PR som bloggare

tillsammansDen kanske vanligaste bilden man som lekman har av PR är när det går snett. Det är PR-fails som är PR som syns. Jag skulle vilja prata om en annan sida av kommunikationsarbetet.

Inom sökmotoroptimering, som varit mitt yrke det senaste decenniet, är man alltid inne och snuddar på PR. Mycket av arbetet handlar om att skapa material som gillas av människor, för att det sedan ska gillas av sökmotorer.

Jag tror att den här ingången, istället för en klassisk utbildning, ger en helt annan syn på arbetet. Naturligtvis är vi som jobbar inom sök mycket sämre på en hel del aspekter av PR men jag tror att vi har andra insikter som den klassiska kommunikatören saknar. En av dessa är att vi nästan alltid arbetar datadrivet.

PR är svårt, riktigt svårt och särskilt för en amatör som jag själv. Trots detta försöker jag på mina små sätt att vara god vän med mina läsare och kunder. Förmodligen gör jag en hel del misstag men eftersom grundbulten i min PR är ärlighet så tänker jag mig att ni är ganska förlåtande om jag gör en tabbe.

Min relation med dig och alla andra som läser den här bloggen eller köper mina tjänster är enormt viktig. Jag gör en del saker för att du ska känna dig välkommen här. Bloggande bygger i mina ögon på en konversation och för att vi ska kunna ha en konversation så krävs det att jag är tillräckligt öppen och trevlig för att du ska orka bry dig. Jag tänkte berätta saker som jag alltid försöker göra för att du ska gilla mig och jag skulle vilja höra din åsikt om de grejerna. Det kan ju vara så att jag är helt ute och cyklar och då måste någon berätta det för mig.

Saker jag försöker göra för att du ska gilla mig

Till att börja med försöker jag skriva intressant varje gång. Trots att det alltid finns ett inneboende tryck i bloggen försöker jag att bara skriva intressant, inga utfyllnadsposter. Det är naturligtvis inte helt lätt att alltid vara intressant och många gånger är det kanske inte spännande läsning för alla även om det är något som gör mig lyrisk.

Jag försöker att alltid svara snabbt på alla kommentarer. Det finns inget jag tycker är så tråkigt som att kommentera i en blogg där författaren inte verkar bry sig om kommentarerna och jag vill verkligen inte ha en sån blogg.

Jag försöker att ge tillbaka. Jag vill belöna alla som tar sig tid att läsa någon av mina bloggar med så mycket bra grejer jag kan. Tyvärr vet jag ju inte så mycket om dig om du inte kontaktar mig, t ex med en kommentar. I sin allra enklaste form handlar det om att jag försöker berätta om saker som jag tycker är väldigt smarta, sånt som du kan ha nytta av på nätet. Det handlar också om att jag vill hjälpa till med sånt som jag är bra på, kanske vill du få fler besökare till din blogg? Jag råkar ju vara rätt duktig på just det, trafik på Internet är ju mitt yrke, och jag hjälper gärna till på alla de sätt jag kan.

Jag försöker vara personlig. Jag vill att du och jag har en kontakt och om jag skriver som en myndighet eller svara på mail med standardmallar så får vi inte den relationen. Jag tar mig tid att svara på alla mail, jag svarar på frågor om sökmotoroptimering utan att tveka etc.

Jag försöker vara öppen. Anonymitet kan verka lockande på nätet men om du inte får ett ansikte, tycker du att du känner mig då? Jag kan ibland skriva innan jag hunnit tänka om jag blir upprörd över något men jag kan ju då ändra mig och ta bort det. Om jag hade varit helt anonym kanske jag inte hade behövt bry mig så mycket men nu är jag ju inte det. Vem jag är, var jag bor och hur jag ser ut är något jag anser mig skyldig att visa dig så att du vet vem du pratar med.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *