Vad betyder domen i fildelningsmålet.

Den pinfärska domen i Linköping föll sig så att fildelaren fick dagsböter och villkorlig dom. Det här är första gången någon döms till annat än böter i Sverige och det innebär faktiskt en del saker. Vanligtvis brukar ju IFPI och Antipiratbyrån oavsett vad det faktiskt blir för dom gå ut med att det är fantastiska resultat. Den här gången är det faktiskt ett ganska stort bakslag för pro-pirater. Åtminstone tills dess den överklagats.

Att det kan dömas till villkorligt innebär nämligen att polisen kan få fler befogenheter när det gäller undersökandet av eventuella brott. Det innebär bland annat att polisen faktiskt kan få gör husrannsakan hos misstänkta fildelare.

Man kan tycka att det är mycket konstigt att polisen ska få storma in hos intet ont anande tonåringar och kräva att få se vad de har på datorn men det är precis vad de får. Det här är en mycket tråkig dom eftersom den äter lite grand av vår rättssäkerhet, att länsa någons dator har ju stora likheter med att avlyssna en telefon eller läsa dennes dagbok eller brev. Jag skulle själv bli mycket besviken om någon gick igenom allt som finns på min hårddisk eftersom där finns en hel del kärleksförklaringar till min sambo, IFPI har inte med det att göra men tingsrätten i Linköping tycker annorlunda, upphovsrätten är nämligen viktigare tycker dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *