Twitter – Följa eller inte följa

Hur hanterar du alla på Twitter? Alla dom som följer dig, alla som du tycker är intressanta, alla som inte följer dig, hur gör du? Jag tänkte att jag skulle slå ett slag för min syn på Twitter och varför jag gör som jag gör med mitt flöde.

Jag har som regel att alla som följer mig (som inte är rena spammare) följer jag tillbaka. Jag har också som regel att om jag följer någon som inte följer mig tillbaka så slutar jag. Anledningen till det här är väldigt enkel, jag tycker att den stora poängen med Twitter är dialog och om bara en av parterna i dialogen lyssnar så är det helt enkelt inte en dialog.

Måhända tycker jag inte att du säger saker som intresserar mig väldigt mycket jämt. Kanske slinker det med en del om din middag (som ibland kan vara underhållande förstås men långt från alltid) bland dina tweets. Kanske tycker jag inte alltid att du är superintressant men det spelar ingen roll. Om du lyssnar på mig så lyssnar jag på dig för alla diskussioner är helt enkelt inte alltid intressanta. Jag sitter inte och häpnar över min frus insikter varje dag (vissa dagar gör jag det) och det är så det fungerar. Däremot har vi ofta en dialog och det är för att båda lyssnar.

Mer än så tänkte jag inte säga om min twitter-policy för jag tror du förstår vad jag menar.

8 svar på “Twitter – Följa eller inte följa”

 1. Håller med till 99%, de enda som jag aldrig följer tillbaka (om man kollar på deras flöde) är folk som enbart agerar megafon och skriver ut länkar till deras webbsida, sådant har jag RSS-läsare för.

  Visst kan dessa också passa in under kategorin spammare ..

 2. Jo det är sant, om det inte är folk som faktiskt kommunicerar är det inte så spännande att följa. Jag har annars inga problem med att få automatiska uppdateringar om nya bloggposter etc, det tycker jag är bra för jag är så gammalmodig att jag inte använder RSS.

 3. Här är en som förvisso använder RSS, men eftersom jag har många prenumerationer i min RSS-läsare så tycker jag att tweets om blogginlägg är kanonbra! Då ser man direkt i Tweeten vad blogginlägget handlar om och kan avgöra om det är så intressant att jag vill läsa det nu på en gång i bloggen eller senare genom rss. Det är mycket bättre än att inlägget reduceras till en siffra i RSS-läsaren tills jag har tid att läsa ikapp – vilket i mitt fall kan ta veckor. Är blogginlägget redan ett par veckor gammalt är det ju inte heller jättekul att kommentera det. Det var förresten genom Twitter jag hamnade i det här blogginlägget så uppenbarligen fungerade det också. ;)

 4. Jag (nästan) alltid håller med dig Magnus (tack för alla svar på mina funderingar), som sagt "nästan". Din "följa eller inte följa" taktik låter lite som "tand för tand" metoden.Det finns en del twittare som kommer aldrig att följa en tillbaka (typ:Paulo Coelho)men som kan vara givande att bevaka trots det.
  I övrig så är det att, enligt mig, för att lyckas med att vara på flera ställen så borde man ha ett mål för samtliga FB, Twitter, Linkedin med flera kontakter.
  För mig twitter fungerar som en informationskälla, en tipsflod, en arbetskompis osv. Jag fortfarande tycker om att få ett mejl, och jag använder RSS.
  (Däremot kan jag ibland undra varför vissa zombies följer en???)
  Jag är otroligt tacksam för att du följer mig men jag skulle nog göra det även du inte skulle ha en sådan etisk ställning till "följa eller inte följa, det är frågan". Och anledningen till det är att det du skriver om är för mig intressant och värd att dela med flera.

 5. Jag har faktiskt gjort undantag från mina principer i några fall. Till exempel följer jag Matt Cutts, Googles mest talföra kille på sök-kvalitet. Följer också Google och Bing. Dessa vet jag ju att de aldrig kommer följa mig tillbaka men jag tycker ändå det är värt att följa.

  Det är mest att om man inte håller koll så får man en lista med followers som är helt skild från den lista man följer och då känns det som att diskussionen blir skev.

 6. Vi har ju också problemet med grejen att det anses vara coolt och fint att följa mindre än man blir följd.

  Vore ganska kul att se ett ekosystem med enbart den mentaliteten, ingen följer någon för att bevara sin "prestige".

 7. Ja, jag har alltid haft lite svårt för det fenomenet. Jag tycker dessutom att det är ett ganska dåligt mått på popularitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *