Flexibelt, hemifrån eller kortare dagar?

Som du säkert är medveten om har vi 6 timmars arbetsdag (med full lön) på Brath. Vi är däremot inte särskilt flexibla med tider och vi låter inte gärna någon arbeta hemifrån.

Annat än specifika undantag så kan man på Brath inte alls flexa. Visst kan man smita iväg till tandläkaren om man har en tid men man kan inte komma senare i utbyte mot att man stannar längre. Det enda bytet vi tillåter på det sättet är att komma tidigare för att hinna träna under dagen.

Inte heller är vi öppna för att jobba hemifrån (annat än i också här specifika fall). Förklaringen till varför vi valt den här vägen är ganska enkel. Vi ser inte en arbetsplats som en plats dit man går för att bara utföra något. En del i arbetet är att man lär av varandra, om du är hemma är du avskärmad från vad som händer på ett helt annat sätt än om du är på plats. Tekniska hjälpmedel löser åtminstone inte idag det.

Det är också anledningen till att det inte går att flexa. Även om man bara flexade varsin timme skulle det innebära att många av kollegorna träffade man bara 4 timmar per dag på en arbetsplats med våra korta arbetsdagar. Det är för lite. Eller snarare, vi vill inte att våra kortare dagar ska skapa problemet att man inte träffar sina kollegor så  pass mycket att man utvecklas.

Om man är kortare dagar på kontoret, då behöver man ta till vara på den tiden mer noga. Håller du med?

6 svar på ”Flexibelt, hemifrån eller kortare dagar?”

 1. Väl tänkt! Håller med till fullo! Laget ska gå före jaget, och ni har ju, med 6-timmarsdagen, en lösning som passar de flesta. Tillsammans skapas ett mervärde, då kunskapsutbytet ger så mkt mer. 1+1>3. Dock undrar jag hur ni fixar att hinna med arbetstoppar?

  1. Tyvärr har vi ingen smartare lösning på arbetstoppar än att man biter ihop och löser det. Nu är mycket av vårt arbete väldigt stabilt även om vi växer hela tiden. Anledningen till det är att vi bara har löpande avtal, det är samma leverans som förväntas nästa månad.

 2. En annan viktig aspekt med ert sätt att tänka, är att man förväntas jobba på jobbet och ha sin fritid på fritiden. Det är en jätteviktig signal i det samhälle vi lever i nu eftersom det är så enkelt att vara uppkopplad mot jobbet oavsett var man befinner sig.

  1. Jag är själv inte helt övertygad om att det kommer som ett resultat även om jag delar bilden att man ibland behöver stänga ned.

 3. Intressant,

  Jag ledde just en ”task force” i mitt nuvarande jobb där vi var tvungna att ta i ordentligt för att hålla en leverans. Jag ville ha närvaro, samlad övertid osv. Många var väldigt negativa mot det och ville ha max flexibilitet och en ”bara jag löser uppgiften” attityd.

  Jag fick i stort min vilja igenom och alla var i slutändan väldigt nöjda. Att kunna jobba som lag överväger starkt alla flexibilitetskrav.

  1. Kan förstås inte säga något om det enskilda fallet men jag tror generellt sett att det är rätt väg att gå i väldigt många fall. Om man vill bygga ett bra team behöver man agera som ett team.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *