Utmaning – våga föra dialog på Twitter

Ofta har jag beklagat mig över sådana som jobbar med marknadsföring i sociala medier. Jag vill ju inte få en massa skräp skickat till mig av någon sorts Twitter-megafon.

Ändå märker man om man tittar närmare att en hel massa av de som jag umgås med dagligen på Twitter är just marknadsförare i sociala medier inklusive Twitter. Jag måste vara världens mest korkade köptorsk!

För att ge dig lite bakgrund ska jag berätta några besynnerligheter jag tar mig för. De verkar kanske helt uppåt väggarna särskilt från någon som är ganska insatt i internetmarknadsföring. Vi ska börja med ett exempel. När man använder Google för första gången så ser man inte vad som är annonser och vad som är riktiga resultat, visserligen står det Sponsrade länkar och visserligen har de som hamnar ovanför de vanliga resultaten en svag gul ton (som inte syns på min Dell-laptop, fundera på varför Google valt den färgen). Förstagångssökaren klickar alltså gladeligen på de sponsrade länkarna lika gärna som på de organiska resultaten, vi tänker oss att det finns förstagångssökare fortfarande för att exemplet ska funka.

När man blir lite mer internethaj så slutar man att klicka på reklamen, mig lurar dom inte tänker du varje gång du inte tittar på en banner och varje gång du hoppar över de sponsrade länkarna i sökresultatet. Jag har själv gjort det under många år men jag har slutat, mig lurar dom nämligen. Jag tittar på banners, jag klickar på sponsrade länkar och jag går på pitcharna i Twitter. Dessutom gör jag det för att jag valt att göra det. Jag tycker mig vara tillräckligt bevandrad med Google för att känna igen vad som är en köpt länk och tillräckligt hejig för att känna igen när någon pitchar sin produkt på Twitter. Jag vet att det är reklam och ändå klickar jag.

Jag ska berätta en hemlighet för dig, du kanske inte tror det till en början men om du funderar ett tag på det så kommer du se att det är rätt och riktigt. Bara för att någon betalar för att du ska se det så gör det inte produkten dålig. Jag har hittat galet mycket bra prylar och tjänster genom att klicka på sponsrade länkar, genom att klicka på banners (till och med på Aftonbladet, de få gånger jag hamnar på siten kollar jag nästan mest på de banners som finns för jag tycker att de är intressantare än artiklarna) och genom att köpa tjänster som en smart kille skickat till mig på Twitter. Kalla mig köptorsk om du vill men vi veta båda två att när du behöver få tag på en bra tjänst för att köpa in billiga artiklar från skribenter i Filippinerna så kommer du att fråga mig var du kan få tag på det. Jag vet ju förstås och jag fick faktiskt reda på det genom att svara på ett spam-mail som låg i min inbox en dag (det du).

Det samma gäller sökmotoroptimering, många säger att det handlar om att fuska, om att se till att sidor som inte förtjänar det hamnar högst i sökresultatet. Nej, jag håller inte med, bara för att någon betalar för att ligga etta så betyder det inte att de inte hör hemma där. Tvärtom, om du är beredd att betala för att synas på Cyklar så lär du kunna tillhandahålla cyklar också, vi är 10 år från Altavista och möjligheten att spamma upp snusk på vilket sökord som helst. Jag har sett till att Sveriges största cykelbutik och mig veterligen den enda webbshopen för cyklar ligger etta, hör dom inte hemma där?

Tillbaka till sociala marknadsförare och Twitter. Varför klagar jag om jag nu är en sån köptorsk? Det är inte mer komplicerat än sponsrade länkar, jag klickar på dom för att dom erbjuder något som jag vill ha. Om du skickar rätt budskap till mig så är jag intresserad, om jag är intresserad så kommer jag förstås inte ogilla in tweet. Svårare än så är det inte. Du får gärna skicka reklammail till mig om det är reklam för något som kan vara något för mig. Om det är för en telefonkatalog på nätet kan du låta bli men om du har tagit fram ett SEO-verktyg så blir jag nästan sur om du inte berättar det.

Dessutom kräver jag att du för en dialog. Om du säljer apelsinträd (du är tyvärr lite sent ute för jag har precis planterat två) så räcker det inte att du megafånar det till mig, jag vill kunna fråga vilken typ det är, vad det kostar och hurihelvete du ska kunna skicka det till Costa Rica (vi har inte adresser så posten kommer aldrig rätt). Det samma gäller mig, jag vill verkligen inte vara en megafon på Twitter, jag har en Twitter-policy som jag följer.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *