. Jag tror dessutom att om 20 år kommer vi ha MSN och Skype inopererat i huvudet och aldrig vara nedkopplade, vi kommer bli stressade av det lika mycket som vi blir stressade av att våra mammor alltid älskar oss. Det är bara en fråga om man är van eller inte.

4 svar på “TV i köket eller internetstressad?”

  1. Brit har rätt. Det handlar om hur vår hjärna fungerar – ett allsidigt användande av våra kognitiva processer innebär att vi även måste chilla regelbundet växla mellan snabbt/långsamt, fokus och multitasking etc. Att klara av detta är nödvändigt – särskilt eftersom vi som du säger troligen kommer ha verktygen integrerarde i oss själva!

  2. Jag är faktiskt inte emot idén att man ska slappna av. Bara det att jag tror att det inte kommer av att man åker till landet utan av att man inte bryr sig om twitter/facebook/bloggen/mailet på samma sätt. 80-talisterna på min arbetsplats öppnar ju inte ens outlook för tusan medan jag sitter och klickar på synkronisera var 5:e minut.

  3. Oj, nu blir jag nervös.
    Jag lever med min 7-åriga dotter och vi har sedan 2006 levt helt utan TV. Detta val gjorde jag relativt aktivt och tycker att jag idag har en väldigt påhittig, fantasifull, ostressad tjej som istället för att hela tiden kolla en massa skräp på TV istället ritar, målar, pysslar, pusslar, dansar, leker med dockor, klär ut sig etc. Men det du skriver innebär ju att hon snart riskerar att bli helt TV-besatt. Gud bevare mig väl…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *