Viral Marknadsföring

Viral marknadsföring kan vara ett kraftfullt verktyg när man vill nå ut med något nytt spännande med en liten budget. Om du inte vet vad som brukar kallas viral marknadsföring så är det när man ser till att något sprider sig även utanför de kanaler man själv kontrollerar. Sånt som skickas vidare i mail, twittras och bloggas om. Att sälja det som en tjänst är något jag är extremt tveksam till däremot.

Ibland lyckas man riktigt bra, när jag startade Tankafritt.nu (som nu är inaktivt) så spred sig nyheten som en löpeld, det skrevs tusentals artiklar och bloggposter om Tankafritt.nu och det fullkomligen haglade in besökare och länkar. Tankafritt hade inneboende virala egenskaper som gjorde att folk kände sig tvingade att skicka länken vidare. En mindre sexig tjänst kräver hårt arbete för att kunna spridas viralt, där Tankafritt.nu drev på av sig självt måste en brunnsborrningsentreprenör slita hårt för att göra sig så pass intressant att du kommer blogga om hans site.

Om du sprungit på en expert som säger sig kunna leverera viral spridning varje gång så har du sprungit på en expert som vet hur man gör när man skarvar. Kanske kan han leverera att det skrivs ett visst antal bloggposter eller att det twittras ett visst antal gånger men det betyder inte att det är en viral spridning. Bloggposter kan köpas och man kan tvångsmata sina twitter-kamrater tills dess de retweetar vare sig de vill eller inte. Viral spridning varje gång är inte möjligt. En del virala kampanjer flyger helt enkelt inte.

Därför är jag mycket tveksam till att sälja viral marknadsföring som en tjänst, det är så hög risk för misslyckande att det inte är en rimlig kanal. Att jag själv för mina tjänster satsar på viral marknadsföring beror på att min ROI blir bra för jag behöver bara skjuta in arbetstid och jag har andra målsättningar. Jag sysslar inte med viral marknadsföring för att sälja med, få fler sign-ups eller få annonsvisningar. Jag sysslar med viral marknadsföring för att målet i sig är viraliteten. Mina tjänster behöver bli omskrivna, det är det viktigaste målet. Att de får trafik och besökare är sekundärt (så konstigt kan det vara i SEO-världen).

Jag har jobbat med riktigt många virala kampanjer och jag har lyckats rejält ett stort antal gånger men det beror till viss del på att det är jag själv som gör det och att jag faktiskt bygger tjänster som är till för det. Om du kom till mig och bad mig göra en viral kampanj för ditt bilmärke skulle jag säga nej. Jag tror helt enkelt inte på viral marknadsföring som tjänst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *