Världens första sponsrade Tweet – på riktigt

Twitter har rullat ut sponsrade tweets på testskala. På vissa sökningar (!) kan du nu hitta till exempel annonser förklädda till tweets. Jag skulle vilja påstå att det här knappt är en modell som Twitter kan tjäna några egentliga pengar på, sökningarna är ju inte riktigt där vi uppehåller oss mest på siten. Jag har ett förslag till en annan lösning och jag tänker göra en pilot.

Twitter

För att en tweet ska vara sponsrad krävs två saker, att det är en riktig tweet och att någon faktiskt får den sponsrad. Att klämma ut reklam och säga att det är sponsrade tweets är bara konstigt i mina ögon. Om det istället funkade så att du kan välja att skicka vidare en sponsrad tweet med din retweetknapp. Om du dessutom då skulle få en del av slanten som betalas av annonsören skulle det kanske vara intressant.

Du skulle få gå en balansgång, du vill ju gärna ha en massa pengar men du vill ju inte gasa ut en massa ointressant dynga till dina bekanta. Knepet är att du måste få betalt per klick som görs på din tweet. Så här skulle det gå till, du ser en tweet som jag har gjort som är märkt med en sponsorlogga eller liknande, tycker att den verkar kunna vara intressant för dina bekanta så du retweetar. Om 5 personer klickar får du betalt för dessa 5. Simpelt eller hur?

Nu testar vi sponsrade tweets på riktigt

Jag tänkte att vi skulle testa, tyvärr så kan vi inte testa fullt ut för vi kan inte säga vem eller var det klickas på något bra sätt (vi har ju inte tillgång till Twitters egen data). Jag tänkte dessutom att eftersom vi inta har någon modell för betalning så tar vi helt enkelt och skänker pengarna till välgörenhet. Jag kommer i nästa vecka skicka ut en sån här tweet:

Denna tweet är sponsrad av www.företaget.se – Varje RT ger X kronor till www.länken.se

Japp, jag vet det är inte en särskilt säljande text men jag tror den har lite andra bra egenskaper för en annonsör. Tweeten kommer gå ut från mitt eget Twitterkonto (följ mig här) och i första ledet nå de 656 followers jag har idag. Hur dessa sedan reagerar kan jag inte säga något om men min gissning är att det blir lite retweets.

Hur blir det med betalning då?

Vi kommer överens innan om ett bra ändamål som kan få pengarna, när experimentet är över gör sponsorn en överföring till deras konto.

 

9 svar på “Världens första sponsrade Tweet – på riktigt”

 1. Kul! Även RT kan ju vara lite svårt att mäta. Enklast kanske vore att sätta till exempel en bit.ly-länk, bit.ly har ju både offentlig och rätt tillförlitlig statistik känns det som.

 2. Japp, jag tänkte att man kunde använda bit.ly, det är den bästa för att få ut statistiken i mina ögon.

 3. Jag ska skicka ut lite trevare till mina kontakter och se om vi kan få till en lite större summa än 1 kr per tweet, känns inte helt optimalt att det är vi själva som sponsrar.

 4. Du får ju även vara beredd på att en del tweeps RT:ar med den äldre metoden och då även lägger till sin egna kommentarer. Hur ska man betrakta detta?
  Typ
  "Va fan? Unfollow direkt! RT @sokmotorkonsult Denna tweet är sponsrad av http://www.företaget.se – Varje RT ger X kronor till http://www.länken.se" vore ju inte så bra för varken dig eller sponsorn.
  Men betalas bör det va? ;) /P

 5. Ja, eftersom jag är en nummer-krunchande datanörd så tycker ju jag att alla tweets är bra tweets :)

  Nej men det måste bli så, även små modifikationer i orginaltweeten måste accepteras för att det ska fungera bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *