Det värsta du kan vara som chef är otydlig(?)

Det går förstås inte att säga med 100% säkerhet men det är åtminstone väldigt få saker som är värre som chef än otydlighet. Alla mår sämre av en otydlig chef, chefen, dennes chef och personalen.

Jag gjorde en enkel undersökning på Linkedin. Den har förstås inget större signifikans men får fungera som anekdot. Jag ställde frågan, Hellre en tydlig skitstövel än en snäll men otydlig chef?

Alla som ville kunde förstås kommentera och jag lämnade det upp till var och en att själv definiera till exempel skitstövel. En överväldigande majoritet valde en tydlig skitstövel över en snäll men otydlig chef.

För att vara extra tydlig, en överväldigande majoritet valde alltså att ha en chef de aktivt tyckte illa om, hellre än att ha en otydlig. Nu är det förstås inte särskilt många som kommenterat så fyll gärna på själv med en kommentar. I skrivande stund står omröstningen på:

 • Tydlig skitstövel: 14
 • Otydlig men snäll: 4

(Jag har valt att bara ta med de kommentarer som är tydliga, tummen upp och liknande är allt för svårtolkat)

3 svar på ”Det värsta du kan vara som chef är otydlig(?)”

 1. Och om du är intresserad av vad jag skriver och gör på Linkedin så tveka inte lägga till mig, jag godkänner samtliga som har riktiga konton.

 2. Det stämmer ganska bra.

  Vi är känsliga för saker som tar ifrån oss vår möjlighet att strukturera och kontrollera vår omgivning. Otydlighet förminskar vår möjlighet att anpassa oss efter behov och krav och vi känner oss otillräckliga.

  Den värsta typen är när beslut ändras eller inte etyder något. Det leder till oförmåga att arbeta och i längden stress och i värsta fall sjukdom och depression.

  Led med tydlighet så alla vet vad som förväntas och varför.

  Sen lägger du på lyhördhet och kanske lite kompetens så är du snabbt i toppen av omtyckta chefer :)

  1. Ja, jag tror personligen att tydlighet är bland det allra viktigaste. Strax därefter kommer att verkligen på allvar bry sig om folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *