Twitter

Jag är en Twittrare, det kommer man inte ifrån. Därför skulle jag vilja berätta för dig varför Twitter är så himla bra, det finns nämligen något väldigt speciellt med Twitter som gör att det passar mig som handen i handsken och jag tror att eftersom du läser den här bloggen kan det vara något för dig med.

Till att börja med ska vi förstås reda lite grand i vad det faktiskt är för en sorts tjänst. Twitter är en mikroblogg och det innebär att man har 140 tecken till förfogande om man vill säga något. Att kalla det mikroblogg är inte det mest passande enligt mig däremot för det är inte de korta posterna och likheter med bloggen som är viktigast.

Twitter

Vad är Twitter?

Twitter är en samlingsplats och en informationsdusch med än det är en mikroblogg även om det är tillmälet tjänsten fått. Det finns enorma skillnader mot vanliga bloggar som sträcker sig långt utanför de 140 tecknens band. Jag skulle vilja säga att den stora skillnaden är att man knyter till sig sina vänner direkt. Här är det mer likt statusuppdateringarna på Facebook än en gammaldags vanlig blogg. Du väljer att följa vissa personer genom att klicka på Follow och andra, eller samma, personer väljer att följa dig på samma sätt. Du ser bara uppdateringar från folk du faktiskt följer och det är bara de som faktiskt följer dig som ser dina uppdateringar.

Jag skulle vilja säga att informationen går åt andra hållet än i en vanlig blogg, Twitter är inte en plats där jag berättar saker utan en plats där jag lyssnar på saker. När jag loggar in på den här bloggen så gör jag det för att skriva eller svara på en kommentar, när jag loggar in på Twitter gör jag det för att lyssna eller få en kommentar.

Hur ser Twitter ut?

Det finns en egentlig sida på hela siten, den sidan är ditt flöde. Ok, det finns lite andra småsidor med lite olika funktioner men de är inte på något som helst vis de viktiga sidorna, det som är det viktiga är flödet. I flödet ser du alla de uppdateringar, ungefär i realtid, som de du följer gör. Om du följer många så är kan det gå fort om du följer få eller om det är sommar så kan det gå långsamt. Du kan inte på något som helst vis räkna med att läsa allt om du inte spenderar 100% av din vakna tid där och det är något som skrämmer många.

Det man ska tänka på är att det inte behövs, man behöver inte reagera på allt. Det är lite det som jag menade när jag sa dusch tidigare i posten; att logga på Twitter är som att sticka in huvudet i en dusch av information, just när man har huvudet där så träffas man av en massa droppar men varken innan eller efter märker man vad som händer. Om någon säger något specifikt till dig så får du dessutom en liten notis om det så du riskerar inte att missa sånt som gäller just dig.

Vad kan Twitter göra för dig?

Sanningen är att Twitter kan göra väldigt mycket. Jag har sett exempel på journalister som använder det för att på daglig basis hitta personer att intervjua om en specifik händelse, jag har sett politiker snacka ihop sig, jag har sett ändlösa debatter om än det ena än det andra. Det allra främsta är nog däremot att du kan knyta kontakter. Jag håller kontakten med mina konkurrenter, kollegor, vänner och bekanta på Twitter. Det kanske låter konstigt att jag sitter och chattar med konkurrenterna hela dagarna men det är inte så konstigt när du väl börjat. Det är extremt givande.

Du kan till och med använda Twitter för att nå ut med dina egna budskap, att träffa precis rätt människor med det du vill säga oavsett om det är en åsikt du vill dela med dig av eller om det är en produkt du vill sälja. Var lite försiktig med säljet dock för Twitter är i första hand en social plats och inte en kommersiell plats.

Jag tycker definitivt att du ska ta en ordentlig titt och om det är intressant så kan du förstås också hitta mig på Twitter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *