Vad kostar det oss att tidningarna dör?

Gammelmedia blöder, prasselpressen försöker komma på ett sätt att tjäna pengar på nätet. Man pratar om att innehåll inte betalar sig längre för det finns inga pengar att betala journalister. Tidningarna tar förstås upp det här som ett stort samhällsproblem och det är det ju, vem ska betala deras löner när det inte finns tidningar?

Svaret är enkelt, ingen eller någon som tycker att det är värt pengar. Det är lätt att tro att man inte kan sälja artiklar idag eftersom vi har internet men jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att jag köper skitmycket artiklar. Måhända är det inte bajsnödiga aftonbladetjournalister som skriver artiklarna men någon är det. Problemet för journalisterna är att jag inte är beredd att betala vad de kostar, de har fått konkurrens. Om jag ska vara uppriktig så är det endast mycket sällan jag köper nyhetsartiklar, oftare handlar det snarare om copy.

Ok, det jag köper in är inte journalistik så hur ska journalisterna livnära sig? Mitt svar på det är som alla oss andra, de får skaffa sig ett jobb som folk är beredda att betala för. Det gäller skivbolagsdirektörer, det gäller journalister och det gäller mig, ingen får välja fritt vad de vill ha för kneg. Om jag fick välja fritt skulle jag vara astronauttwittrare och twittra från månen för en skyhög lön. Tyvärr är folk beredda att betala för det lika lite som de är beredda att betala urholkade papperstidningar på nätet.

Är det här ett stort problem då? Svaret där är lika enkelt som det tidigare: Nej, det är inte ett särskilt stort problem. Men de har ju ett demokratiskt uppdrag tänker du nu för du är en journalistikfetischist. Så här ser aftonbladet.ses startsida ut idag:

Aftonbladets startsidaOm du tar och berättar för mig varför det här är viktigt för vår demokrati så ska jag ta och börja titta på melodifestivalen. Om målsättningen på något sätt är att behålla de delar som är viktiga för demokratin, visst nyhetsbevakning och någon som håller koll på regeringen är förstås ok, kan jag inte se några som helst problem att skära bort 90% av utgifterna. Till exempel kan man sluta köra ut papperstidningar till folk, det är både dåligt för miljön och apdyrt. Man kan sluta trycka på papper så slipper vi hugga ner skog och frakta pappersmassa fram och tillbaka.

Nu finns det förstås dom som hävdar att tidningarna visst kan tjäna pengar på nätet, andra klarar ju av att göra det. Ja, det är förstås sant att det finns företag som klarar av att tjäna pengar på Internet men hur skulle ett gäng wikipediakramande communitytomtar som aldrig tjänat en spänn online kunna lära en lång rad uttorkade gamla elefanter hur man ska göra?

Det kommer inte bli något vidare förstås, drakarna kommer leva vidare ett tag på sina varumärken men i förlängningen kommer de att skära och skära i budgeten tills dess det inte finns något kvar av värde. Utan tvekan pekar det åt det hållet redan nu, det sparkas folk till höger och vänster och den grävande journalistiken har väl varit död sen min gymnasietid ungefär. Om det enda de gör är att rewrita (det betyder retweeta på tidningsspråk) internationella artiklar finns det väl ingen anledning att följa dom? Min gissning är att 50% av de som ser sig som tidningar idag kan se sig själva som ett konkursbo om 5 år och det bekommer mig faktiskt inte det minsta, jag har inte köpt deras skit på många år ändå.

För att svara på frågan i rubriken: Jag kan inte tänka mig att det kostar mig något, kostar det dig något?

4 svar på “Vad kostar det oss att tidningarna dör?”

  1. Jag saknar den undersökande journalisten som fanns på 80-talet och som dog på 90-talet och som idag få vet vad det är. Den skulle jag kunna betala för. Inte betalar jag för ”vem har högst lön, kommun för kommun”, vem har den dyraste bostaden osv.

    För att tjäna demokratin behövs undersökande journalister, inte sensations skapande journalistik.

  2. Jag skulle faktiskt också kunna tänka mig betala för det men det är ingen som är intresserad av att trycka sånt längre (jag skulle ändå inte köpa en papperstidning).

  3. Om jag ska vara uppriktig tycker jag faktiskt inte det är så stor skillnad mellan DN:s topprubrik om huruvida Schyman är en bitterfitta eller Vi älskar dig Dolph.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *