Nog med ungdomsdiskriminering – Bort med LAS

Jag kan för mitt liv inte förstå varför det ska vara rättvist med sist in först ut, är det någon som kan förklara på vilket sätt det är mer rättvist än något annat? Varför är det rättvist att man sorterar på ålder (i många, många fall är det just det) istället för säg, arbetsiver, kompetens eller något annat? Är det verkligen så mycket bättre att ha lagar som diskriminerar unga än några andra?

Det är inte ofta jag tar upp en sån här tråd men jag tycker det får vara nog nu. Vi har en riktigt hög ungdomsarbetslöshet, det är svårare för unga än någonsin att komma in på arbetsmarknaden. När de väl gör det har ni (just det, ni) sett till att de ska sitta extra löst också. I varje givet ögonblick kan de få sparken och alla tycker att det är rättvist. Oavsett hur hårt de anstränger sig, oavsett hur mycket de jobbar, det finns nämligen inget annat sätt att få anställningstrygghet än genom att vara gammal.

Det blir ramaskri bland vänsterpartierna när någon valt att sparka de lata och inkompetenta istället för de yngsta – hur kan det här komma sig? Varför är det rättvist?

Jag kan för mitt liv bara se en enda ordning som är rättvis, de som presterar sämst måste gå först. Oavsett kön, hudfärg, religion, sexualitet eller ålder måste du ha samma möjlighet att få ha en karriär. Det är det enda som är rättvist.

9 svar på “Nog med ungdomsdiskriminering – Bort med LAS”

 1. Hur man än vänder och vrider på det så är det alltid någon som känner sig ”diskriminerad” eller illa behandlad. Så jag tror tyvärr inte det är så pass lätt att säga att det är fel på ”först in först ut -tänket”.

  1. Jo, men oavsett vad folk känner så måste man ju ta ställning. Dessutom har jag ännu aldrig hört ett ens någorlunda tillfredsställande svar på varför det är rättvist med ”Sist in Först ut”.

 2. LAS är förlegat enligt mig. Först in, sist ut hör inte hemma i ett företag där kompetens är A och O. Sen är de mesta åsikter bland vänsterpartierna förlegade och hör mer hemma i paret Myrdals folkhem än i dagens samhälle.

  För att kompetens ska löna sig och för att ett företag ska gå så bra som möjligt måste man få avskeda den person som utger den minsta tillgången för företaget, oavsett ålder, kön eller anställningstid.

 3. Nu är iof LAS försedd med undantagsregler för det första. Sedan är det egentligen inga större problem heller att kringgå reglerna vilket för övrigt uppsägningarna i regeringskansliet nyligen visade.
  Är du med i en arbetsgivarorganisation som företagare så får du tips därifrån hur du skall bete dig för att komma runt det hela.

  Är nog rätt så övertygad att en arbetsgivare väljer att behålla de som h*n verkligen vill ha kvar.
  Om nu det skulle råkar vara unga som åker först kan det kanske hänga ihop med att de är lättast att undvara.

  1. Jo, du har förstås rätt men det är trist att man ska behöva trixa för att göra det som borde vara rätt.

  2. Att undantagsregler behövs och att det går att trixa (vilket ofta är direkt nödvändigt för att företaget ska kunna överleva) är ju argument *mot* LAS, om något.

 4. I det här fallet sammanfaller våra åsikter näst intill helt och hållet. En annan aspekt i detta är att det gynnar företaget att kunna ha de anställda som lönar sig mest. Lika konstigt är det att just Vänsterparitet även verkar tycka det är galet när företag gynnas. I detta fallet skulle även Sverige gynnas som land då vi får lättare att konkurrera med andra länder, vilket skulla leda till fler tillväxtföretag och förhoppningsvis att fler får jobb. Däremot tror jag på en viss reglering, för att de som varit allra längst anställda inte ska kastas ut efter 25 år utan möjlighet att få ett nytt jobb. De har kanske vigt sitt liv åt företaget och då har även företaget ett ansvar.

 5. Självklart ska LAS gälla! Här har jag arbetat och varit trogen i 20, 30, 40 och mitt fall 50 år. Ska då inte all min arbetslivserfarenhet då gälla!

  1. Kul att du njuter av din fastanställning men unga har på senaste tiden fått ”deltids/vikarieanställning” utan några bestämda schematider och när deras kontrakt är slut så är det bara att hitta nya eller på något sätt förlänga ”deltids/vikarieanställning” så att det aldrig blir för många som har en fastanställning.

   De har satt i systemet att använda sig av deltids/prov/vikarieanställningar även när det behövs mer personal hela tiden.

   Ett samhällsproblem som ingen vågar förändra. Ingen vill knuffa på de äldre, speciellt när de måste jobba allt längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *