Res till Costa Rica

Costa Rica är en alldeles fantastisk plats som har så mycket att erbjuda som vi svenskar aldrig eller sällan får uppleva. Om du har en chans att åka till Costa Rica så ska du definitivt ta den, det kommer bli en upplevelse du kommer att komma ihåg, utan tvekan. Skillnaderna mellan det här lilla landet mitt i Centralamerika och Sverige är enorma, på många sätt. Jag ska försöka visa dem i den här lilla reseguiden.

Jag har bott i Costa Rica i ungefär 1.5 år och har därmed hunnit med att leta mig runt i ganska stor utsträckning. Både gått på en del nitar och hittat en del riktiga guldkorn, den här guiden är tänkt för att du ska slippa nitarna och kunna gå direkt på guldkornen.

Guide till Costa Rica

En sengångare i djungeln i Costa Rica

Det allra första du behöver veta är att det här är ett väldigt litet land. Sverige är till ytan någonstans kring 11 gånger så stort. Det betyder tyvärr inte att det är särskilt lätt att ta sig mellan de olika platserna, vägarna är dåliga och det går en rejäl bergskedja rakt genom hela landet som gör att man måste röra sig ordentligt i höjdled om man vill ta sig från en plats till en annan. Det finns alternativ förstås och det allra smidigaste är många gånger att flyga med det lilla inrikesbolaget Nature Air. Ska till att börja med erkänna att det inte är något för flygrädda. En biljett mellan San José och Quepos kostar $35 dollar och är ett bra exempel, det är en flight som tar ungefär 25 minuter. Om du anländer och direkt vill ge dig iväg så kom ihåg att de (nästan alltid) går från en annan flygplats än den du landar på.

Att ta sig till Costa Rica är ett äventyr i sig, det finns inga snabba sätt att flyga hit i dagsläget och det går inga direkta flighter från Sverige. Jag brukar föredra att flyga med United med mellanlandning på Newark. Man kan komma undan med ungefär $1000 per person i ekonomiklass på en sån rutt. Det finns andra alternativ, t ex har Condor en flight från Frankfurt till San José och den kan kanske bli något billigare. Brittish Airways flyger från London men då inte till San José utan till den andra internationella flygplatsen, Liberia uppe i norr.

Hyra bil i Costa Rica

För den som trots de dåliga vägarna vill kunna ta sig runt i landet på egen hand finns det gott om hyrbilar tillgängliga. Det kan dessutom vara en bra idé att ha en bil eftersom det är ganska mycket som är otillgängligt. Förslagsvis hyr du inte den allra minsta bilen utan satsar på fyrhjulsdrift och hög markfrigång. Ett bra ställe att börja titta på är Economy Rent a Car som när jag undersökte saken var de som kunde erbjuda bäst priser. De finns dessutom över hela landet vilket gör att du alltid kan byta in bilen mot en motsvarande om något krånglar. En annan bra tjänst de har är att du kan lämna igen bilen på flygplatsen, flyga till någon av inrikesmålen och hämta ut en ny likadan bil i andra änden.

Ta hjälp av en researrangör

Soluppgång i Guanacaste, Costa Rica

Om du vill få ut det allra mesta av din vistelse, upplevelser, natur och allt vad Costa Rica har att erbjuda men inte orkar eller vill sköta all planering själv är en mycket smidig metod att ta hjälp av en researrangör. Det finns idag 2 svenska arrangörer i Costa Rica, Swetours och 2 Nice Travel. Att ha hjälp av någon som känner landet och som har vana av att planera resor kan göra att du får ut mycket mer av resan. Visserligen pratar de flesta Ticos (vad Costa Ricaner kallar sig själva) bra engelska men det är inte alltid sant och det blir ofta billigare om du kan prata som en spanska som en Tico.

Upplevelser i Costa Rica

Det finns enormt mycket natur i Costa Rica och det är utan tvekan det som är landets största tillgång. Alla här vet också om det  och naturen är något man tar hand om, vördar. Det finns procentuellt klart mer nationalpark här än vad det gör i Sverige och det säger ganska mycket att ett mycket fattigare Centralamerikanskt land kan satsa så mycket på parker. Den allra främsta parken är förmodligen Corcovado och Peninsula de Osa.

Corcovado

National Geographics har skrivit om “the most biologically intense place on earth”  om Corcovado och det måste betyda en hel del. Corcovado. På den sydvästra kusten ute i Stilla havet hittar du halvön Osa och Corcovado som är en stor nationalpark. Något som är riktigt stort med Corcovado är dess Primärskog. Primärskog är något som är extremt ovanligt på vårt jordklot, det är skog som är helt orörd, både av människor och natur. Det fälls aldrig några träd i primärskogen, varken av motorsågar eller naturkatastrofer. Nationalparken som är hela 425 kvadratkilometer finns mer biodiversitet än i hela Nordamerika och bland annat går det att hitta tapirer, myslokar, sengångare och flera av Costa Ricas små apor. Mer läsning om Corcovado i Wikipedia.

Sportfiske

Fisket i Costa Rica är utan tvekan i världsklass. En bit utanför kusten finns det gått om Segelfisk, Tonfisk och Marlin. Det finns egentligen två alternativ för den som vill ut och fiska och det första är att hyra en egen båt med besättning. För en båt i mellanklass får du betala någonstans mellan $800 och $1200 per dag, då ingår vanligtvis en kapten och en person som kan hjälpa till med fisket plus mat och dryck. Det finns egentligen två platser för den som vill fiska och det är Guanacaste i norr och Quepos i söder, både på Stilla Havs-kusten.

Surfing

Costa Rica är känt över hela världen för sin surfing och det är inte utan anledning. Vågorna når kanske aldrig samma storlek som de största på Hawaii eller i Australien men det finns gott om väldigt bra stränder där du kan räkna med långa och jämna vågor. Det har gjort att massor av amerikanska surfare hittat till ett antal av Costa Ricas stränder, bland annat Jaco, Tamarindo och Nosara. Tamarindo och Jaco är något större ställen med fler turister, butiker och restauranger. Nosara något mindre och lite mer svårtillgängligt. Allra lättast är att åka till Jaco då det bara är 1 timme med bil från San José sedan den nya motorvägen blivit klar (en resa som mycket väl kunde ta 4 timmar för ett år sedan).

Stränder

Om det är något som det finns gott om i Costa Rica så är det stränder. Jag har på min tid här inte hunnit med att besöka ens en bråkdel av de stränder som finns. Du kan hitta allt från kritvita resekatalogsstränder till stränder med svart vulkansand. De allra flesta föredrar kusten vi Stilla Havet men kom ihåg att det finns en hel sida till i Karribien. En av mina absoluta favoriter finns söderut på västkusten däremot och är Playa Ballena. där kan du också passa på att uppleva en annan nationalpark, Manuel Antonio. Playa Ballena har fått sitt namn av två skäl (Ballena betyder Val). Dels kommer det knölvalar till området i Januari-Februari varje år får att möta upp med andra knölvalar (de kommer från både Arktis och Antarktis) dels ser stranden faktiskt ut som en valstjärt.

Allmän information om Costa Rica

Costa Rica kan vara lite komplicerat för den som besöker för första gången och det finns en del saker som kan vara värt att veta för att få ut mest av sin resa.

Maten

Maten i Costa Rica består av två grundpelare, ris och bönor. En Costa Rican äter i princip ris och bönor till allt, även frukost. Den vanligaste frukosten kallas Gallo Pino och består av stekt ris med svarta bönor. Till Pinton serveras vanligtvis ägg och frukosten kan mycket väl ha stora mängder färsk frukt som tillbehör. Allra vanligaste lunchen är en så kallad Casado (en gift mans måltid) som består av Ris, Svarta Bönor, Plantain, någon grönsak och antingen fisk, kött eller kyckling. En Casado kan du få för mellan 1.500 och 5.000 Colones som är den lokala valutan.

Valuta

Den Costa Ricanska valutan heter Colones (CRC) och står idag i 500 colones för en dollar. Det är enkelt att använda Google för att få en aktuell kurs. Det går att handla med dollar och de flesta restauranger och affärer tar kort, det kan dock vara värt att bära med sig colones. Det finns sedlar från 1.000 (un Rojo) upp till 20.000 colones och mynt för mindre valörer. Det sätt som oftast är lättast för att få colones är att helt enkelt ta ut pengar i en bankomat (Cajero Automatico), det finns till exmepel en på flygplatsen.

Säkerhet

Landet är väldigt säkert för att vara Centralamerika men det finns ändå anledning att vara försiktig. Bär inte med dig för mycket pengar och använd pengabälte eller liknande om du rör dig i San Josés centrala delar. Riskerna är mindre i kustsamhällena men det är ändå viktigt att hålla koll på sina grejer.

Vägbeskrivningar

Något som är en fälla för väldigt många är vägbeskrivningar. Du kan alltid räkna med att få hjälp om du frågar en Tico och han eller hon kommer att göra sitt bästa för att hitta rätt. Däremot ska man komma ihåg att det är oartigt att inte ge en vägbeskrivning så du kommer få en även om personen du frågar inte har en aning. Ett bra sätt är att fråga många och försöka ta fram någon form av medelbeskrivning. Att vägar och gator saknar namn och att det inte finns husnummer gör det förstås extra komplicerat.

16 svar på “Res till Costa Rica”

 1. Intressant jag har aldrig varit i Costa Rica så var roligt att läsa om. Känns rätt jobbigt att läsa om stränderna när det är 1 meter snö i Stockholm…

  Fisket skulle va kul att köra där. Är det inte lite saftigt med 800$ för en dag?

  1. Jo det är en slant men det innebär att du har full kontroll över båt och besättning :)

   Det finns förstås alternativ där man åker på en fisketour med andra turister inblandade, då blir det klart billigare.

 2. Besökte själv Costa Rica för 1,5 år sedan. Flög då via Miami, är man på semester kan det var nice att stanna några dagar i USA på vägen dit/hem.

  Det vore intressant att höra hur du har löst det med kontor. Finns kontorshotell, eller jobbar du från stranden?

  Costa Rica är helt klart ett fantastiskt resmål, med både stränder och djungeläventyr.

    1. Hehe, sanningen är att vårt hus är ganska annorlunda från merparten. De flesta vill ha ”Colonial-stil” på sina hem i det här landet.

 3. Hej, befinner mig i Costa Rica (Paritta )just nu och har varit här ca 1½ vecka. Märker att det är svårt att få bra information om man inte har bra koll själv på vad man vill göra och uppleva. Undrar om du har någon kontakt eller bra tips om man vill ut på sportfiske, man får väldigt olika priser och innehåll när man besöker informationskontoren. Vi är 7 personer och bor nära Quepos. Hälsn/Jeanette

  1. Jag skulle vända mig till 2nicetravel.com som är två svenska killar som jag själv känner och kan gå i god för. De kan hjälpa er hitta rätt.

 4. Pingback: Costa Rica världens bästa land? « Hållplats Hådén
 5. Pingback: Dra nytta av din PR i sökresultaten | Mynewsdesks blogg
 6. Pingback: Costa Rica bäst för lyckan i längden? « Lyckobloggen
 7. Hej! Jag går första året på gymnasiumet i sverige, och funderar starkt på ett utbytes år i Costa Rica, men vet väldigt lite om landet. Jag vill till första hand lära mig spanskan (flytande), uppleva nya kulturer och platser osv. Jag skulle vara jätte tacksam för en upplysning om landets fördelar/nackdelar, och vad man borde och inte borde göra! Tacksam för svar! Victoria

 8. Hej!
  Jag ska åka till Costa Rica i 2 veckor i mitten på januari. Jag är 23 år gammal och kommer att resa ensam. Undrar nu vart det är bäst att åka? Hinner jag åka runt något på dessa två veckor?

  Jag vill ha ett ställe med kritvita stränder och himmelskt vatten. Jag vill surfa, vandra och se djur och natur. Vart tar jag mig? Vilken flygplats åker jag till?
  Tycker ni att man skall fixa boende de första nätterna eller är det lätt att ordna på plats?

  Tacksam för svar!

  1. Hej hej
   Jag tänkte dra iväg nu i oktober och undrar hur du hade det och om du har några tips. Sugen på att göra det du skrev, go blandning av strand och skog!
   Tack /Mikaela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *