Om du delar min bild så ställer det krav

Om du tror på min bild att utanförskapet i de små orterna är orsaken till polariseringen, eller åtminstone en delorsak, då manar det till handling. Det finns saker vi måste göra för att komma till rätta med problemet.

Kanske minns du min artikel om identitetspolitikens framväxande i de mindre orterna? Om du håller med mig om att det är något som händer och att det leder till att politiken i Sverige polariseras, att vi får mer väljare ute på extremkanterna, då vet vi också vad vi behöver göra.

Om du som jag tror att arbetslöshet eller en känsla av lågt värde är en stor anledning att svensk politik tagit den väg den tagit de senaste åren så är det naturligtvis det vi behöver göra något åt. Det är nog inte ens så svårt att göra det men man behöver välja väg. Jag skulle välja den långsiktigt hållbara vägen med att göra tillväxt i de mindre orterna möjlig. För det behövs två ingredienser, ett företagsvänligt klimat och färre anledningar att lämna den lilla orten.

Den andra vägen skulle vara att pumpa in statliga pengar i dessa orter men jag är mycket mer tveksam till den metoden. Om man vill få en stabilitet och något som faktiskt är en tro på framtiden, vilket jag är övertygad om är vad som krävs, då behöver vi något som är bättre än ett liv på bidrag. De små orterna i Sverige har blivit utarmade under en mycket lång tid, tömda både på specialistkompetens och andra resurser, det går inte att på kort tid ändra det utan här behövs långsiktigt arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *