Varför tror svenskar att företag ska vara giriga?

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att svensken är så pass uppfostrad av gammal öststats-TV att alla går och bär på en tro att företag är och ska vara giriga. Ett bra exempel på det här är just det som kallas LV-Gate där jag från flera håll hört från folk som inte kan se att LV gör något fel.

Företag måste inte vara giriga och alla företag är det inte. Det är en enorm skillnad på att göra vinst och att vara girig – girig är filmen Wall Street, att göra vinst är något helt annat. Det är nästan som att svenskar inte lärt sig förstå att hur vi upplever, vad vi tycker om företag är viktigt. Vi har till fullo gått på myten att all PR är bra PR. Visst kan det vara bra med dålig press om man annars är helt okänd men du kan inte sälja saker till folk som hatar dig (om du inte är WalMart).

Ett bra företag har ett hjärta, ett bra företag är mer än något som genererar vinst. Sanningen är att nästan alla de riktigt framgångsrika företagen i världen inte har vinst som främsta mål, man vill mycket mer än så. Vinst är förstås bra men det är inte prio 1. Om vinst är prio 1 så är man förstås beredd att rucka på alla andra principer, man är beredd att stämma konstnärer som gjort en kampanj för Darfur med ens varumärke, man är beredd att roffa åt sig pengar från katastrofdrabbade och man är beredd att bete sig som en girig idiot.

Företag är inte intrinsiskt onda och ska heller inte vara det. Ett bra företag är likt en bra människa, det spelar ingen roll om de har juridisk rätt att stämma konstnärer om de beter sig som grisar så umgås jag inte med dem. Jag skulle aldrig kunna tänka mig jobba på ett sånt företag, jag måste nämligen tro på vad jag gör och bara där har LV förlorat ett litet värde iaf – det är en kick ass SEO de blir utan.

Företag som är giriga är lika otrevliga som giriga människor, gör inte affärer med dom.

4 svar på “Varför tror svenskar att företag ska vara giriga?”

 1. Företag måste inte vara giriga, men de flesta företag behöver ju åtminstone gå runt för att överleva. Undantaget är väl Apple då, som inte behöver sälja för att överleva.

  Jag håller helt klart med dig om att man inte bara kan fokusera på kronor och ören, det håller inte i längden, och botemedlet mot röda siffror i resultatet är ju knappast att stämma folk som håller på med välgörenhet. Att istället stötta välgörenheten kan ju faktiskt ge gröna fina siffror i resultatet, indirekt.

 2. Det sägs att ett företags uppgift är att maximera vinsten. I grunden är det kanske så men det finns många olika vägar att gå för att maximera vinsten. Som du påpekar, Magnus, så är företag som människor. Oseriösa företag gör man inte affärer med.

  Jag tror att det är många företagare som avstår en affär för att det inte känns rätt. Många företagare som jag känner har flertal gånger avstått från en bra affär, ekonomiskt sätt, därför att de vill uppnå något som är mer värt än kronor.

  Det finns en fara i att gå runt och tänka på att maximera vinsten. Maximera vinsten är ett svårt begrepp om uttrycket bryts ner i olika beståndsdelar. Det går att maximera vinsten på kort sikt och på lång sikt. Jag kan stämma andra för att tjäna pengar men den negativa bilden kan bli sådan att jag förlorar pengar i långa loppet. Flygbolag kan maximera vinsten på kort sikt genom att försämra underhållet, men vem vill flyga med ett sådant bolag?

  Jag förstår företag som jagar piratkopior och företag som vill snylta på deras renommé. Men det kan gå för långt. Ibland känns det som att en del företag går för långt i sin strävan att stämma andra som gör intrång på varumärkesrätten. Att jag har rätt behöver inte betyda att jag alltid måste hävda min rätt. Allting måste vägas för och emot samt att lägga sin energi på saker som är viktigt.

 3. Håller med helt och hållet. Problemet, som du själv säger, är att människor i allmänhet och svenskar till stor del inte ser någon skillnad på vad det är för skillnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *