Youtube

Youtube har förändrat nätet fundamentalt och det fortsätter att förändra det. Det har blivit en symbol för vad Internet kan vara och kan bli. Det har visserligen funnits video-tjänster tidigare och det kommer att finnas videotjänster senare. Just idag är det i alla fall Youtube som gäller och det är dags att vi tar en närmare titt på fenomenet som jag vill hävda är större än till exempel Facebook och förmodligen kommer överleva de flesta av de siter vi använder idag.

Youtube

Lite Youtube-historia

I maj 2005 öppnade Youtube dörrarna för sina första besökare, grundarna var Chad Hurley, Stewe Chen och Jawed Karim som registrerat domänen i februari samma år. I november lanserades siten officiellt och redan i oktober 2006 köpte Google Youtube för fantasisumman 1.6 miljarder dollar. Redan då sågs 100 miljoner klipp dagligen och 65.000 nya filmer laddades upp varje dag.

Statistik för Youtube

Den 17:e mars 2008

  • fanns 78.3 miljoner klipp uppladdade på Youtube.
  • laddades 200.000 klipp upp varje dag.
  • fanns det totalt 412 år av video för den som orkar se allt.

Hur har Youtube påverkat nätet

Innan vi hittade Youtube första gången fanns det visserligen metoder för att dela med sig av filmklipp men det fanns inget riktigt bra sätt. Genom att göra det mycket, mycket enklare att sprida sina (och andras) alster blev film på nätet helt plötsligt populärt. Det här gick förstås hand i hand med utbyggnaden av hårdvaran som utgör Internet särskilt i USA, bra hårdvara, fiber osv är ett krav för att det ska fungera med film på nätet. Mjukvaran i sig gör kraven på kabeln mindre eftersom det handlar om streaming (mha Adobe Flash), du ser klippet under tiden du laddar ner (det är därför det ibland stoppar ett tag för den som inte har en perfekt uppkoppling).

Youtube och upphovsrätten

Just för att Youtube blivit så stort som det är så ar vår mediakonsumtion förändrats, du kan när du vill se nästan vilket klipp du vill. Du kan skriva att det suger i kommentarerna om du tycker det eller du kan ge tummen upp om du gillar det. På Youtube hittar du allt som finns i videoform, från upphovsrättsskyddat material till videodagböcker som bara de allra närmast sörjande kan gilla. Visserligen tas de klipp som någon påpekar som copyrightskyddade bort men eftersom det laddas upp i sån snabb takt finns det ingen chans för Youtube att, även om de skulle vilja, hålla siten fri från upphovsrättsbrott.

Till skillnad från till exempel Pirate Bay har Youtube två egenskaper som förmodligen är orsaken att de inte krossas av skivbolagen. Den första är att de faktiskt tar bort material när de får en påhälsning av advoktar vilket förstås visar att de inte har något uppsåt. Den andra är att ägarna är större än skivbolagen, den som vill ta en fight om materialet på Youtube måste ta en fight med Google.

Youtube och mashups


Ett av de riktigt stora fenomenen på senare tid på Youtube är mashups, om du inte känner till mashups sedan tidigare så handlar det helt enkelt om att mosa ihop saker. Mashups har blivit omåttligt populärt, både att tillverka och att titta/lyssna på. I mina ögon är det extra intressant för jag tror att vi får en fingervisning om kultur i framtiden.

Vad händer idag?

Förutom att vara den stora källan till online-klipp agerar Youtube också marknadsföringskanal för en hel massa bolag, artister, tv-kanaler osv. Många är dom som förstått att tuben är ett lysande sätt att nå sin publik, inte bara för viral marknadsföring eller seo utan genom att helt enkelt dela ut sitt material för återanvändning. Genom att låta alla och envar göra vad dom vill med dina klipp kan du faktiskt tjäna enorma pengar, respekt eller vad det nu är du är ute efter.

Ett bra exempel som jag snuddade lite vid i förra stycket är att använda sig av Youtube för SEO, Google har ju som bekant börjat smyga in klipp i sökresultaten och det kan mycket väl vara en genväg in i ett resultat som annars är hårt konkurrensutsatt.

Om du inte redan är ett stort fan och en registrerad användare tycker jag att det minsann är på tiden att du kastar dig iväg till www.youtube.com och börjar rota runt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *