Så försöker jag skydda min arbetsdag

Mitt vardagsjobb är av den karaktären att det kräver koncentration. ”Att vara smart” är beskrivningen av vad jag förväntas göra. Det är inte helt utan hån men jag är okej med det. Därför är det riskabelt att bli störd, ibland.

Det är visserligen så att de bästa idéerna kommer under promenaden, i duschen eller liknande för de allra flesta, så även för mig. De stora stegen vårt företag tagit historiskt har varit efter att jag fått lägga 14 dagar på ett ödsligt ställe för att kontemplera. Alla knutar löses inte på det sättet, en del knutar löser man bäst genom att fokuserat arbeta med knuten.

Ställtid – all koncentrations motståndare

Om du är utvecklare känner du säkert igen det ännu mer, ett avbrott, om det är för att byta uppgift, ta ett möte eller vad det nu kan vara, gör att man åter måste hitta tillbaka till uppgiften när man kommer tillbaka. Att behöva lyfta blicken från det komplexa problem man håller på att lösa gör att man måste börja om från början.

Om du suttit med en matteuppgift i tjugo minuter och nästan löst den men avbryts av telefonen. Då måste du nästan börja om igen när samtalet är avslutat. På det sättet upplever jag mina arbetsdagar.

Jag behöver begränsa störningsmomenten för att vara effektiv, under vissa perioder. Därför har jag gjort följande:

Inte delat med mig av mitt telefonnummer

Ett telefonsamtal från ingenstans när man försöker fokusera förstör koncentrationen totalt. Att försöka lära världen att inte ringa och störa är förstås ett jobb större än det jag i början försökte göra så min lösning har varit att inte ge ut mitt nummer. Bara de som behöver mitt nummer har fått det. På visitkortet finns det inte till exempel.

På senare tid verkar det ha hamnat i händerna på telefonsäljarkåren tyvärr och eftersom det är en företagstelefon går det inte att göra något åt.

Antecknar på papper

Jag tar idag inte anteckningar på min laptop och har inte gjort det på många år. Problemet med en laptop är att den innehåller allt som finns på internet. Ingen människa klarar att vara koncentrerad på uppgiften när Skype, Slack, mailkorgen och Facebook Messenger plingar. Alla tittar dit. Om jag sitter på ett möte vill jag vara fokuserad på det, annars är det bättre att strunta i mötet.

Sitter på ett eget kontor

Jag är inte en sådan som kan blockera omvärlden med ett par hörlurar och musik. De perioder av mitt liv då jag suttit i stora landskap har min produktivitet gjort en djupdykning. Det är inget problem att dela kontor med någon men ett hav av människor kommer få mig att haja till hela tiden och då mista koncentrationen. Det är därför vi har ett begränsat antal människor per rum på Brath.

Arbetar mycket tidigt på morgonen

Allra mest gjort får jag tidigt på morgonen. Jag går ofta upp vid fyra eller fem och huvudparten av mina arbetsuppgifter är lösta innan kontoret öppnar. Störningarna ökar ordentligt kontorstid medan mycket färre jagar mig strax innan 06.00. Man behöver heller inte tänka på hur man ser ut, se artikelns bild ;)

Vad är dina tips?

Min bild är att det här är något man alltid måste arbeta med men jag kan ha fel, kanske finns det något som löser allt på en gång? Om det inte är fallet så skulle jag vilja ha dina tips för en produktiv arbetsmiljö, jag är redo att testa det mesta.

2 svar på ”Så försöker jag skydda min arbetsdag”

  1. Meditation. Detta då det utvecklar den cognitiva förmågan tex går man fortare in i flow, eller koncentration.

    Man får också omgående tillgång till flera perspektiv i situationer. Man ser fortare verkligheten och påverkas mkt mindre av sina egna känslor.

    1. Många talar väldigt väl om meditation (var väl det hetaste i Silicon Valley för några år sedan) men å andra sidan är det ju ännu något på listan av saker man behöver lära sig och den listan behöver verkligen inte fyllas på mer :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *