Bloggar är inte små tidningar

Idag ska jag ge dig din allra viktigaste insikt om bloggar. Om du är, privat eller yrkesmässigt, intresserad av bloggande och bloggosfären så behöver du läsa det här. Det är lätt att se på bloggar som små tidningar och det är väl därför gammelmedia är så rädda för dem, det dyker upp 40 nya konkurrenter per dag i en bransch som tuggat på i hundra år. Jag har varit i kontakt med oerhört många bloggare och läst oerhört många bloggar, det finns några saker jag har insett.

Till att börja med, sitt utseende till trots så är bloggen inte en tidning och det ligger allra främst i motivationen. Journalistkåren kan få säga vad dom vill men när det kokat ner till karamellen så är det så att journalisten skriver för pengar. Om tidningen inte betalade ut lön skulle journalisten inte skriva några artiklar. Bloggaren skriver för att han eller hon vill. Det är idag ytterst få bloggar som tjänar några vidare pengar i Sverige, trots detta producerar våra bloggare sjuka mängder artiklar dag ut och dag in.

Bloggare är till skillnad från journalister inte lata

Jaha, tänker du nu, vad tusan var det som var så galet viktigt med det där? Jo, om man förstår det så inser man till exempel att journalister är lata medan bloggare inte är det. Om man jobbar med PR så behöver man förstå det här, en pressrelease, även en riktigt bra en, som skulle gå hem hos en journalist, går inte hem hos en bloggare. Skillnaden sitter i att journalisten måste skriva något och är tacksam för din hjälp för han är lat. Bloggaren, däremot, hon är inte lat, hon skriver ju av en annan anledning. Varje gång hon skriver en post gör hon det för att hon vill. Hennes liv blir inte enklare för att det kommer en väl förpackad pressrelease.

Du kan hitta en blogg som skrivit mer insiktsfullt om varje enskilt ämne

En annan insikt som också är en följd av samma sak är att man i blogglandskapet kan hitta bättre artiklar om varje enskilt ämne än man kan hitta i dagstidningarna. Anledningen är enkel, eftersom bloggaren bloggar för att han vill och är intresserad av ämnet så är det en person som kan mer om det. Sökmotoroptimering är mitt favoritämne, det skrivs med jämna mellanrum om sökmotoroptimering i olika tidningar. Journalisten som skriver är i bästa fall en IT-journalist och allra oftast någon som har en utbildning i politik. It-journalisten kan förstås prestera en bättre och mer insatt artikel än den med en pol mag i ryggsäcken men ingen av dom kan skriva lika insatt som de bloggar som finns på ämnet. Vet du om att en riktigt stor andel av Sveriges bästa sökmotoroptimerare skriver om det?

Men bloggar handlar ju om dagens outfit

Det är nu du börjar tycka att jag har fel, du kommer säga att nästan alla bloggar handlar om vilket smink som är på idag och vem som hånglat med vem. För det första så måste vi inse att bara för att det är bloggar som har mycket besökare så är det inte signifikant för när man tittar på blogglandskapet. Det är som att säga att svensk kultur är smurfhits. Du har glömt att göra en mycket viktig sortering när du tittade på bloggarna, du har glömt att sortera bort åldersgruppen 13-16. Om vi tar en titt på gamla musiktopplistor från den tiden då det fortfarande såldes singlar. Kommer du ihåg att det bara var barnmusik på dom? Anledningen var att den grupp som köpte singlar var tjejer i åldern 13-16. Ingen vuxen människa köper en singel och ingen vuxen människa läser Kenza.

Backstreet Boys är bäst?

Om du sorterar bort den gruppen så kommer du märka att läget är helt annorlunda, då är Backstreet Boys inte störst, ingen bryr sig om dagens outfit etc. Du har dessutom helt plötsligt hittat en grupp bloggläsare och bloggare som kan påverka. I den här gruppen hittar du inte bara vardagsbetraktelser utan du hittar allt. Här hittar du ledande experter inom sina områden, du hittar chefer för enorma företag, du hittar till och med journalister som i egenskap av bloggare förvandlas till någon som skriver för att dom vill istället för att tjäna pengar. I den här gruppen hittar du dessutom de bloggar som funnits länge och har en mindre skara extremt trogna läsare, jag skulle vilja säga att läsarna är mycket trognare än tidningsläsarna till och med för samma resonemang leder till ännu en slutsats.

Om det fanns en tidning som bara skrev nyheter om dig och din familj, skulle du köpa den då?

I en blogg står sånt som intresserar någon. Någon har satt sig ner och skrivit sånt som denne är intresserad av. Om jag hade en blogg där jag varje morgon skrev att jag borstade tänderna så skulle journalistkåren skratta åt mig för min tandborstning har ju inget nyhetsvärde alls. Jag vill mena att det är fel. Min mamma skulle slaviskt följa bloggen för hon vill veta att jag tar hand om mig, har på mig halsduken när jag går ut och inte umgås i dåliga kretsar. Jag skulle ha en läsare som är långt mer trogen än vad någon tidning kan paradera med, så länge jag skriver så läser hon. Du kan låtsas att det inte är något att ha en trogen läsare men det är mer än vad Rocky Mountain News har. Om vi sen skulle bredda bara en aning, jag skulle vilja påstå att på den här bloggen och min andra blogg Sökmotorkonsult.se så har jag 100-200 läsare som läser varje post. De kontaktar mig via mail, de lämnar kommentarer och de länkar till de inlägg de gillar mest. Jag har på Sökmotorkonsult.se säkert fått en kommentar, ett mail eller en länk av 30% av alla mina läsare. Vilken tidning kan säga det?

Jag och mina läsare, vi är lika

Jag skriver ju för att det intresserar mig, jag har samma ingångsvärde som mina besökare, vi är lika. Därför har jag en närmare relation med mina läsare än vad DN har, DN vet ju inte ens vad de som kommenterar heter eller var de bloggar, jobbar eller twittrar. Jag vet det, jag har besökt deras bloggar för jag är ju intresserad. När svenskan skriver om arbetslösheten, skatten eller flyktingpolitiken så basunerar dom ut något till sin mer eller mindre okända läsarskara. När jag skriver om det så berättar jag för mina vänner. Svenskan må ha mer räckvidd men jag har något dom aldrig kommer att få, jag har en relation.

Du förstår förstås att eftersom jag har en relation så påverkar jag mer. Bloggen är ett mycket farligare vapen än pennan och om du inte har förstått det än så kommer du nog inte förstå det alls.

39 svar på “Bloggar är inte små tidningar”

 1. Okej, så du tycker att bloggar och tidningar inte är samma sak. Jag håller med.

  I övrigt är du lite väl kategorisk när du ska komma fram till din slutsats. Att ingen vuxen läser Kenza är helt enkelt inte sant. När landsortstidningar skriver om den senaste syjuntan så är det för att läsarna har en relation till sin tidning.

  Din text andas viss arrogans helt enkelt, även om du som sagt har en poäng i själva sakfrågan (slash slår in en öppen dörr, eftersom det faktiskt är ganska få som hävdar att bloggar är lika med tidningar).

  Men jag kanske borde läsa bloggar av medieanalytiker i stället för sökmotoroptimerare för att få medieanalyser ;)

  /Simon, bloggande och bloggläsande journalist

  1. Jag upplever att den här kommentaren är besynnerlig – när fick någon senast en kommentar från en journalist som inte vet att sätta mellanslag efter punkt? Antingen är kommentaren på något sätt falsk eller så har det gått utför med journalistutbildningen.

 2. Elegant och retoriskt väl upplagt.
  Bra poänger och jag håller med dig i det mesta.

  Några saker att reflektera kring mellan bloggare/journalist.

  *Uppdraget – journalisten har (i alla fall på pappret) ett opartiskt uppdrag att beskriva företeelser. Det har inte bloggaren.

  *Meddelarskydd har du i kontakter med en journalist, det har du inte med en bloggare.

  *Paketeringen – journalister ger genom mediet en paketering av händelser och fenomen som du kanske inte skulle veta på något annat sätt för dina surfvanor får dig inte att snubbla över det där som du först när du har läst/lyssnat/tittat inser att du faktiskt ville/behövde veta. I överskådlighet vinner traditionella medier – i fördjupning segrar bloggarna.

  /Patrik

 3. Grymt bra. En smula kategoriskt förvisso, jag kan hålla med Simon, men eftersom bloggen bara är ett verktyg är bloggvärlden mycket svårare att ringa in och sammanfatta än tidningar, så viss förenkling är helt enkelt nödvändigt.

 4. Jahapp, då blev jag omyndigförklarad då…
  "Ingen vuxen människa köper en singel" :(

  Men ang. att pressen oroar sig är en sak, de förlorar pengar på att vi läser sånt vi är intresserade av och väljer bort sånt vi inte medvetet vill ha. Vi kanske borde oroa oss lite också?
  Ja, "Bloggen är ett mycket farligare vapen än pennan", och den främsta faran med bloggar är nog att många utger sig för att vara mer pålästa än de är och att deras läsare tror dem. Kanske inte ett stort problem för SEO-bloggar (av naturliga orsaker), men när det gäller bloggar med inriktningen fysisk / psykisk hälsa eller samhället…

 5. Bra nu fick jag inspiration till ännu ett eget blogginlägg. Tycker att tidningar och bloggare lever i symbios med varandra på nåt sätt. Bloggare kan fördjupa, tillföra nya kunskaper och vinklar osv.

 6. Fast det finns lata bloggare också, som bara skriver vad dn och SvD skriver och länkar till dem bara. Jag har också sett bloggar som i stort sett bara samlar på länkar.

 7. Jag skulle vilja försvara mig lite mot alla er som säger att jag är kategorisk i bloggposten. Ja, de må vara hänt, det är svårt att kunna visa några skillnader annars. Naturligtvis finns det tidningar som delarna bloggarnas egenskaper och tvärtom, naturligtvis finns det vuxna som både läser Kenza och köper singlar men jag vill påstå att de är en försvinnande liten del.

 8. Jag skulle också vilja passa på och tacka för alla kommentarer, särskilt de uppmuntrande kanske men också de kritiska. Tveka inte att ge din egen bild.

 9. Jag har gjort ett aktivt val att inte svara på kritiken i kommentarerna för jag upplever att jag behöver skriva en uppföljare. Det är en hel del riktigt värdefulla synpunkter och jag känner att jag inte gör dom rättvisa annat än med en egen url och en egen rubrik.

 10. Trams!

  Jag läser dagstidningar för att jag vill åtnjuta genomarbetade, artiklar och skarpa analyser producerade av yrkesmän.

  När jag vill läsa naiva, hafsigt skrivna verk av slynglar med åsikter så vänder jag mej till bloggar.

  mvh/jens

  1. Jens, du är uppenbarligen ett troll och jag tänker inte bemöda mig med att ta din kommentar på allvar. Jag tänkte bara ta och passa på och tacka för att du delar med dig av dina fantastiska insikter, tur att det finns människor som du.

 11. Jag är beredd att hålla med men jag tycker en intressant skillnad är huruvida man är medveten om det och arbetar för att vara så objektiv som möjligt.

 12. Bloggarna skulle inte ha något att skriva om utan nyhetsmedierna och dagstidningarna. Bloggare lever på andras arbeten och är inget annat än en massa självutnämnda krönikörer som bara tillför massa surr.

  Få undantag finns och det är när en bloggare gör ett medborgarjournalistiskt reportage själv ibland. De mest aktiva gör i princip ett eget reportage 1 gång om året om ens det.

  1. Jag är beredd att hålla med till viss del. En viss typ av bloggar lever i symbios med tidningarna, andra gör det inte. Politiska bloggar har en tendens att dra nytta av och ge nytta till våra stora dagstidningar, mer nischade bloggar vill eller kan inte göra det eftersom det helt enkelt aldrig eller mycket sällan skrivs om relevanta saker i tidningarna.

 13. Den mest vanliga förekommande sak med bloggen är att den letar upp och samlar upp nyheter och information om ett ämne, så att man själv slipper leta efter det. Men detta skulle som sagt inte kunna göras utan tidningarna.

  Om bloggarna går ut själva med kamera och intervjuar politiker dagligen eller via skype, samt för egna undersökningar, så skulle man kunna tala om att de är fria medier, men inte annars.

  1. Jag håller inte med alls, jag kan räkna upp ett antal tillfällen då nyheterna färdas åt andra hållet. Jag tycker att det låter som en åsikt som man kan råka drabbas av genom att följa twinglylänkar från artiklar i för stor utsträckning. Utan tvekan finns det bloggar som gör just det men att säga att bloggar generellt sett gör det är bara fel.

   Ta en titt på några av de stora bloggarna inom mitt gebit t ex, Lindqvist.com, Sokmotorkonsult.se eller Joinsimon.se. Om dessa bara bevakade vad som stod i tidningarna skulle det inte finnas särskilt mycket innehåll i dem. Alla de jag räknade upp (inkl min egen Sökmotorkonsult.se) berättar 10 eller 100 gånger mer om branschen än vad någon tidning gör.

   Man skulle kunna vända på argumentet och säga att tidningar bara rewritar TT-nyheter å andra sidan.

 14. Rolig och uppskattande bloggpost. Det var värmande att läsa.

  Håller med Moderata karameller – att tidningar och bloggar lever i en slags symbios med varandra, med det tillägget att det gör bloggar och bloggar också, och bloggar och andra media -radio, tv, youtube m fl men inte med facebook.

 15. Hej!

  Jag har aldrig varit inne på din blogg tidigare, men skulle mest vilja ge dig en eloge för denna oerhört välskrivna artikel! Den retweetas med detsamma!

  Tack,
  Jens

 16. Väldigt intressant inlägg får jag lov att säga! Och helt rätt! :) Första gången jag är inne här och läser. Ha det gott! /Norpan

 17. Pingback: Blogga för en tidning « Träningsglädje
 18. Hoj! Tycker att du lyfter fram ett antal viktiga poänger i den här posten. Men så är det alltid detta ”men”.
  Din beskrivning av lata journalister som bara klipper och klistrar förstör; problemet i det avseendet ligger på en annan nivå. I många fall hinner de faktiskt inte mer eftersom arbetsbelastningen ökat så pass mycket de senaste decennierna. Nej, det är långtifrån bra, men förklaringen ligger i mediestrukturen. Den brist på tid som finns på redaktionerna utnyttjas av drivna lobbyister och kommunikatörer, medan de andra står vid sidan.
  Jag är ju journalist OCH bloggare, så jag har ryggen fri. :)
  Oftast tycker jag det är bra när du spetsar till saker, men just i det här fallet kantrar det över och gränsar till något som kan beskrivas som förakt. Det leder bara den konstruktiva diskussionen på villovägar.

  1. Om jag ska vara uppriktig är jag inte helt säker på att det är mitt ansvar att se till att det hålls en konstruktiv diskussion. Företag som inte klarar av finanserna ska gå omkull, det är själva kärnan i marknadsekonomin. Jag ser en lång rad krascher framför mig, visst kanske inte tidningarna kommer gå omkull men det kommer bli allt mindre folk i husen. Jag tror att det är bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *