Fritid – Hur gör man?

Mer än 15 år som företagare, på ett eller annat sätt, sätter lite spår på själen. Ett sådant märke är att det kan vara svårt att stänga av. Här är mina tankar om hur jag fungerar, kanske är det likadant för dig, kanske inte.

Det är nära nog omöjligt att inte fokusera på uppgiften för mig. En after work när jag bodde på Malta betydde alltid att snacka om SEO. När jag träffar min syster idag pratar vi om personal, budget eller något problem som dykt upp. När jag bodde i Costa Rica skrev jag på min lediga tid, jag tror aldrig jag producerat så mycket text om sökmotoroptimering som då.

En aktivitet som kräver 100% närvaro

Jag har förstått en sak om mig själv, om jag vill sluta tänka på jobbet behöver jag göra något som tar hela min uppmärksamhet. För att kunna vila behöver jag en riktigt svår uppgift.

Det besynnerliga fenomenet gick upp för mig efter en längre övning med Försvarsmakten. Jag övar, går utbildningar och utbildar en del inom försvaret, och konstigt nog kände jag mig efter övningen mer utvilad än innan. Detta trots långa arbetsdagar, från arla morgon till långt in på natten, ungefär en vecka i sträck.

Min tjänst är heller inte en sådan att det är stor skillnad mot mitt vanliga arbete, inte så att jag jobbar med kroppen i försvaret och huvudet civilt. Båda jobben kräver fullt mentalt fokus men det ena vilar upp mig från det andra.

Städ och Hammare

Alla behöver återhämtning, förstås, men det kanske kan vara så att det får se ut på olika sätt? Vissa idrottar, andra orkar bara slå på teven. Det som fungerar bäst för mig är något som kräver mitt fullständiga fokus.

Det är en av anledningarna till att jag valt att sätta upp en smedja i min källare, det är bilder på verktyg i den som du ser i posten. Smide är svårt och tar tid att lära sig. Varje hammarslag, särskilt med fjäderhammaren, behöver landa på rätt ställe och lagom hårt. Om man trycker till fel vid bandslipen har man saboterat vad som kan vara timmar av slipande. Man måste vara där, i stunden, för att kunna skapa.

Tempot är inte särskilt högt i smedjan, en del saker tar lång tid. Ett knivblad behöver sakta sjunka från härdningstemperatur till rumstemperatur i normaliseringsprocessen till exempel. Här är det bara att vänta, eller ta något annat som behöver göras färdigt. Slipning däremot är också långsamt men kräver ändå att du är med. Otaliga timmar vid bandslipen eller med sandpappret ger faktiskt, nästan varje gång, en rent harmonisk känsla i kroppen. Inte för att jag tycker att det är så roligt, det gör jag inte, det är otroligt tråkigt att slipa för hand.

Vad kan man göra?

Det är inte bara smedjan och försvarsövningar som gör det här förstås. Annat som hjälper mig stänga av arbetet är pistolskytte, som verkligen kräver fokus. Matlagning, på det sätt jag väljer att göra det, kräver också både eftertanke och koncentration. Min tanke är att du kanske har sådana fritidsintressen också? Vad gör du för att släppa arbetet helt för en timme?

 

7 svar på ”Fritid – Hur gör man?”

 1. När jag skulle posta den här artikeln till Facebook kom jag till följande insikt, tänkte att jag skulle skriva den som en kommentar här också: Så fort någon lärt sig minsta lilla om SEO startar de en blogg och ska lära alla andra. Lite så är det med min bloggpost om fritid, här famlar jag för att ta reda på hur man gör när man är fri. Så här gör jag i alla fall, om du liksom jag haft problem med det, kanske det kan vara en start.

 2. STOR igenkänning på detta!!!
  Att vila från arbetet (eller något annat mentalt påfrestande också för den delen) behöver inte alls betyda att man gör ”ingenting” eller väldigt lite. Tvärtom handlar det precis som du skriver om att få möjlighet att tänka på något annat, även om det i sig kräver full koncentration, kanske t.o.m. i kombination med en inte obetydlig fysisk ansträngning.

  Som exempel kan jag nämna att jag precis som du kan finna ”vila” i en lång hemvärnsövning. Vid åtminstone ett tillfälle i mitt liv har jag valt att åka på övning i en väldigt jobbig period i mitt liv trots att det för en utomstående förmodligen var rätt ologiskt. Jag åkte dock bara för att få komma bort och tvingas tänka på något annat. Det funkade alldeles utmärkt och även om jag var fysiskt trött och sliten när jag kom hem var jag mentalt i mycket bättre skick än när jag åkte.

  För mig finns annars återhämtningen och sinnesfriden att finna i skogen. Där finner jag harmonin och där laddar jag mina batterier. När jag får vara i skogen, på jakt eller för att plocka bär, då mår jag bra!

  1. Det finns väl studier som visar på att själva vistelsen i naturen faktiskt är bra för hälsan har jag för mig. Har inte grävt djupare i det men skogen tillför något.

 3. Det låter helt rätt med en smedja att koppla ifrån allt och fokusera på det man gör. Själv har jag startat en inredningsblogg och ska testa gör DIY målningar!

  1. Bloggande kan helt klart vara en källa till någon sorts harmoni. Jag själv har gjort det i tjänsten i 15 år så på många sätt är det renodlat en känsla av arbete hos mig.

   1. Jo men visst det är väl en visst arbete att sälja sponsrade inlägg. Men om man tänker bortom det som är ”jobb”.

    I en blogg få dela med sig av tips och köpa nya saker till hemmet är rolig hobby! Som nu, roligt för dig läsa trevliga kommentarer!

    1. Jag tänkte nog inte så mycket på sponsrade inlägg, jag skriver inte sådana nämligen. Bloggande kan ju vara jobb på så många mer sätt, ett exempel är alla de inlägg jag skriver på https://brath.se/blogg/ – det är i allra högsta grad arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *