Snygg, framgångsrik, smart & vältränad

Sluta hetsa, det skulle nog vara mitt råd till dig som är ung, eller känner dig ung, idag. Jämförelsehysterin måste ta slut förr eller senare.

Smala modeller på affischer på stan, är det något som stör dig? Eller jämför du kanske på Allabolag.se varje morgon? Jag skulle nästan vilja påstå att felet ligger hos dig, fast inte på det sätt som du tror.

Minns du min post om att man inte måste träna som skapade så många upprörda känslor? Jag har funderat en hel del på varför den upprör så många; jag har skrivit en artikel om att jag (för tillfället) väljer bort träning till förmån för annat. Artikeln verkar uppröra på samma sätt som om man var killen som inte snusade i högstadiet, alla Måste träna!

Köp inte myten

Jag tror att grunden här är att man köpt idén att man kan hinna med allt. Om jag ska sticka ut hakan lite så tror jag att det här särskilt drabbar kvinnor eftersom de befinner sig i en stor samhällelig omställning just nu.

Kvinnor idag har förväntningar på sig själva som nog kan vara förödande att försöka uppnå. Jag ska ge några exempel så kan du känna efter själv huruvida du håller med eller tycker att jag är ute och cyklar.

  • Kvinnor sköter idag, fortfarande, huvudparten av hushållsbestyren hemma.
  • Kvinnor tar huvudansvar för barnen.
  • Kvinnor har huvudansvar för hushållsbudgeten.
  • Kvinnor idag presterar bättre i skola och unga kvinnor gör snabbare och rakare karriär än män.
  • Kvinnor upplever en större press (kanske är vi på väg att bli mer jämlika här) att vara vackra, på det sätt det nu innebär.
  • Och så vidare

Det här är förstås inte bara något som gäller kvinnor men det har blivit mycket tydligare för kvinnorna. För idag förväntas de, precis som männen, att ha en ordentlig karriär. Detta samtidigt som ansvar/skuldkänslor för de tidigare uppgifterna inte minskat. Snarare är det kanske så att kraven föräldrar ställer på sig själva är högre idag än de var för något decennium sedan.

Livspussel

Det pratas en hel del om livspussel idag. Stress har gått upp i toppen på orsak till sjukskrivning. I snitt pendlar vi längre och längre (åtminstone tid och åtminstone i storstäderna) och vi lägger allt mer på skönhetsprodukter, det gäller båda könen.

Jag går inte runt och tror att det är dåligt att vara snygg, eller att man mår dåligt av att vara vältränad. Jag tror att det lätt kan skapa problem om man väljer allt däremot.

Vi har kortat ner arbetsdagarna

Min bild är att det sällan blir bättre resultat av längre arbetsdagar. Det beror på arbetsuppgifter men i många av de nyare branscherna så handlar det om att lösa uppgiften snarare än att vara på plats en viss mängd tid. Att vi gått ner till 6 timmar när resten av världen har 8 kommer sig av två grundläggande idéer:

  1. Jag tror inte på att man presterar mer på 8 timmar än på 6.
  2. Jag skulle gärna se att mina medarbetare mår bra.

Vi har gjort ett försök att underlätta vardagen för våra anställda. Att hämta barn på dagis ska inte vara lika krångligt som om man var på ett annat företag. Det ska hinnas med att gå på Ica innan anstormningen dyker upp. Man ska hinna med tunnelbanan innan den värsta stressen, och så vidare.

Om det är så att man vill träna eller läsa på om ledarskap under den tiden man får över så är det något vi uppmuntrar men vi kommer inte bestämma vad som görs.

Vi har försökt skapa bättre förutsättningar, genom att ge mer fritid till vår personal. Det är vårt bidrag till en lösning på stressproblemen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *