Livskvalitet i norr – Vi måste prata om det.

För tio år sedan flyttade jag tillbaka till Örnsköldsvik. När jag lämnade för nästan tjugofem år sedan var det inget jag trodde skulle kunna hända. Slumpen och lite oväntade faktorer gjorde att det hände och jag skulle vilja prata om vad det inneburit.

När jag flyttade till Övik fick jag snabbt (det handlade om en månads väntan ungefär, förstahandskontrakt) en hyresrätt i stans, enligt mig, vackraste hus. Med ordentlig takhöjd och fantastiska fönster betalade jag mindre än jag gjort för 40 kvadratmeter i Stockholm. Här fick jag 140 precis mitt i stan. Ändå föddes ganska snart idén att jag ville bo i hus. Resultatet är huset du ser på bilden.

Istället för en minuts promenad till kontoret blev det visserligen 5 minuters bilfärd men det är fortfarande så pass nära att man kan gå om det krisar. 140 kvadrat förvandlades snabbt till 300 dessutom och om det är något som jag inte står ut med så är det att bo trångt. Jag mår fysiskt illa av de små lägenheter jag tvingats bo i när jag levt i huvudstaden. Jag vet att det kan låta nedlåtande och drygt men du ska komma ihåg att stora ytor inte på något sätt är ouppnåeligt här uppe. Huset är fortfarande, trots omfattande renoveringar, inte dyrare än en ok lägenhet i Stockholm. Om man kan tänka sig bo tio minuter längre bort rasar dessutom priserna till miljonen kronor istället för miljoner.

I kombination med våra kortade arbetsdagar har livet dessutom blivit lite mer harmoniskt. Jag är fortfarande som besatt av att utveckla och förbättra företaget men det är så mycket som är enklare än i Stockholm. Att åka och storhandla till exempel, jag kan inte riktigt sätta fingret på det, om det är den mindre trafiken, de större ytorna eller om det bara är ett lugnare tempo som gör det mindre jobbigt i Övik. Det känns dessutom som att det går mycket fortare.

Saker vi behöver i norr som inte behövs i Stockholm

Sverige liggandes på sida
Det finns mer i Sverige

Det finns däremot sådant som man i princip måste ha som inte behövs för den som bor i storstaden. Bil med fyrhjulsdrift är ett bra exempel på det, jag upplever att det är ett måste här. Jag tror inte jag skulle ta mig från gården på vintern alls om jag inte hade drift på alla fyra hjulen.

Man måste också vara beredd på att resa om man har ett jobb av mitt slag. Det är utan tvekan så att en mycket stor andel av kunder och kompetenser finns just i Stockholm. Om jag skulle välja att isolera mig här uppe snarare än att åka till Stockholm rätt ofta skulle företaget inte alls gå så bra som det faktiskt gör.

Jag måste också skotta snö, riktigt mycket snö på en riktigt stor tomt varje vinter. Det är faktiskt en hel del jobb att ta bort plogkanter och att ta sig till soptunnan.

Det är utan tvekan värt det

Naturligtvis är vi alla olika och utan tvekan är det så att många föredrar en lite större stad. Jag tycker däremot att fördelarna väger långt mycket tyngre än nackdelarna här uppe. Eller har du något som slår en egen strand på tomten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *