Bilddagboken – här är slutet

Visste du att BDB varit ett av de allra största sökorden på Google.se? BDB är kort för Bilddagboken och det har varit en enorm mängd besökare på den sajten. Det har mer eller mindre varit den största samlingsplatsen för svenska ungdomar på nätet. Ja, Bilddagboken har tävlat med Facebook. Nu tar det nog stopp däremot.

 

Google Trends för BDB

 

Playahead, Skunk, Lunarstorm, Apberget och många fler. De har alla varit stora och de har alla fallit pladask. När var senaste gången du besökte MySpace för tusan? Om du tittar på diagrammet ovan så är det söktrender för BDB och Bilddagboken. Det du ser är alltså antalet sökningar som gjorts utdraget på en tidslinje, det ser inte helt ljust ut eller hur?

Jag vill hävda att det inte är så konstigt, det är så här det går till, varje gång. Många hävdar att Facebook är annorlunda, att man kommit till en sån massa att det aldrig kan ta slut. Sanningen är att community-användaren inte är en trofast partner, förr eller senare säger det ritsch-ratsch-fillibom (svårstavat) och så har man en ödestad i öknen. Ägarna bakom bilddagboken vet det, Tom Anderson på MySpace vet det men Mark Zuckerberg på Facebook verkar inte ha förstått det. Om han haft den insikten hade han förstås tagit något av de enorma bud som lagts.

Frågan är förstås inte om BDB eller Facebook kommer att gå under, frågan är när. Nu ser det visserligen ut som att Facebook kanske lyckas tjäna pengar i viss utsträckning men vi ska komma ihåg att BDB hade en schysst omsättning också (om än med svenska mått mätt). Lönsamhet är inte automatiskt en lösning, visst är det väl trevligt att dra in slantar medan järnet är hett men det betyder inte att varken BDB eller FB kommer finnas om några år.

Skillnaden är att BDB nådde toppen förra året, jag är övertygad om att FB når den i år eller senast nästa år. Det finns redan indikationer på att ungdomar lämnar FB och personligen (jag är en sån där tidig-anpassare) så har jag tröttnat för länge sen. Jag har blockerat varenda app och jag orkar i princip bara svara på meddelanden som är direkt till mig. Det syns ju inte så tydligt i deras statistik dock, FB skryter ju gärna med att man uppnått t ex en halv miljard medlemmar. Visst det är en stor siffra men jag kan ju inte gärna räknas för jag besöker ju aldrig sajten. 499.999.999 medlemmar alltså för även om jag har ett konto betyder det ju inget. Hur många fler har tröttnat på FB?

Jag är fullständigt övertygad om att alla communities, om det är BDB, FB, Playahead eller vad som helst når en punkt där man helt enkelt tröttnar, när alla vännerna redan flyttat någon annan stans och man bara ger upp. Vad tror du?

21 svar på “Bilddagboken – här är slutet”

 1. Jag måste säga att jag också är en sån där som också tröttnat på facebook, och intressant med trenden kring bilddagboken du tog upp.

  Men sen måste jag tillägga att när jag tidigare läste om facebooks 500 miljoner användare så skulle det tydligen vara aktiva användare de räknar(typ inloggade sista 30 dagarna)

  1. Jo, jag vill ändå mena att det inte gills. Jag har loggat in någon gång under de tre månaderna, måste ju göra det varje gång jag får ett mail om att det skickats ett meddelande till mig. Dessutom så var det kanske lite övertydligt, jag loggar ju faktiskt in ibland i förhoppning om att det ska finnas något intressant men jag vänder i princip alltid i dörren.

 2. Precis som alla tjänster och produkter följer communities på nätet produktlivscykeln. Så ja, inget varar för evigt, Facebook kommer förmodligen att överges till slut för något annat som är mycket mycket bättre.

  Teorin säger att du kan överleva produktlivscykeln genom att helt enkelt ge ut nya produkter. När kunderna börjar tappa intresset för din nuvarande storsäljare bör du redan ha lanserat nästa. Microsoft har lyckats bibehålla kundernas intresse för windowsplattformen genom att släppa en ny version vart fjärde år. Kanske kan Zuckerberg och Co göra samma sak. Känns som att dom innoverar ganska friskt för att folk ska bibehålla intresset. Kopplingen till andra program ökar nyttan med facebook (spotifykopplingen är t.ex. grym). Dom kanske har läst teorin och har mer koll än vi tror.

  Om fem år vet vi. Antingen har Facebook tynat bort och vi alla använder något annat bättre. Eller så är facebook defacto-standard för vår internetnärvaro. Ungefär som google är defacto-standard för internetsökningar idag.

  1. Det är möjligt att du har rätt men jag skulle ända vilja säga att det är skillnader mellan t ex windows/google och myspace/facebook. Det är inte så stor skillnad på vilken tjänst Microsoft eller Google tillhandahåller idag jämfört med vilken tjänst de tillhandahöll i början och de finns fortfarande kvar. Google har i mina ögon bara en egentlig produkt och den är den samma som den alltid varit.

 3. Jag håller med att Facebook blir tråkigare och att det är många som tröttnar. Det är väl bara inse att ens vänner inte är så intressanta (eller inte skriver så intressanta inlägg längre).
  Däremot är det oslagbart om man vill komma i kontakt med någon i bekantskapskretsen som man inte har mobil eller epost till.

  1. Jag håller med och jag tror att det är där någonstans vi kommer hamna långsiktigt, istället för att sitta och sunka på Facebook varenda dag kommer folk gå dit nät det är dags att leta rätt på gamla vänner.

 4. Så det börjar gå nedåt för BDB också, ännu en sajt som varit väldigt populär. Jag själv har aldrig använt varken bdb eller myspace någon gång.
  Jag håller nog med Simon lite där att det är väldigt smart sätt att få kontakt med vänner/släkt/familj som man inte har något nummer till. Troligtvis kommer det gå nedåt för Facebook en dag också men jag tror nog sidan kommer hålla längre.

 5. De borde nå toppen snart. Och 500 miljoner, är det verkligen så aktiva användare som Facebook vill mena? Jag tror att de kanske har 200 miljoner aktiva varje månad, och att alla andra konton bara ligger. Men lite speciellt är väl ändå världens största sociala nätverk? Det kommer förmodligen att dö ut som den fluga det är, men jag tror att det kommer att ta en stund. Mycket intressant och läsvärt inlägg!

 6. Det finns en stor skillnad mellan Facebook och BDB. BDB är en sajt. Facebook är ett ramverk. Jag tror snarare att Facebook har ett par år till kvar innan de når peaken. Möjligtvis blir Facebook en av flera källor i OpenGraph där data tillgängliggörs på webben. Att BDB skulle tyna bort tror jag ingen är särskilt förvånad över. Syftessajter har trillat av stolen när bättre alternativ kommit och knackat på dörren.

  Håller med dig om att Mark Zuckerberg’s hållning är problematisk för nätverkets fortlevnad. Men han verkar ha en hel del visa kollegor som ändå utvecklar ramverket i en riktning som gör det möjligt för dig och mig att skapa värden för användarna på våra egna webbplatser.

  Jag tänker inte kategoriskt säga att du har fel, för det vet nog varken du eller jag om du har förrän om ett par år. Däremot är liknelsen mellan tidigare communities och Facebook inte riktigt klockren då det är två vitt skilda väsen.

  Liksom Google vann fajten om sökarna, har Facebook vunnit fajten om nätverken. Jag ser fram emot kampen som nu kommer skapas mellan Goooooog och Febbo!

  1. Jag skulle säga att MySpace nog var mer av ramverk då där du faktiskt kunde skriva egen html till och med. Nu led ju MySpace av en hel massa andra problem och det kan ju helt enkelt vara så att folk tröttnade på spammet (och att siten faktiskt inte fyllde någon som helst funktion).

   Jag tror att du kan ha rätt i att FB har en möjlighet att klara sig vidare genom mutation men jag tror det skulle krävas stora förändringar för att det ska hända.

 7. Pingback: Strandh.DigitalPR » Blog Archive » DigitalPR omvärldskollar [2010/07/28]
 8. Jag ingen avvändare av Facebook men kan tänka mig att den blivit så stor att den har många år kvar. Vem vet? Lever man så får man se.

 9. Pingback: Marias länkar – 29 July, 2010 : Maria Hägglöf
 10. Tror inte att Facebook kommer att dö ut ännu, de har ju lyckats rätt bra med sin FBconnect. De flesta communities som jag bygger för tillfället har en valmöjlighet att använda FBconnect för att logga in på sidan. Facebook har som placerat som en slags leverantör av ”instant” community via deras FBML.

  Många bloggar har numera ”logga in via FB för att lämna en kommentar”

  Nog för att det finns andra, twitter connect lanserades i början av året, men den levererar inte samma varieté av ”out of the box” funktioner som FBconnect, till och med Youtube använder FBconnect

  så jag tror det är minst 3-4år innan nån annan kan ta över manteln

  1. Jo, de når ju ut på lite andra sätt men låt säga att det blev det totalt dominerande sättet på nätet för att hantera inloggning etc. Det skulle ju betyda att FB hade sjuka mängder medlemmar som loggar in med jämna mellanrum men ingen skulle ju faktiskt besöka deras site bara därför. Om de på något sätt skulle försöka tjäna pengar på det så skulle ju folk snabbt som ögat dessutom ta bort det från sina bloggar. Om FB t ex pressade ut en massa annonser så skulle åtm inte jag använda FB-connect.

 11. Om FB-Connect är standardsättet att logga in på tjänster på nätet om 2-4 år kan man säga att Zuckerberg gjort vad man enligt teorin ska göra för att överleva produktlivscykeln. Han har då lanserat en ny produkt som blivit populär. Då skulle FB vara en annan produkt än vad den var idag (eller för tre år sedan då FB-connect faktiskt finns idag).
  FB skulle inte vara ”ninjor och fyllebilder” utan ”ramverk för inloggning”. Därmed har man lanserat en ny produkt som folk gått över till att använda.

  ”Ninjor och fyllebilder” har nog redan peakat tror jag. Om FB inte hade börjat med andra (nya) tjänster hade kurvan för FB redan idag sett ut som BDB.

 12. Pingback: Ett socialt experiment: min första tweetup | Pontus Löf
 13. Jag har tröttnat på Facebook men jag älskar BDB många i min klass har tröttnat på Facebook men alla gillar BDB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *