Vi har allt i molnet

Mer eller mindre allt vi använder på företaget ligger i molnet. Ordet beskriver inte riktigt hur vi lagrar saker för jag hatar att komplicera något som är enkelt.

Molnet är en konstig beskrivning på vad vi har men det är nog så att det är vad man ska kalla det. Det ligger i princip inget på de datorer som står utställda på kontoret. Chrome och Skype finns varav den senare kanske ska bytas ut mot Slack när vi blir tillräckligt motiverade. Kanske kan någon därute hjälpa oss med motivationen?

Min idé när vi köpte in de första datorerna till företaget var att ha en stapel av prisvärda datorer och så fort någon gick sönder bara byta. Meningen var att nedtiden skulle bli så nära noll det gick att komma. Det är inte riktigt så det fungerar men vi har minimerat hur lång tid det tar att komma igång efter ett datorhaveri åtminstone.

Lösningen för oss var att använda Google Docs, kostnaden är låg och driftsäkerheten mycket hög. Vi har några mer avancerade användare som till vissa uppgifter behöver Excel (kanske av faktiska skillnader, kanske av vana). Vi har online-redovisningsprogram i form av BL i molnet.

I mina ögon är det här knappast särskilt strategiskt och det behöver inte vara särskilt komplicerat. Vi har helt enkelt valt onlinetjänster snarare än att packa våra datorer fulla. Det är därför jag tycker det blir lite konstigt att prata om molnet för vad vi gjort, du säger ju knappast att du söker och läser tidningen i molnet för att du googlar och går till dn.se.

Det enda som sticker ut

Barracuda

Det enda som sticker ut en del här är vårt eget Cuda. Cuda är visserligen inte heller något som ligger på våra egna burkar men det är hemmabyggt. Cuda håller ordning på våra kunders många projekt och rapporter. När vi satte oss och tittade efter en kombination av CRM (Customer Relationship Management) och arbetsverktyg för sökmotoroptimerarna kunde vi inte hitta något som passade ens lite till vad vi ville ha.

Vi har lagt någonstans i krokarna en årsarbetstid på systemet hittills och jag upplever inte att vi kommit mer än halvvägs. Ju bättre Cuda blir desto smidigare blir jobbet för alla och det märks tydliga skillnader varje gång vi rullar ut en patch.

Det känns konstigt att prata om moln

Arbetet vi gör kräver inte så komplicerade verktyg. Det allra mesta går att lösa med Excel, eller i vårt fall Google Sheets. Resten handlar i mångt och mycket om text och det som inte gör det fångar vi upp med Cuda. Mer komplicerat än så blir det inte, därför känns det konstigt att säga att vi lagt saker i molnet.

Till att börja med har de aldrig legat på någon annan plats och vi har aldrig upplevt ett behov att ha en massa program på våra burkar. Dessutom är det just det, vi har ju bara helt enkelt använt tjänster som finns online för att lösa de problem vi stöter på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *