Stephan Ekbergh slutar blogga

Är rubriken på den här bloggposten något som attraherar ditt öga? Genererar ”Stephan Ekberg slutar blogga” några klick? Jag tror inte det, jag tror att du läser posten mest för att du litar på att jag trots årets mest intetsägande rubrik kommer leverera. Tack för det förtroendet. Att Stephan slutar blogga är i mina ögon inget intressant alls, jag har inte sett hans blogg förrän nu, det är varför han slutar blogga som är intressant.

EDIT: Innan du läser vidare skulle jag vilja berätta att Stephan svarat med en kommentar nedan som ger oss en helt annan bild än den jag fått sedan innan. Om du läser den här posten se till att också läsa kommentaren. Posten har också uppdaterats eftersom jag längre inte är en del av det företag jag arbetade på och var delägare i när den skrevs. Jag vet att de fortfarande är så bra som jag skrev då men jag vill inte gå i personligen borgen för vad de gör då jag inte längre har kontroll över det (eller har haft på många år).

Om du inte känner till honom sedan tidigare så råkar Stephan Ekbergh vara grundare till Mr Jet och Travelstart, något som jag måste lyfta på hatten för, det är en rejäl prestation. Anledningen att han slutar blogga (han har skrivit om det på sin blogg men man får bara se det om man är en inbjuden läsare – vi får nöja oss med Fredrik Wackå som källa) – anledningen till att han slutar blogga är att han anser det oförenligt med VD-jobbet. Jag hade godtagit det här utan tvekan om det handlat om tidsbrist eller att han vill fokusera på annat eller vad som helst men han säger att det är oförenligt av en helt annan anledning.

I used to think that it’s a good thing for CEO´s to blog, I don’t any longer, and reason is simple. If you want to write a compelling blog you need to be honest otherwise the communication will be as bland as most PR messages. Honesty is great and fundamental, but business is about winning and exploring.

Min syn på företag skiljer sig drastiskt från Stephans och jag ska berätta vad jag drar för slutsatser ur det han skriver. Jag drar slutsatsen att han anser att en blogg för att den ska vara bra ska vara ärlig. Det är omöjligt att förena med VD-jobb för VD:n ska vara…

Menar han verkligen att en VD ska vara oärlig?

Visst måste det vara så att för att det ska vara oförenligt så måste det vara ett motsatsförhållande. Vi kan testa lite andra möjligheter för att få perspektiv:

 • En bloggare ska vara ärlig och en VD ska var lång (oförenligt?)
 • En bloggare ska vara ärlig och en VD ska vara glad (oförenligt?)
 • En bloggare ska vara ärlig och en VD ska ha kostym (oförenligt?)
 • En bloggare ska vara ärlig och en VD ska gilla att vinna (oförenligt?)
 • En bloggare ska vara ärlig och en VD ska utforska (oförenligt?)

Du precis som jag ser förstås att varken vinnarinstinkt eller utforskande är något som är oförenligt med ärlighet. Det kan bli det däremot beroende på vilken typ av företag man driver. Vi ska återkomma till det här men först ska jag berätta min syn på mitt eget Brath.

Vad jag tror om Brath

Jag är övertygad om att om du ville köpa SEO och hade full insikt, att du kände till allt om branschen, alla bolag som levererar SEO och hade full kännedom om varenda person som jobbade på varenda SEO-bolag – då skulle du välja oss.

Jag är övertygad om att vi bara har att förlora på att dölja saker, ju öppnare och mer transparenta vi kan vara, desto mer kommer du gilla oss. Jag tror så pass mycket på vår produkt att jag är övertygad om att ju mer du förstår, ju mer du vet, desto bättre. Jag tror på transparens.

Om vi skulle försköna, hitta på eller försöka måla en annan bild av vårt företag än det som är vi så skulle vi förlora på det. En marknadsföringsvänlig hinna av falskhet över vårt bolag, en image som inte är sann är sämre än att helt enkelt, utan dold agenda, berätta. Jag är nämligen övertygad om att vi skulle vara förstahandsvalet om du hade alla fakta.

Vad tror Stephan Ekbergh om sitt företag?

Vi kan förstås bara spekulera men jag lovade ju tidigare i inlägget att vi skulle komma tillbaka till det här. All heder åt Ekbergh för vad han lyckats bygga upp men när det kommer ner till hans företagsmoral så kan jag inte annat än gapa som en fågelholk. Han säger att han inte kan blogga för att han inte kan kosta på sig att vara ärlig. Om ärligheten skulle kosta hans företag något, kanske det inte är bloggandet man ska se över utan produkten. Förlorar man pengar på att berätta sanningen för kunden finns det ett allvarligt problem med modellen och förr eller senare kommer det slå tillbaka. Förr eller senare förstår vi (även utan Ekberghs bekännelse) att det fina var bara på ytan.

Jag hittade den här lilla nyheten via Dr Spinns smurftips som jag skulle vilja passa på att tipsa om, Jerry Silfwer listar med jämna mellanrum upp  det intressantaste som skrivits på webben.

12 svar på “Stephan Ekbergh slutar blogga”

 1. Man blir ju mållös. Han säger alltså att affärer och ärlighet inte går ihop och att det inte går att vinna i affärer om man är ärlig. Sjuk sak att höra från en såpass driftig och kompetent person.

  Nej Magnus, jag är på din sida. Kudos till Ekbergh för att han i alla fall var ärlig i sitt sista inlägg.

 2. Det är lite weird faktikst, det får mig att undra om det inte ligger mer bakom än vad vi ser från lösryckta citat!

  1. Tyvärr kommer man ju inte åt att läsa hans blogg vilket onekligen gör det svårt att utforska. Jag kan inte tolka det här uttalandet som något annat än att han har något att dölja och därför inte kan blogga.

 3. Jag har skrivit min blogg i 5 år.
  Det var min tillflykt och min romans. Det finns över tusen poster. Vissa är mer än 5 a4 sidor långa. Jag har så långt som möjligt försökt dokumentera min resa med Travelstart, både vad som pågått bakom och framför kulisserna.
  Jag har inte bara dokumenterat vad som faktiskt pågått utan hur jag har känt.
  Jag har skrivit om alla helvetets kval, hur jag gråtit och ibland hur det påverkat min familj.
  Under de fem åren som jag skrivit har det svenska bolaget gått igenom två större management kriser som varit otroligt svåra att reda ut. Jag blev sjuk på kuppen, jag har förlorat vänner. Allt finns dokumenterat så rått och ärligt som det hänt, med ett visst humoristiskt inslag.
  Att jag slutar publicera vad jag skriver beror på viss omprioritering av tid och fokus, det handlar om att Travelstart idag gör affärer i märkliga kulturer i Afrika och arabvärlden, där transparens inte är lika uppskattat som i lilla Sverige. Det handlar också om att jag tycker att det personliga bloggandet blivit mainstream, visa mer hud så får du mer besökare typ. Det är för många som vädrar för mycket åsikter. Det har blivit en förorening av åsikter och ord. Det handlar om att världen runt om oss förändras och att jag tycker mediet är lite förlegat. Det är således inte en enda sak som fått mig att ta detta beslut.
  Epic business, life and love stories har varit en underbar resa, betydligt rikare och personligt mer tillfredställande än att driva ett företag. Det har varit en andningsventil och ett sätt för mig att skingra och sortera tankar.
  Det har varit ett sätt att bli av med gammal info, som bara ligger och gör ingen nytta.
  På ett sätt har bloggandet varit som en slags publik psyko terapi.
  Det är förstås det senare som gjort det till en bra blogg.
  För att en story skall bli riktigt bra så måste den vara personlig. Du kan alltså inte bara återge vad du gör utan vad du tänker och hur du reagerar. Ett exempel på en skällös blogg är Carl Bildts. Han rapporterar (eller gjorde det, minns inte har inte läst den på år…) slaviskt vad han gör. Men vem är Carl Bildt? Det framgår inte av hans blogg, eller så är han bara en maskin…?
  Under åren har jag sett att denna transparens skapar en konflikt. Om folk läser att jag gått och kräkts efter att jag blivit lurad av en av mina närmaste eller att jag ligger på toalettgolvet och ber till Gud för att jag inte har en aning i världen hur man skall lösa ett problem då tolkar folk det på olika sätt. Vissa tolkar det som att man är galen, andra att man är svag, vissa tolkar det som att man faktiskt bara är normal. Beroende på vilken kultur du tillhör ökar komplexiteten.
  För att JAG skall kunna skriva en bra blogg så vill jag kunna uttrycka mig så som jag upplever det, vilket inte alltid är förenligt med good business.
  Jag vill inte behöva sitta och tänka på hur vissa personer skall reagera eller hur relationer kommer påverkas. Jag vill inte heller tänka på hur mina bloggposter kommer påverkar våra affärer. Om jag bara skriver sånt som är bra för business så blir det snabbt trist. Förr skänkte jag aldrig en tanke på detta. Jag har bara kört på.
  För en del år sedan skiljdes jag och en av mina medarbetare. Det var oerhört jobbigt. Han hade inte varit ärlig mot mig och det tog mig lång tid att komma över vad jag tyckte var ett svek. Jag skrev om det och, min själ, alla i min industri läste det. Ett år senare så hade allt lagt sig jag hade förlåtit honom och kunde nu faktiskt se att om vi inte tagit vissa beslut annorlunda så hade han antagligen aldrig utvecklat den sida som han kom att visa. Han gjorde fel, jag gjorde fel som skrev om det. Korkat som tusan.
  Jag har dock lärt mig sedan dess men finner mer och mer att jag måste fundera på vad jag kan och vill skriva om. Jag vill inte ha den konflikten. Det är därför skönare att ta ett beslut att inte publicera vad jag skriver. Bloggen är nu password skyddad för att jag skall kunna fortsätta skriva och kanske öppna den en vacker dag när jag inte är operativ.
  Vad gäller Pineberry så vill era stakeholders så klart veta vem ni är. Om ni delar med er av er professionella erfarenhet via er blogg så stärker det folks förtroende för er. Om du nu sticker ut hakan lite och börjar skriva om hur uselt en del av era konkurrenter sköter sina kunder, då blir det genast mer riskabelt. Om du går ett steg till och berättar hur NI misskött (hypotetiskt) en del av era affärer så börjar det bli riktigt farligt. Om du går ytterligare några steg och berättar hur ni har kris i kassan och hur ni tråcklar för att få till det, så blir det en skitbra story, men jag är inte säker på att banken skulle låna er några pengar. Om du dessutom blandar in personer som varit med och fått gå, eller leverantörer som du hatar för att dom lurar er, då blir din blogg intressant. Men jag är inte helt säker på hur dina kollegor och olika stakeholders hade reagerat.
  Frågan är vad som är viktigast.
  Att blogga som jag gjort har ett pris. För mig är det viktigare att Travelstart växer och vinner än att jag får bikta mig och att mitt ego får sin dagliga dos.
  Där har du det i ett nötskal.

  Stephan

  1. Ett lysande svar – tråkigt att det inte går att hitta bloggen, jag gissar att om jag gjort det så skulle förmodligen den här posten uteblivit. Det enda jag hade att gå på var ett lösryckt citat. Transparens är förstås en fråga om skala och hur personlig man är i en blogg naturligtvis en fråga om val.

   Jag är å andra sidan övertygad om att en anledning till framgångarna med nätresor har berott på just den typen av öppenhet. På samma sätt som resenärer helt plötsligt kunde jämföra fritt när det gäller priser och liknande och det har varit en enorm fördel på marknaden för er så vill jag tro att det ger fördelar på andra plan att redovisa var man står och vad man har att erbjuda. Jag kan däremot förstå att transparens som går för långt kan bli jobbigt och att man då måste välja bort det.

   Jag tänker inte i efterhand redigera i bloggposten annat än att jag lägger till en mening om att man ska läsa kommentarerna för att få klarhet.

  2. Stephan, du vann några nya vänner också under Travelstarteran.
   All you need is love.
   Love is all you need.
   We love you.

   Kattis & co

 4. Som sagt – ett lysande svar. Och ett perfekt exempel på hur lösryckta meningar, nyheter och citat är väldigt enkla att misstolka för oss alla.

 5. Pingback: Snabbloggat: Magnus Bråth om att Stephan Ekbergh slutar blogga : Mathias Bilenberg – råpublicerad
 6. Pingback: Nikkelin – 2010-09-02 | nikkelin lifestream
 7. Beslutet är enkel affärsmatematik.

  ”This book is not a memoir. I am involved in managing a business and deal daily with customers and partners, and speculate constantly about the intentions of competitors. In writing this book, I sometimes draw on observations I have made through such interactions. But these encounters didn’t take place with the notion that they would make it into any public arena. They were business discussions that served a purpose for both Intel and others’ businesses, and I have to respect that. So please forgive me if some of these stories are camouflaged in generic descriptions and anonymity. It can’t be helped.” — Andy Grove, grundare Intel —

  Men Stephans blogg är en frisk fläkt som kommer att vara saknad. Vi får hoppas att boken och filmen kommer ut istället. Han har ett uppfriskande naket och humoristiskt berättande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *