Lamm Sous Vide

Under gårdagen tillagade jag det bästa lamm jag ätit. Sous Vide är svaret och 24h på 58 grader. 

Jag tänkte dela med mig ett litet recept idag, på vad som nog är det godaste lamm jag ätit. Det är i princip inga konstigheter om du är van vid Sous Vide. Tillsammans med vitlök och rosmarin badade jag en lammstek på 58 grader i 24 timmar. För den som vill ha en något rödare bit borde 56 grader fungera, se kommentarerna för mer utvärdering.

Bada lammet i 24 timmar

Pensla med något sött, honung, lite vinäger och blandade kryddor i mitt fall. Stek på den ganska ordentligt i panna så att den får färg.

Till det lite rostade rotsaker och en kall sås på gräddfil, vitlök och kapris (går nog att byta ut mot vad än man kan tycka är gott).

Jag brukar personligen ha lite svårt för lamm, det smakar ju ofta kofta, men den lite mildare smaken som blir resultatet av sous vide och den perfekta tillagningen gör verkligen skillnad.

14 svar på ”Lamm Sous Vide”

 1. KOFTA??????
  Kanske du ätit ett får som dött av ålderdom?
  Tyvärr förefaller det som om svenska uppfödare av Lamm gör allt för att köttet ska få en så neutral smak som möjligt.
  Vad är det för vits?
  Numera mäker mina smaklökar knapp vad jag äter för svenskt kött, lamm, gris, nöt allt smakar i stort sett lika dant. Enda skillnaden är att svenskt nötkött är segare än övriga kreatur. Köper oftast lamm från Nya Zeeland eller Australien tyvärr har jag bara fått tag på Halalslaktat. Fest? Då blir det nötkött från USA. Dyrt men med köttsmak.

  1. Jag har personligen svårt för att frakta mat över hela världen. Jag tycker nog du däremot har rätt i att kött ofta kan vara smakrikare på andra ställen, jag bodde själv i Latinamerika i några år och kan skriva under på att det ofta var en bättre upplevelse.

   Jag har förstås inte ätit lamm som självdött, det gissar jag att du förstår.

  2. Håller med! Faller man in i kören att lamm smakar kofta så går jag genast till ett annat recept. Lammkött från Nya Zealand eller Australien är det som gäller…

   1. Så maximalt med frakt är din målsättning? ;)

    Det är roligt att det är så pass många som kommenterar att jag känner ”fel” smak. Kanske är det så att man har olika smakpalett eller så kanske du själv helt enkelt inte har så utvecklad?

 2. Hej,

  Intressant recept. Kör en lammstek på 57,5 grader, 24 timmar as I write. Min stek har släppt väldigt mkt vätska i vakuum-påsen och jag befarar att den riskerar att bli torr. Någon som upplevt samma sak? Tips för att undvika detta eller är det något som man får leva med?

  Lät min stek ligga på galler i kylen i ett dygn innan för att den skulle möra och torka något.

 3. Jag tyckte också det blev mycket vätska men det gjorde inget negativt för slutresultatet. Svårt att säga förstås utan att kunna jämföra.

 4. Sådär, nu är steken uppäten och slutsatsen efter djupgående diskussioner runt bordet blev att steken var bra; väldigt mör och fin yta (brände av den i gjutjärnspanna), dock något torr och väl grå i färgen.

  Nästa gång blir det nog en mindre justering för att optimera resultatet för vår smak; runt 56 grader och något kortare tid.

  Tack för ett bra recept! :-)

  1. Vad synd att den blev torr, undrar varför det blev så mycket vätska. Jag la till en liten rad i posten om att man kan prova med lägre temperatur också.

 5. Kör 56 grader och typ 8 timmar. Svartpeppar, salt, timjan och rosmarin, gärna mynta och lite Citronsest. Droppa olivolja eller några klickar smör. Keep it simpel.
  Naturligtvis beroende på storleken på styckningsdetaljen är tiden lite svävande. Men, låt gärna köttet ligga över natt färdigt i vakuumpåsen så marineras det väl.
  Har kört detta med skivat lägg på lamm. Sen på grillen. Funkar kanon

  1. Hur mycket vägde din lammnacke? Jag ska i helgen göra ordning 2 kg lammnacke. Är det då 8 timmar med 56 grader?

 6. Jag följde ett annat, liknande recept och vill dela erfarenheten.
  En hel del lärdomar här :/

  – Körde 3 stekar samtidigt; Idiotiskt på första försöket med nytt kött.
  – 64 grader var alldeles för varmt.
  – 20 timmar var troligtvis också lite länge.
  – Grillning i ugnen efteråt var nog inte tillräckligt effektivt. Tog längre tid än väntat att få färg.
  – Köttsaften och lite rödvin kokade jag morötter och palsternacka i. Alldeles för mycket rotfrukt (av praktiska skäl) för att sen kunna användas som gryta för köttet.
  – Slutresultat: väldigt torrt kört som jag måste hitta ett sätt att fukta upp.

  Painful. Hoppas mina misstag kan hjälpa andra som vill pröva lamm i sous vide..

  1. Det låter som sagt alldeles för varmt med 64. Testa 58 om du ändå vill ha relativt vältillagad.

 7. lammstek prövade jag och lite torrt och leverpastejliknande i konsistens så tiden 24 tim alldeles för länge! jag körde min i 9 ! tim och det blev nämnt resultat!
  Alltså 56 grader och ca 6 timmar tror jag på!
  Dvs att det verkligen är lamm och inte vuxet får!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *