Twitterelit – fyfan

De senaste dagarna har det pratats, än en gång, om fenomenet Twitterelit. För mig är det här något som känns helt främmande, jag kan inte ens förstå vad det betyder. Jag tänkte att jag ska reda i varför jag tycker det är besynnerligt.

Twitter är, för mig, ett samtal på internet, det är där jag formar mina ord när jag pratar med de människor jag känner. Jag använder Twitter för att prata med vänner och bekanta, för att lära känna nya människor och för att hålla kontakten med sådana jag träffar endast mycket sällan. Twitter är min röst eller mina stämband, det är själva samtalet. Twitter är köksbordet jag sitter runt med de jag gillar och vi kanske inte dricker samma kaffe men situationen är den samma. Twitter är mitt tidsfördriv, min underhållning och min nyhetskälla.

Twitterelit

Visst är det så att man kan bli känd, Twitterkändisar ska jag inte hävda att det inte finns men kan man vara elit? Finns det en köksbordens elitserie? Finns det OS i umgås? Är det världsmästerskap i att ta en öl vi pratar om? Är det någon som hårdtränat och satsat på en formtopp inför återträffen med klassen och är verkligen han som gjort det något eftersträvansvärt?

Nu ska vi inte sticka under stolen med att det finns proffs, det finns folk som jobbar med att twittra, lära ut hur man hanterar Twitter eller att med hjälp av Twitter få dig att köpa saker. På samma sätt som det finns proffs på andra typer av samtal så har dessa specialiserat sig på Twitter (ev andra sociala medier med). Det pågår förstås samtidigt en diskussion om hur vettigt det är med massor av proffs på sociala medier men det är en annan debatt. Att kalla folk som jobbar med det för elit är däremot minst lika konstigt, bara för att du får betalt för att göra något betyder det inte att du på något vis är bäst.

Det är nämligen det som är kärnan, Zlatan är onekligen en del av Sveriges fotbollselit, Ingemar Stenmark var kanske hela eliten inom slalom när han höll på men det var för att de är/var bäst eller bland de bästa. Det är det som är betydelsen av elit. Den stora skillnaden är att Twitter inte är en tävling, man blir inte bäst på det lika lite som man är bäst på att umgås på barer. Elitdrickare är inte ett ord man hör så ofta på barhänget och kafferepseliten är lika frånvarande.

Twitter är fortfarande ett nytt fenomen och det finns en gruppdynamik även här, vissa försöker karva sig en plats som ledare, andra letar de perfekta vännerna, en del söker en livskamrat och ytterligare några använder det enbart till att skratta åt idioter som de valt att följa för deras korkade uttalanden. Vem av dessa är bäst? Vem vinner?

11 svar på “Twitterelit – fyfan”

 1. Jag har utöver det du skriver väldigt svårt att se hur någon skall kunna avgöra om det verkligen finns en twitterelit eller inte. Jag följer cirka 300 personer som jag tycker är intressanta och visst kan jag ibland tänka att vissa profiler skulle kunna tillhöra en twitterelit, men det är ju bara bland dom 300 jag följer, de andra 44700 aktiva twitterkonton har jag ingen som helst aning om vilket gör det svårt för någon att avgöra om det finns en twitterelit eller ej. Mig veterligen finns det ingen som aktivt följer samtliga 45000 aktiva, svenska Twitterkonton…

  1. Och vad ska man mäta? Tycker baren är en bra jämförelse, vem är eliten där? Hon som dricker mest? Han som jobbar i baren? Han som vet när det är dags att lägga ner? Hon som aldrig går hem ensam? Han som inte varit där på flera år?

 2. Kan inte annat än hålla med dig Magnus. Står lika frågande som dig. Det märkliga är att de som andra kallar twitterelit verkligen använder sin twitter som du beskriver. Så frågan är om det är ett begrepp som en liten klick använder sig av för att utmärka sig eller om det är ett vedertaget begrepp? För mig skit det samma, jag använder mig av twitter som det är tänkt. Blandar tips och mina inlägg från min blogg med personliga tweets. :)

  1. Ja, det är så tillrört att det är galet, undrar om det ligger i själva formen, Facebookelit är det ju ingen som debatterar.

 3. ja om det skulle finnas nån elit så är det på Facebook. Där kan du ju skapa fan-sidor och liknande. Inte ett ljud om nån FB-elit. :) Tror nog att twittereliten är ett ord någon kommit på och sen har det rullat på. :(

 4. Intressant och jag håller med. En av mina stora käpphästar med twitter, som jag älskar egentligen, är att så många vill:
  1. Framhålla att på twitter pratar man viktigare än på facebook, vilket möjligen motsägs av tusentals tweets så fort det är melodifestival.
  2. Folk som vet hur du ska agera, hur man bör göra, netikett etc till förbannelse.

 5. Hej Magnus,

  Väl skrivet. Tycker det är konstigt när folk skall utmärka sig själva inom så lustiga områden som att umgås. Man har ju hört talas om att folk har lätt för att umgås, kanske de människorna som letar efter en titel och tycker det är finurligt att ha uppfunnit ”Twitterelite”. Ja ja, människor som vill göra sig märkvärdiga inom omärkvärdiga områden finns det gott om.

  Men bra skrivet Magnus!

 6. Twitterelit kommer väl från Yahoos marknads undersökning som spekulerar att 50% av all tweets kommer från 20,000 personer, en så kallad ’elit’ som t.ex Stephen Fry och Bill Gates som har miljoner personer som följer dem. Jag har dock inte sett att någon här i England pratar om detta. Men jag kan se att detta kan vara av intresse för marknadsförare.

  Twitter är väl i grund och botten en Microblog mer en ett kaffebord, man spenderar oftast en hel del tid vid ett kaffebord, medan twitter, åtminstone här i England, är mer är sätt att snabbt få en överblick på vad som händer. Folk vill veta när Lady Gaga släpper en ny singel eller konsert biljetter, eller snabbt se CNNs senaste nyhets flöde.

  Personligen använder jag twitter för att jag är rätt lat socialt och kan hålla reda på vad mina kollegor och vänner pysslar med för tillfället utan att behöva ta en öl med dem.

  1. Tror att det ligger skillnader i genomslag, i Sverige är det än så länge en ganska begränsad skara som använder Twitter och det gör att det blir en viss stämning.

   Kan hålla med om att man skulle kunna kalla Gates elit av något slag men det är väl knappast på grund av hans twittrande.

 7. Pingback: Att slippa vara en bespottad och anklagad elit | VD-BLOGG
 8. En annan intressant skillnad är ju att (med ytterst få undantag) vill ingen av de som utpekas som Twitterelit skriva under på det. För det är ju precis som du säger – ingen tävling.

  Det är alltså inget begrepp som är grundat inifrån, så som elitserien i fotboll definierar sig själv. Det är helt påklistrat utifrån, som ett skällsord.

  För min del är det så enkelt som skillnaden mellan elit och elitism. Man har bara missförstått båda orden…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *