Varför blev Twitch ett allvarligt hot mot Youtube?

Förmodligen har du inte hört talas om Twitch, om det inte är så att du råkar ha ett visst specialintresse. Tjänsten såldes 2014 till Amazon för 970 miljoner dollar och mycket talar för att det inte var ett överpris, alls.

Twitch är en tjänst som har många likheter med Youtube, det handlar om rörlig media online och vem som helst kan dela med sig. Det finns en stor andel olikheter å andra sidan och vi ska titta på några:

Twitch handlar om live streaming

Visserligen finns det funktioner för att spara klipp och videos på Twitch men tjänstens kärna är live streaming. Istället för korta Youtubeklipp är Twitch centrerat runt, ofta flera timmar, långa live streams. Att det är live ger en del fördelar gentemot Googles tjänst (som förstås försöker ta upp konkurrensen även där). Mer om dessa fördelar i nästa punkt.

Andra modeller för intäkter

Där Youtube är helt och hållet reklamfinansierat har Twitch andra modeller för att ta in pengar. Det handlar om prenumerationer. Den som tittar på en stream och vill följa den, eller uppskattar den av andra anledningar, kan betala en månadsavgift. Ungefär halva avgiften går till streamern, andra halvan behåller Twitch. Det finns annonser också, då märkta med ”This Ad supports NN” men de är inte den viktigaste delen som på Youtube.

Det här innebär att det finns incitament för streamers att uppmuntra deras följare att prenumerera, 2015 tjänade content-skaparna på Twitch 2,9 miljarder dollar på det. Ytterligare 890 miljoner dollar fick man in på donationer via plattformen, där tar enligt utsago Twitch ingen andel däremot.

Twitch har live-interaktion

Jag är medveten om att det pratats om på massor av plattformar men Twitch har fakiskt, på riktigt interaktion med tittaren. Om man jämför med många andra områden där det mest känns som att man kan ringa in till Ring så spelar vi så har Twitch faktiskt på riktigt interaktion. Mycket beror förstås på streamern men det är inte alls ovanligt att man är aktiv i den tillhörande chatten, särskilt för att de som finns där faktiskt direkt betalar lönen för contentmakaren. Det är också relativt vanligt med events tillsammans med subscribers på ett eller annat sätt. Det verkar också utkristallisera sig så att de som är bra på att interagera tjänar mer pengar.

Twitch handlar bara om spel

Du har säkert hört om PewDiePie, svensken som plockat hem mångmiljonbelopp från Youtube genom att spela dataspel även om han på slutet fått något minskade intäkter på grund av nazistskämt. Det finns faktiskt andra anledningar att han fått, intäkterna till spelande youtubers har gått ner kraftigt de senaste månaderna.

Det är inte bara han som spelar dataspel på Youtube nämligen även om han råkar ha den största kanalen. Yogscast, som till skillnad från PewDiePie består av multipla kanaler kan mycket väl vara större, under året drog gruppen in 14 miljoner pund på att spela dataspel och låta andra titta. Om man bortser från de allra största finns det dessutom en nära nog oändlig uppsjö av spelande youtubers och Twitch har fångat nästan alla, det är nämligen lönsammare att streama på Twitch än att ladda upp på Youtube och fansen älskar det.

Svenskar aktiva på Twitch

En svensk värd att nämna här är Henrik Ahnberg (AdmiralBulldog) som i skrivande stund har 415 799 followers på Twitch, han är sedan tidigare känd för seger i The International (som är att jämföra med ett världsmästerskap i DOTA 2). Det är lite svårt att hitta och jämföra svenskar på Twitch eftersom nära nog alla streamar på engelska, om du har tips på streamers som borde höra hemma på en topp tio-lista tar jag mer än gärna emot. Tills vidare för svenska streamers representeras av Henrik som kan vara värt att ta en titt på om du verkligen vill förstå Twitch, trots att han blev carried i TI3 ;)

Några svenskar på Twitch

  • Sebastian Fors, Forsenlol 596 461
  • Olof Kajbjer, Olofmeister 577 501
  • Henrik Ahnberg, AdmiralBulldog 415 799
  • Christopher Alesund, OfficialGeTRiGht 386 560
  • Yacine Laghmar, yznb 137 839

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *