Var går gränsen?

Ett bloggdrev är nästan precis samma sak som ett gammalt vanligt, hederligt, mediadrev. Bloggare (jag kan mycket väl vara en av dem) har ofta inte samma tyglar som gammel-journalister har däremot och det kan göra att det kan bli riktigt tuffa ord många gånger. Frågan är hur mycket man kan utsätta någon för när man anser att denne gjort fel.

De senaste dagarna har seo-diskussionen på nätet kretsat kring en domän. Det handlar om en domän som en gång i tiden pekat på en blogg som många andra bloggare följt. Tyvärr så har bloggaren som var en av de inflytelserika bloggarna i den tidiga svenska bloggosfären avlidit. Efter ett tag har domänen löpt ut och blivit tillgänglig för nyregistrering.

Domänen kom att användas för att marknadsföra olika affiliatesiter, det skrevs helt enkelt korta poster om dessa och länkades ut. I mina ögon ser det ut som att SEO var den enda riktiga drivkraften här, det handlade om ett enkelt sätt att få lite inlänkar till sina intäktssidor. Domänen var någorlunda generisk och om man inte har koll på hur bloggosfären såg ut för ett tag sen är det väldigt rimligt att inte känna till att det har råkade vara en av de betydelsefulla bloggarna.

Det som hände när en ny blogg fanns på domänen och det publicerades nya grejer var att folk började få nya inlägg från bloggen och det kan förstås vara obehagligt, särskilt som det var reklam. Att posterna dök upp i folks rss-läsare är jag övertygad om att det var ett misstag, det var bara så att de som prenumererat på den tidigare bloggen naturligtvis hittade den nya bloggens rss. Det skrevs en storm av ursinniga bloggposter om det här förstås.

Jag har inga problem med att folk skriver arga bloggposter om sånt de tycker är fel, eller om de personer som står för åsikterna. Det är fortfarande min bestämda uppfattning att man har sin fulla rätt att hata folk. Frågan är däremot om det verkligen går att försvara att bloggare efter bloggare skriver om hur dålig personen som gjort detta är. Frågan är om det går att försvara när han offentligt bett om ursäkt, sagt att han inte kände till det och dessutom letat rätt på de bloggar där det skrivits och bett om ursäkt igen.

5 svar på “Var går gränsen?”

 1. Är man med i leken får man leken tåla. Har du tjänat pengar på att 301:a en sidas länkkraft runt om i världen har du troligtvis tjänat en del pengar på det. Sen får man ju värdera nästa gång om antalet pengar översteg den skit man fick för genomförandet? Ser inte riktigt hur jag ska kunna få sympati för någon som handlat medvetet och utnyttjat ett system, och sedan "gråter ut" när den får skit för det.

 2. Vi bloggare är i en del fall som hyenor som flockas omkring ett byte, så även jag ibland. Det vanliga är väl att det är ett företag som brukar hängas ut av en, sedan hänger en skock av oss på. I en hel del fall utan att kontrollera om kritiken verkligen stämmer.

  I fallet du nämner Magnus så var kritiken lite väl häftig tycker jag. Fick han en chans att korrigera det hela före drevet drog igång?
  Trots allt använda han en möjlighet att ta registrera en domän, precis som vem som helst av oss kunde ha gjort.

  Nackdelen med vår flockmentalitet är att det kommer höjas röster om kontroll av bloggar och därigenom inskränkningar av innehållet.
  Det har väl redan väckts det förslaget av EU-parlamentariker?

 3. Ja, du har i mina ögon rätt på båda punkterna. Det är lätt att dras med i hyenamentaliteten även om jag tycker att det är en annan sak när det gäller företag, man kan gott kritisera dom på ett annat sätt.

  Jag upplevde att ingen kontaktade honom innan det skrevs en hel massa. Min övertygelse är att om någon hade gjort det direkt hade samma resultat som nu blivit också skett. Han hade, precis som nu, bett om ursäkt och tagit bort innehållet, det enda de bloggare som skrev gjorde för skillnad var att de fick tillfälle att attackera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *