Vad och hur mycket, inte av vem

Den industriella revolutionen är något som i skolan berättas om som det som ligger till grund till vårt liv idag, vi skulle alla arbeta på åkrarna utan automatiseringen, Vad som många missar att prata om är vad som hände med dem som inte hann med.

Vi befinner oss just nu i en revolution, om jag har rätt en revolution åtminstone i samma skala som när vi blev industriländer. Internet förändrar allt vi gör, hur vi arbetar, hur vi spenderar vår fritid, hur vi åker på semester, hur vi handlar begagnade möbler och allt annat. Det här har på bara några år ändrat lika mycket som bensinmotorn eller löpande bandet.

Det fanns garanterat de som vid förra sekelskiftet hävdade att det ekonomiska systemet kollapsade och att det aldrig skulle finnas jobb till alla (tänk vävmaskiner och ikastade träskor). För väldigt många människor var revolutionen en katastrof, på något decennium blev 95% av alla bönder meningslösa – de kunde inte längre tävla mot traktorer.

Det är många som höjer röster av hopplöshet idag, ungdomsarbetslöshet, färre och färre jobb att tillgå. Det skylls på alla möjliga, regering, invandrare, den åldrande befolkningen och så vidare. Sanningen är att under de närmaste 20 åren kommer de personer som behövs i yrkeslivet ha helt andra kunskaper och färdigheter än vad vi behövt hittills. 95% av svenskarna kommer inte jobba inom jordbruk och alla kommer inte klara omställningen.

Som en ljusglimt mitt i arbetslösheten kan vi i alla fall veta att vi blir bättre och starkare, det tar inte längre 48h att få svar på ett brev, ett email kan lösa det på 10 min. Vi måste inte längre flyga till Tyskland för ett möte, vi kan lösa det med en Skype-konferens. Vi kommer höja levnadsstandarden för alla och vi har redan gjort det i mycket stor utsträckning, det är nämligen inte vem som gör det som spelar roll för vår standard, det är vad och hur mycket.

Passa på att se klippet från Ted.com, Erik Brynjolfsson pratar om att arbeta tillsammans med maskinen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *