Ibland behöver man välja bort träningen

Efter en sjukdomsperiod förra vintern började jag fundera en hel del på hälsa och framförallt träning. Några tafatta försök att komma igång med rörligheten och att äta något sundare rann ut i sanden. Jag är inte helt missnöjd med det.

Innan vi börjar så ska vi slå fast att alla människor är olika och på samma sätt som du funderar på att börja raljera (om du är lagd åt det hållet) så skulle jag kunna göra det samma om alla som har träning och hälsa som livsstil. Jag ska försöka undvika det men vi ska börja med ett uttalande jag hört otaliga gånger.

Alla har tid att träna

Alla har tid att träna, säger de alltid, de i viss mån välmenande men ständigt pekpinnande kritikerna. Jag utgår från att det är den typ av människor som har svårt att hitta motivation i sig själva till att göra saker och då efter att framgångsrikt tvingat sig till att prestera utgår från att det är likadant för alla andra. Urvalet här är litet, en person, sedd med subjektiva ögon, är knappast representativ. Det är något man behöver lära sig i livet, alla andra är inte exakt som jag.

Jag har en hel del färdigheter som andra saknar och andra har en hel del färdigheter som jag inte har. Jag har prioriterat mitt företagande, till 100% under de senaste åren. Allt annat har lagts åt sidan.

I de flesta företag, gissar jag, finns det alltid mer att göra. Så även i mitt. Om jag skulle göra en uppskattning så har jag sett på kanske 3-5 filmer det senaste året (undantaget då jag suttit i en flygstol) varav en gång på bio. Detta trots att vi inte har barn. Alla gillar inte film kanske du tänker men jag är faktiskt en sådan som verkligen gillar film, jag pluggade det på gymnasiet och har alltid haft ett stort intresse. Det är bara det att jag prioriterat bort det för sådant jag tycker är viktigare.

Om jag skulle få sticka ut hakan så skulle jag vilja säga till dig som gärna berättar att alla har tid att träna, eller om man vill så finns det tid. Jag skulle vilja säga att alla kan dubbla sin omsättning ett antal år i rad. Varje gång du varit ute och sprungit har jag lagt ner mitt hjärta i att göra mitt företag bättre. Det har, i skrivande stund, gett 28 människor jobb, huvudparten av det i en liten norrlandskommun. Det har gett mig och mina kollegor ett inspirerande arbete och det har rönt en del priser, till exempel Årets Normbrytare. Det har också genererat en mycket god privatekonomi för mig och min sambo (och gjort ett ordentligt lyft för en hel del av vår personal). Alla kan göra det här men av någon konstig anledning prioriterade du att vara ute och springa. Jag tycker inte det är jättekonstigt att jag prioriterar bort pulsklockan till fördel för excelarket.

Men har du ingen fritid?

Jo, jag har en del fritid. Förutom sömn så prioriterar jag här sådant som är viktigt för mig. Framförallt innebär det att spendera tid med nära och kära. Ska jag välja bort det till förmån för gymmet? Säg att det blir en till två timmar per dag som inte går åt till att plocka ur diskmaskin, duscha, köra till jobbet, laga mat eller att sova. Ska jag ta den tiden till löpning eller kan jag kanske få umgås med min sambo ibland?

Nej, jag är inte en motståndare

Jag är övertygad om att de allra flesta av oss mår bra av träning. Ibland går det förstås överstyr med kostråd och träningstips, ibland gör man det för mycket också men på det stora hela så litar jag förstås på läkarkåren. Träning är bra för människan. Men det finns andra saker som är bra också och ibland måste man välja. Kanske kommer jag välja annorlunda i framtiden (och jag har gjort andra val tidigare) men just nu skiter jag högaktningsfullt i träningstipsen. Jag har bättre saker för mig.

Varför en sådan här post?

Låter det som att jag har dåligt samvete? Till en början hade jag det, det gnagde lite att ”alla andra” kunde lägga så mycket tid och energi på att hålla sig i form och jag hade gått på myten att om man inte gör det är man dålig. Jag har inga sådana känslor alls idag.

Jag skriver den här posten för att det var lite av en uppenbarelse för mig att oavsett vad du väljer här så är det bara ditt eget val. Inget av valen gör dig töntigare, sämre eller dummare. Om du vill kan du göra samma val som jag, strunta i löpspåret, men om du gör det ska du göra det utan att känna skuld. Om det är ett val du gjort så spelar det ingen roll vad pekpinnarna säger, man har all rätt i världen att prioritera annorlunda.

Jag är, som jag skrev i ingressen, inte missnöjd med mitt val. Varför skulle någon annan behöva vara det?

 

3 svar på “Ibland behöver man välja bort träningen”

 1. Äntligen tack!
  Jag lade för ett tag sedan upp ett fbinlägg till mina vänner där jag öppet frågade om tränings och hälsohets bara är av nytta eller om det kan ha motsatt effekt? Jag ville komma åt vad själva hetsen gjorde med oss . Och fast att jag poängterade att jag visst förstod att motion å nyttig mat var bra för oss så var det det ända svar jag fick tillbaka.. .. ”det är ju bra att motionera.. ”

  1. Ja, jag har efter att ha skrivit den här posten fått, också på Facebook, en lång rad kommentarer om att det är bra att träna. Om man läst lite noga så ser man rätt snabbt att jag naturligtvis inte tror att det är dåligt. Men det finns många bra saker man kan göra och alla prioriterar inte dessa. Jag har valt att belysa ett litet exempel men några till andra prioriteringar man kan göra:

   * Inte dricka alkohol. Det råder ingen tvekan om att alkohol är dåligt för oss, ändå väljer många av oss att ta sig en stänkare.

   * Hålla hjärnan i trim. Den som löser kluriga problem dagligen får, enligt de flesta studier, faktiskt högre IQ.

   * Helt sluta göra monotona rörelser. De förslitningsskador som finns i samhället idag kommer nästan bara av att man upprepar samma rörelse om och om igen. Det går att slippa dessa.

   Det intressanta är att om jag skrivit att folk gott kan få ta sig ett glas vin eller att jag inte prioriterar att öva upp min intelligens skulle nog ingen reagerat. När jag sa att jag, just nu, prioriterar bort träning ville helt plötsligt alla lägga sig i.

 2. Tycker alla ska få göra precis vad de vill med dagens 24 timmar. Allt handlar om vad man prioriterar och inget är rätt eller fel! Kör på på DITT sätt och skiter i vad andra har för åsikter. Huvudsaken är ätt DU är nöjd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *