Vårdagjämning

Idag är vårdagjämningen, för de flesta av oss är det väl inte mycket mer än en sorts påminnelse om att det faktiskt kommer att bli sommar igen. Jag måste säga att vårdagjämning är en av de gladaste tidunkterna på året för mig, jag älskar våren och jag mår fysiskt dåligt hela vintern (om jag inte är uppe i norr förstås med riktig snö). Vårdagjämning innebär att dagarna framöver är längre än nätterna. Eller om man ska vara riktigt noga så är det inte förrän lite senare om man får tro wikipedia.

Det som det handlar om är att solen kommer och leker på vår sida stängslet ett halvår, de på södra halvklotet får helt enkelt vänta tills nästa gång (undrar om de tänker mycket på vardagjämning där).

En liten detalj, jag spenderar ju tid i Costa Rica med jämna mellanrum med hustruns föräldrar. Det är knappt någon skillnad mellan årstiderna. Costa Rica ligger så nära ekvatorn att solen går upp vid ungefär 6 varje morgon och ner vid ungefär 6 varje kväll, året om. De har knappt årstider heller.

Obs, glöm inte sommarsolståndet heller, är det inte meningen att det ska vara samma dag? Det är enligt wikipedia imorgon…

Hoppas någon kan reda ut det här åt mig.

2 svar på “Vårdagjämning”

  1. Jag kan tyvärr inte reda ut begreppen för dig men jag kan däremot instämma i det du skriver om vintern och det tillhörande mörkret. Jag har vandrat runt i en dvala med huvudet inlindat med bomull sedan i oktober. Äntligen börjar det lätta. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *